Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren…

D
Tom Vandenbussche

Forza Lampaert, de supportersclub van Yves, trok met vier bussen naar het BK in Binche en kwam ‘s avonds met een Belgische driekleur weer naar Ingelmunster. Het Henegouwse stadje moet er nog altijd van bekomen, vernamen we uit goede bron.

Bert Vanwijnsberghe & Heide Vandekerckhove

(Voorzitter & bestuurslid Forza Lampaert)

“Met 140 paletten of 3.360 pintjes naar Binche afgereisd”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Voorzitter Bert Vanwijnsberghe (35) was zondag in Binche een gelukkig man. “Na het spijtige overlijden van schilder Wim, de vroegere voorzitter van Forza Lampaert, heeft Yves expliciet aan mij gevraagd om die taak op mij te nemen”, doet de Desselgemnaar zijn relaas. “Yves ken ik via zijn broer Jens, één van mijn beste maten. Toen Yves bij de jeugd koerste, gingen we altijd supporteren voor hem.” Beroepsmatig doet Vanwijnsberghe in pluimvee, wat zo zijn voordelen heeft. “Ik heb altijd wel een frigo vrij om bier in te stoppen. (grijnst) Dat heeft in Binche zijn nut bewezen. We hadden twee paletten mee, goed voor 140 bakken of 3.360 pintjes. Daarnaast hadden we ook water, cola en Kriek voorzien.”

Heide Vandekerckhove (34) uit Ingelmunster keek toe en zag dat het goed was. Ook zij zit in het bestuur en verzorgt vooral de communicatie, onder meer via Facebook. “Alle pluimen voor Andy Vroman en André Mattan, de vader van Nico. Zij hebben deze supportersclub opgericht, maar er was nood aan wat verfrissing en enkele jongere mensen, zoals ik, zijn erbij gekomen. Nu organiseren we bijvoorbeeld een quiz, zorgen we af en toe voor gadgets, voor een nieuwe trui, er is onze jaarlijkse uitstap naar het BK… Wat hier vandaag gebeurt, had ik verwacht en gehoopt. Wij hebben hier alles goed geregeld. Alleen het weer moest wat meezitten. En dat is ook gebeurd.”

Vanwijnsberghe en Vandekerckhove waren door het dolle heen met de zege van hun held. “Toen ik bij de eerste passage van de renners langs de kant stond, deed Yves teken”, vertelt hij. “Het was hetzelfde teken als vroeger. Het teken dat hij super is.” Heide: (lacht) “Weet je, van de laatste ronde heb ik niets meer gezien. Dit is gewoon ongelofelijk.”

Andy Vroman

(Bestuurslid van het eerste uur)

“Hadden makkelijk nog twee bussen kunnen bijvullen”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Andy Vroman (49) uit Ingelmunster is één van de mensen van het eerste uur achter Forza Lampaert. “Ik ben een buur van Yves. Op het einde van het eerste jaar van zijn carrière ben ik hem beginnen te volgen, toen hij eens vervoer nodig had. Ik ben meegegaan en ben blijven meegaan”, vertelt Vroman.

“Dit is de eerste keer dat we een fandorp inrichten. De voorbije twee jaar trokken we ook naar de Belgische kampioenschappen in Les Lacs de l’Eau-d’Heure en Antwerpen, maar op vlak van drank en ambiance is het daar tegengeslagen. En toen hebben we gezegd: we zullen zelf voor een dorp zorgen. We hebben het geprobeerd en ik durf te zeggen dat het ons gelukt is. Met een man of tien zitten we in het bestuur, maar heel wat andere mensen hebben ons ook geholpen. Een dikke chapeau voor iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen.”

“Of dit de mooiste dag uit het bestaan van de supportersclub is? (fronst zijn wenkbrauwen) Natuurlijk, ‘t is wel een BK, hé. Kan het mooier? (glimlacht) Het wordt nog een vet feestje. Binche zal zich nog héél lang Yves Lampaert herinneren. (overschouwt de weide) Bekijk die bende… Vier bussen. Jong en oud, een prachtige mix… En dan te zeggen dat we de laatste dagen nog makkelijk twee bussen hadden kunnen bijvullen.”

Stefaan Naert

(Zorgde voor de frietjes)

“Neen, de 90 kg frieten zijn niet allemaal op”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Stefaan Naert (46) uit Ingelmunster zorgde zondag in Binche voor de frietjes die tussen pot en pint vlot door de maag gingen. “Ik werk bij de groendienst in Ingelmunster en ben zelfstandige in bijberoep”, doet hij zijn verhaal. “Samen met Bart Buyse verzorg ik de catering op feestjes. Hier in Binche zorgden wij ervoor dat alles goed verlopen is. Alles ging heel vlot. Neen, de 90 kilogram frieten die we voorzien hebben, zijn niet allemaal op. Maar het scheelt niet veel. (grijnst) Dit fandorp was een echt succes en is zeker voor herhaling vatbaar. Ik kan zelfs al meer zeggen: we zijn al volop plannen voor het BK in Gent in 2019 aan het smeden.”

Christophe Crombez

(Bestuurslid)

“Zondagochtend om half vijf het hele gebuurte in Binche wakker gemaakt”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Christophe Crombez (35) uit Ingelmunster was één van de mensen van Forza Lampaert die zaterdag al naar Binche trokken om er alles in gereedheid te brengen voor de grote dag. “Eerst heb ik in Ingelmunster naar de Rode Duivels gekeken, daarna zijn we met een man of 15 alles komen klaarzetten op deze weide”, vertelt Crombez. “Afgelopen nacht (zaterdag op zondag, red.) hebben we in tenten geslapen.” Op de foto zien we Crombez met onder meer Jens Lampaert, Yves’ broer. “Om één uur ‘s nachts erin en om half vijf was ik er alweer uit. Met de luidsprekers heb ik toen waarschijnlijk wel het hele gebuurte hier wakker gemaakt. (grijnst) Mijn excuses daarvoor. Maar om vijf uur zat ik wel op mijn fiets en heb ik het BK-parcours gereden.”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

“Of ik dit verwacht had?” riposteert Crombez. “Winnen is en blijft winnen, dat is niet makkelijk. Maar we wisten wel dat Yves goed ging zijn. Alleen: je kunt dat wel schrijven, maar daarom gebeurt het nog niet. (mijmert even) Wat een succes! Zowat 250 supporters waren er hier mee. Hier hadden we enkel van kunnen dromen.”

Saghine Lampaert

(Zus van Yves)

“Eigenlijk had ik vandaag andere verplichtingen.

Stel je voor…”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Saghine Lampaert (24) is de zus van de kersverse Belgische kampioen, maar was bijna geen rechtstreekse getuige van zijn triomf geweest. “Ik had vandaag (zondag, red.) eigenlijk familiale verplichtingen en was er hier normaal niet bij geweest… Ik mag er niet aan denken dat ik dit gemist zou hebben. Donderdag op het BK tijdrijden in Anzegem was iedereen nog aan het aandringen. Vrijdag heb ik gebeld dat ik dan toch meeging. Neen, ik heb daar geen spijt van. Wat een dag…”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Op de foto’s zien we Saghine met vader Jean (bovenaan) en met vriend Pieter (onderaan). “Samen met Astrid (de vriendin van Yves, red.) en Pieter stond ik Yves aan de aankomst op te wachten. Neen, veel is er niet gezegd geweest. We waren allemaal wat overdonderd. (lacht) Morgen (maandag, red.) wordt waarschijnlijk een zwaar dagje, want vanavond (zondag, red.) gaan we dit nog uitgebreid vieren in De Wante. Ik had zonet mijn hoofdverpleger (Saghine werkt als verpleegster, red.) aan de lijn. Gelukkig werk ik morgen (maandag, red.) niet in de vroege ploeg, dat was al maanden geleden geregeld.”

Benjamin Declercq

(collega-profrenner)

“Precies een dorp op zich”

Binche zal zich Yves Lampaert nog héél lang herinneren...

Opvallende verschijning zondagavond na afloop van het BK: Benjamin Declercq, collega-profrenner uit Izegem, kwam even een kijkje nemen op de Forza Lampaert-weide. “Toen we met het peloton aan de aankomst passeerden, was er veel sfeer, maar hier was het, elke ronde weer, indrukwekkend. Precies een dorp op zich.” Ook vader Karel en moeder Karolien Declercq – hun andere zoon Tim is bij Quick.Step de modelploegmaat van Lampaert en co – kwamen een kijkje nemen. “Wij waren al blij met onze bus met 44 man op, maar wat je hier ziet, is echt indrukwekkend.”