Bredense fanclub van Sagan is klaar voor een groot feest(je)

© JOS BOGAERTS
Redactie KW

Zondag 25 maart 2018 staat genoteerd als een historische datum in de annalen van de Peter Sagan fanclub, gevestigd in Hippo 12 in Bredene. Uitgerekend de dag van Gent-Wevelgem legden Kathleen en Steven Buyse een busverplaatsing in om hun idool naar de zege te escorteren. En er is nog meer: Peter Sagan beloofde naar Hippo 12 te komen na winst in Vlaanderen of Roubaix.

Veel keuze was er deze lente niet om de drievoudige wereldkampioen in levende lijve aan het werk te zien. Sagan saneerde zijn programma en hield enkel de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs en Paris-Roubaix over.

De fanclub heeft de voorbije jaren al meer verplaatsingen ingelegd: de Driedaagse van De Panne-Koksijde, de E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen van en naar Waregem (waar Peter Sagan in 2017 nochtans wegbleef) en het wereldkampioenschap. Nu was Gent-Wevelgem aan de beurt en het werd dus een voltreffer met niet minder dan 84 diehards (en nog 60 anderen op de wachtlijst) die zich al voor dag en dauw opdoften om zo dicht mogelijk bij hun idool te komen.

Hotel Mercure

Steven heeft zich, als een doorzettende ondernemer, gek gelobbyd om zijn doel te bereiken: de wereldkampioen de zondagmorgen begroeten in zijn Hotel Mercure in Rumbeke. Voorafgaandelijk begaf Steven zich, in het gezelschap van zijn secretaris Dave Momerency, naar het verblijfsoord van de wereldkampioen en zijn sportieve entourage van Bora-Hansgrohe. “Manager Giovanni Lombardi kende ik al langer”, meldt Steven. “En met persverantwoordelijke Gabriele Uboldi maakte ik een eerste keer kennis in Blankenberge bij de start van de vierde rit der Binck Banck Tour. Dat schiep een band en vergemakkelijkt de communicatie, maar nog is het geen evidentie om zomaar het grote idool in de armen te mogen sluiten. Het is ons gelukt, want de zondagvoormiddag, luttele uren voor de start van Gent-Wevelgem, kwam Peter ons uitvoerig groeten en poseerde hij vooraan op de groepsfoto. Onze eerste missie is dus geslaagd.”

“Hij zal minstens één van die twee winnen en beloofde dat te komen vieren in Hippo 12”

“Onze dag kon dan al niet meer stuk. Er volgde nog een bezoek aan de Sint-Bernardusbrouwerij in Watou en het middagmaal in de Hollemeersch op de Monteberg, waar Gent-Wevelgem voorbijkwam. De apotheose viel ons te beurt toen hij al voor de derde keer Gent-Wevelgem won.”

De ultieme doelstelling – een tegenbezoekje van de drievoudige wereldkampioen aan Hippo 12 – wordt een ander paar mouwen. Steven Buyse heeft evenwel goede hoop. Hij is Mister Nobody voor de strenge entourage van de Slowaak. Giovanni Lombardi herinnert zich dat Steven zich al in 2010, toen Peter nog un célèbre inconnu was, met zijn kennersogen inliet met het doen en laten van de toen nog piepjonge Sagan, van wie hij voorspelde dat hij tot een absolute coryfee zou uitgroeien. Van dan af belandde de Slowaak in een stroomversnelling die hem naar de top van het internationale wielrennen voerde.

Op bezoek in 2013

Peter Sagan werd almaar meer een begrip. Tijdens de lente van 2013 kwam hij naar Hippo 12 en trok hij er, ondanks de last minute aankondiging, aardig wat volk. De nog prille Peter trok grote ogen bij zoveel animo, geraakte in the mood, voerde met Steven een dansje uit (“Cowboys & Indianen” van Dikdakkers) en hielp mee pinten tappen. Vijf jaar later telt de I sono tifosi de Peter Sagan belgio meer dan 600 (!) leden en nog is er doorgroei. Op naar de 1.000?!

“Peter zal minstens één van die twee winnen en beloofde dat te komen vieren in Hippo 12”

Peter Sagan kende een vertwijfeld seizoenbegin. Hij werd, net als in 2015, weggereden in Harelbeke, maar herpakte zich reeds twee dagen later in Wevelgem. “Hij is helemaal klaar voor de Ronde van Vlaanderen en voor Paris-Roubaix”, stelt Steven met genoegen vast. “Hij zal minstens één van die twee winnen en beloofde dat te komen vieren in Hippo 12. Dan zal ik (en ik niet alleen) de tranen de vrije loop laten. Natuurlijk zijn wij er ons van bewust dat dit woorden zijn. Iemand van dat kaliber is er pas wanneer hij effectief binnentreedt. En het hangt niet uitsluitend van hem af. Ook zijn entourage heeft een vinger in de pap maar zowel manager Giovanni Lombardi als persverantwoordelijke Gabriele Uboldi zijn ons enorm genegen. Mijn buikgevoel zegt dat dit goed komt. Het zou een bestaanshoogtepunt zijn voor Hippo 12 in het algemeen en voor I sono tifosi de Peter Sagan belgio meer in het bijzonder.”