Bert Van Lerberghe ambitieus in voorjaarskoersen

Bert Van Lerberghe tijdens de Koppenbergcross. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Na drie campagnes bij Sport Vlaanderen-Baloise begon Bert Van Lerberghe in 2018 aan het tweede luik van zijn profcarrière. Bij Cofidis, waar Zico Waeytens in de plaats kwam van Michael Van Staeyen, was de inmiddels 26-jarige Waregemnaar aan een kabbelend verkenningsjaar toe maar toch waren er enkele knappe uitschieters zoals een zevende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en een achtste in de Brussels Cycling Classic.

2018 verliep rimpelloos, op een zware val in Paris-Nice en een akkefietje met Nacer Bouhanni na: een in Zabrze foutgelopen lead-out voor de Algerijnse Fransman, die Bert plots niet meer in zijn spoor aantrof. Bouhanni wond zich daar bijzonder over op maar ‘vergat’ dat hij ook in de voorafgaande ritten in een verloren positie aan de spurt begon en niet dichter was geëindigd dan de dertiende plaats op de openingsdag in Karkow. Bouhanni had al sinds 14 juni niet meer gewonnen en werd met de dag nerveuzer. Hij bekloeg zich bij de ploegleiding dat hij met “zo iemand” niets kon aanvangen in de Vuelta. En dus mocht Bert zijn eerste grote ronde, waarnaar hij reikhalzend uitkeek, op zijn buik schrijven. Toch behield ploegleider Roberto Damiani het volste vertrouwen in Bert. Hij moedigde hem aan zich waar te maken in een respectabel aantal Vlaamse en Franse najaarskoersen, wat Bert dus vooral deed in de Brussels Cycling Classic.

In de Omloop, Waregem en Wevelgem wil ik finale rijden

Alle plooien met Bouhanni zijn inmiddels gladgestreken en Bert zal er alles aan doen om Nacer aan overwinningen te helpen, waarvan hij zelf ook beter wordt. “Nog beter kom ik overeen met mijn leeftijdsgenoot Christophe Laporte, die een echte kameraad is geworden. Hij is iets minder snel dan Nacer maar sterker en veelzijdiger”, voegt Bert eraan toe. “Hij kan àlle vlakkere eendagskoersen winnen, werd trouwens al vierde in Gent-Wevelgem, won de tijdrit in de Belgium Tour en kwam in de Tour 2018 driemaal in aanmerking voor een dagzege (vooral tweede in Pau tussen Arnaud Démare en Alexander Kristoff, red.). Ik voel mij meer dan een beetje zijn sidekick en hij zal, wanneer het zich voordoet, ook graag mijn zegepad effenen.”

Natuurlijk droom ik, na een overtuigend kampioenschap van België, ook van een selectie voor de Tour

Bert verwacht, na een perfecte winterse voorbereiding, ook voor zichzelf een en ander in 2019. “In de Omloop, in Waregem en in Wevelgem wil ik de finale rijden”, beklemtoont Bert. “Het zijn koersen die mij liggen. Ook aan de drie monumentale klassiekers hield ik een goed gevoel over, zelfs in Milano-Sanremo tot ik aan de voet van de Capo Bertha lek reed. Ook de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix kon ik vlot uitrijden ondanks meerdere valpartijen en fietswissels. Vooral in de Ronde en op weg naar Roubaix hoop ik de komende jaren gestaag op te rukken, al zal ik in de pikorde moeten wijken voor de al verder gevorderde Christophe Laporte. Daar zal ik geen enkel probleem mee hebben. Natuurlijk droom ik, na een overtuigend kampioenschap van België in Gent, ook van een selectie voor de Tour want het zou een bewijs zijn van voorafgaand goed presteren. Maar de Tour is geen obsessie, hoor. Alles op zijn tijd en er is ook nog de Vuelta.”

Kerstekindje

Hoe goed de prestaties dit jaar ook worden, 2019 kan bezwaarlijk beter eindigen dan 2018, dat hij met partner Sien Deviaene afsloot met de geboorte van hun kerstekindje Romain.