Broers Soenens leven zich uit op de piste

Ayton en Leyon Soenens trekken wekelijks met plezier naar de piste in Gent. (Foto Eenfoto.be)
Stijn Moerman

Tijdens de winter zijn de broers Ayton en Leyton Soenens een vaste waarde op de piste in Gent. De Ingelmunsternaars moesten respectievelijk de overstap naar de juniores en nieuwelingen maken, waardoor het even zoeken was. Maar het duo van CT Luc Wallays-JRR staat ondertussen al hun mannetje.

“Het was toch even zoeken in de eerste pistewedstrijden van het seizoen”, steekt junior Ayton Soenens (16) van wal. “In deze hogere categorie moeten we meer ronden rijden en veel tactischer koersen. Ook de uithouding speelt een grotere rol; er wordt veel vaker aangevallen. Maar geleidelijk aan pikte ik het niveau op en ging ik van de voorlaatste plaats naar de zevende stek het voorbije weekend. Ik werd achtste in de scratch, zevende in de temporonden, vijfde in de afvalling en in de puntenkoers pakte ik één punt. Met dat resultaat was ik tevreden.”

“Ik rijd zelfs liever op de piste dan op de weg”

“Wat ik het liefst doe? Van de disciplines van vorig weekend vind ik de afvalling het leukst, maar het liefst van al doe ik de ploegkoers. Daarin moet je elkaar aflossen en push je elkaar tot het uiterste. Per seizoen zijn er zo’n vijf tot zes ploegkoersen en daar kijk ik telkens naar uit. Dit seizoen rijd ik samen met Jari Meersman. We kijken uit naar het Belgisch kampioenschap, al starten we zonder hoge verwachtingen. Het is vooral de bedoeling om ervaring op te kunnen doen met het oog op volgend seizoen.”

“Mijn ambitie voor de resterende pistemanches is om eens top tien te halen in de omnium en mee te zijn met de gasten waarmee ik vorig seizoen bij de nieuwelingen streed. Het is een drukke winter met

ieder weekend meetings en trainingen op dinsdag, woensdag en donderdag, maar ik doe het met veel plezier. Ik rijd zelfs liever op de piste dan op de weg”, besluit de vijfdejaarsleerling grafisch ontwerp aan Athena campus Heule die tot Nieuwjaar op de piste zal rijden. “Dan is het tijd voor rust met het oog op het nieuwe wegseizoen. Het zal ook daar even wennen worden aan de manier van koersen bij de juniores, maar dat zal ook wel in orde komen.”

Leyton: een pak sneller

Ook jongere broer Leyton (14) leeft zich uit op de piste. Hij zette deze winter de stap van de aspiranten naar de nieuwelingen. “Ik heb tot nu toe twee meetings gereden”, aldus Leyton. “Als eerstejaars was het nog wat zoeken en wennen tegen de sterkere jongens. Er wordt een pak sneller gereden dan bij de aspiranten. Ik werd dan ook respectievelijk 18de op 26 deelnemers en 24ste op 36 renners in die eerste meetings. Maar het komt wel goed.”

“Welke discipline mijn voorkeur geniet? Geef mij maar de scratch. Daarin moet je in een keer alles geven. Maar ook de puntenkoers vind ik plezant, ook al is dat heel lastig en moeilijk in te schatten. Hopelijk kan ik de komende wedstrijden wat dichter eindigen en eens top 15 halen. En het zou ook leuk zijn om eens weg te kunnen rijden in de puntenkoers.”

“Voorlopig staat de piste wel even on hold, want de examens staan voor de deur”

“Voorlopig staat de piste wel even on hold, want de examens staan voor de deur”, zegt de leerling STEM in Spes Nostra Kuurne tot besluit. “Eind december hoop ik dan de competitie te hervatten en probeer ik alle meetings mee te pikken. En daarna ga ik meteen door op de weg. Hopelijk kan ik daar als eerstejaarsnieuweling mee met de bende en kan ik uiteindelijk voorin meedraaien in de groep.” (Stijn Moerman)