Bredene maakt zich op voor Vlaams kampioenschap strandrace

Bestuursleden Mario Popelier, Gino Seynaeve en Ronny Degryse. © MF
Redactie KW

Op woensdag 26 december organiseert TeamBeauFort voor de tweede keer een strandrace in Bredene. De winnaar mag zich Vlaams kampioen noemen, opnieuw een primeur voor de organisatie die vorig jaar het BK organiseerde.

Bestuursleden Mario Popelier, Ronny Degryse en Gino Seynaeve organiseerden vorig jaar het BK strandrace in Bredene. Op identiek hetzelfde parcours vindt dit jaar het Vlaams kampioenschap plaats. “Het is de eerste keer dat er een Vlaams kampioenschap plaatsvindt, die primeur mogen we bijschrijven op ons palmares. De strandrace zelf organiseren we voor het tweede jaar op rij. De Thijsboys hebben vijf jaar de race voor hun rekening genomen. Hun parcours liep van Oostende tot voorbij Wenduine en terug, goed voor 30 km. Ons parcours is iets beperkter. Vorig jaar werkten we nog samen met de Thijsboys, dit jaar niet meer. Het traject is identiek hetzelfde als toen. Het parcours viel in de smaak bij deelnemers en sponsors. Vorig jaar vond de race plaats op 18 december. Die datum was minder ideaal, omdat de examenperiode nog liep voor de jongere deelnemers. Bovendien waren sommige profs nog op stage. Dit jaar vindt de strandrace plaats op 26 december. Het nadeel is dat niet iedereen die dag vakantie heeft, maar we hopen af te klokken op evenveel deelnemers“, stelt Mario.

Veel bekende deelnemers aan de start

“In Wenduine moeten de renners het strand even verlaten voor het keerpunt en ook de aankomstzone aan MEC Staf Versluys bevindt zich niet op het strand, maar voor de rest rijden de deelnemers integraal op zand“, zegt Gino.

Tweevoudig Belgisch kampioen Bert Van Lerberghe heeft zijn deelname al bevestigd. “Dit jaar zal hij wat meer concurrentie krijgen, want ook Timothy Dupont en Guillaume Van Keirsbulck hebben hun aanwezigheid aangekondigd. Volgend jaar rijden ze samen bij Wanty-Groupe Gobert en ze gaan ook samen trainen. Beide profs zitten momenteel samen op stage in Spanje, maar mogelijk kan ook één van de strandspecialisten met de trui gaan lopen: Frederik Decaesteker of Joris Massaer”, gaat Ronny verder.

“Ook Jelle Wallays zou normaal aan de start staan, net als Davy Commeyne en Emiel Vermeulen. Jarl Salomein krijgen we normaal ook aan de start in zijn laatste maand als profrenner. Het wordt wellicht zijn laatste koers met een profstatuut, tenzij hij drie dagen later zou meedoen aan de cross in Bredene”, lacht Mario. “Twee jaar geleden nam Klaas Lodewyck afscheid als prof bij ons, dit jaar zal dat dus Salomein zijn. Leuk voor de geschiedenisboeken.”

Roadbook staat zo goed als op punt

“Na vorig jaar staat ons roadbook zo goed als op punt, maar dat neemt niet weg dat er toch heel wat komt kijken bij de organisatie van onze wedstrijd. Niets gaat vanzelf in het leven. In vergelijking met vorig jaar weten we wel sneller welke werkpunten er zijn. De wedstrijd staat of valt met het deelnemersveld. Je moet een zeker aantal hebben om uit de kosten te geraken, met sponsoring alleen kom je er niet. We hopen op minstens 300 deelnemers volgende week”, stelt Ronny.

Alle renners starten woensdag om 12 uur, zowel voor wie 40 km als 60 km rijdt. “Dat is het unieke aan een strandrace: een amateur staat samen met een prof op de foto aan de start. Of de aankomst ook zo zal zijn, dat valt nog te bezien”, lacht Ronny.

“Het deelnemersveld zal heel wat kwaliteit tellen, dat weten we nu al. Hopelijk laat ook de kwantiteit ons niet in de steek. De winnaar mag zich alleszins Vlaams kampioen noemen. Ik liet mij ooit vertellen dat er ooit een Vlaams kampioenschap bestond in Oostduinkerke, maar dat is al meer dan 20 jaar geleden. De Wielerbond was heel meegaand in onze plannen. Er zijn deze winter acht strandraces aan de kust, waarvan er drie slechts samenwerken met de bond”, weet Mario.

BK wordt Bredense Kerststrandrace

Opvallend: De officiële website van de organisatie blijft bkstrandrace.be. “De afkorting van Bredense Kerststrandrace”, glundert Ronny. “Alle gekheid op een stokje: We hielden dezelfde website van vorig jaar om de kosten te drukken. Aangezien we geen BK hebben, moesten we een andere naam nemen. Het is niet de bedoeling dat we na dit jaar stoppen.”

Inschrijven voor de strandrace kan tot en met de dag zelf. Je betaalt 20 euro vooraf, 25 euro de laatste week en 30 euro de dag zelf.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier