Broers Thor en Lars De Baene crossen zondag in eigen dorp

Lars en Thor De Baere. (foto Hein Demeyer)
Redactie KW

De broers Thor (12) en Lars De Baene (10) starten zondag in de LRC-cross in eigen gemeente. Beide renners van Alu-Decock-Litubel Wielerteam Waregem hopen om een goed resultaat neer te zetten.

“Als tweedejaarsaspirant cross ik afwisselend bij de bond en de LRC, afhankelijk van welk parcours het is”, opent Thor. “Mijn zomervoorbereiding werd verstoord door een operatie aan de elleboog, waar er een botje is uitgehaald. Doordat ik lange tijd in een gips zat, was fietsen niet mogelijk. Bovendien sukkel ik momenteel met een tekort in mijn bloed en verloopt de combinatie met het middelbaar niet echt vlot. Maar ik zal mijn draai wel vinden”, vertelt de leerling van de sportschool in Kortrijk. “Bij de LRC eindig ik meestal in de top 30 van de ongeveer 50 deelnemers. Het is geen makkie om als 12-jarige op te boksen tegen jongens van 13 en 14 jaar. Vorig jaar eindigde ik wel nog als tweede in het klassement en kroonde ik mij tot Vlaams kampioen, maar dat was wel in de F-categorie.”

Het parcours hier is mijn ding: draaien en keren plus een uitdagend bergje

“Bij de bond liggen mijn uitslagen in gelijklopende aard. In eigen Ingooigem werd ik vorig jaar al eens derde. Het parcours hier is mijn ding: draaien en keren plus een uitdagend bergje. Een mooi decor om mij te tonen voor eigen volk. Maar als het modderig is en er gelopen moet worden, ben ik in het nadeel. Als mijn uitslag is zoals het normaal is, ben ik tevreden. Jammer dat ik de achterstand die ik afgelopen zomer opliep, niet meer kan ophalen. Het niveau is al hoog bij de aspiranten.”

Jonge broer Lars

“Ik ben nog miniem en won dit veldritseizoen al tweemaal bij de bond: in Koekelare en in Zarren”, vervolgt broer Lars, die donderdag zijn tiende verjaardag vierde. “In Varsenare greep ik nest naast de overwinning en werd ik tweede. Net zoals mijn broer moet ik het onderspit delven tegen de oudere jongens bij de LRC. Ikzelf ben net tien geworden en de F-categorie is van negen tot elf jaar. In mijn eerste wedstrijd daar werd ik 14de. Doordat er veel crossers zijn en ik niet altijd bij de LRC rijd, moet ik achteraan starten. Maar ik ben een goeie starter”, benadrukt Lars, die West-Vlaams kampioen is in het BMX’en.

Net zoals mijn broer moet ik bij de LRC het onderspit delven tegen de oudere jongens

“In tegenstelling tot mijn broer kan ik wel goed in de modder rijden. Daarnaast beschik ik over de nodige loopuithouding dankzij mijn tweede sport, rugby. Vorig jaar werd ik vierde, nu zal dat niet mogelijk zijn. Een top 20-plek zou mooi zijn”, besluit de zoon van Robby De Baene, lesgever bij de ploeg van Marino Vervaeke. (JV)