Belofte Yentl Bekaert mikt op de top tien in de Wereldbeker in Koksijde

Yentl Bekaert kijkt uit naar het Belgisch kampioenschap: "Het parcours in Kruibeke ligt me immers bijzonder goed." (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Yentl Bekaert (19) staat zondag als lid van de B-ploeg aan de start van de wereldbekerwedstrijd in Koksijde. “Ik ben blij dat ik er weer bij ben”, zegt de tweedejaarsbelofte van Telenet Fidea Lions.

“Ik werd dit seizoen al geselecteerd voor de eerste Europese manche van de Wereldbeker in het Zwitserse Bern, maar het werd een tegenvaller met een 20ste plaats. Het ging een tijdlang minder goed met mij. Gelukkig is het tij gekeerd. Sinds enkele weken lukt het om mee te draaien in de spits van het gebeuren. Ik kroonde me op de Poelberg in Tielt tot West-Vlaams kampioen en zondag werd ik in de manche van de DVV Verzekeringen Trofee in Hamme tweede achter Timo Kielich. Het was een snelle cross, waar een grote groep het uitvocht voor de ereplaatsen. Een tactische bedoening kortom, waar het niet louter op fysiek overwicht aankwam. Maar mijn tweede stek was toch een opsteker. Hopelijk kan ik binnenkort ook bevestigen in de zware afspraken.”

Geen zandspecialist

“Hoewel ik nog altijd geen echte zandspecialist ben, kijk ik uit naar de wereldbekermanche in Koksijde. Gaandeweg ben ik beter geworden in dit soort werk. Ik stel dan ook een plaats bij de beste tien voorop. Dat lijkt me een realistische doelstelling. Dat ik als renner van de B-ploeg achteraan moet starten, is geen probleem. Vorig jaar zat ik na 200 meter vooraan. Als je sterk bent in Koksijde, dan kom je vanzelf bij de toppers terecht. Het is een wedstrijd waar iedereen wat reserves moet inbouwen. Vanuit de achtergrond opschuiven is eigenlijk zelfs de beste tactiek.”

“Als je sterk bent in Koksijde, dan kom je vanzelf bij de toppers terecht”

“Ik voel me goed, maar ik zal pas op mijn best zijn in december en januari”, vervolgt Bekaert. “Dat is en blijft de belangrijkste periode van het jaar. Ik wist dat ik er nog niet onmiddellijk zou staan. In mei en juni voelde ik me niet super. Uiteindelijk bleek dat ik last had van een darmbacterie. Die perikelen bleven een hele tijd nazinderen. In koers kreeg ik steevast af te rekenen met krampen in mijn darmen. Doordat ik niet voldoende kon eten en drinken tijdens de wedstrijd zakte ik er in de finale door. Het was ook voor het eerst dat ik op de weg bij de beloften uitkwam. De aanpassing aan de langere afstand en het hogere ritme verliep niet altijd zo vlot. Maar het voornaamste is dat ik intussen weer gezond ben. Mijn lactoseprobleem is dankzij een aangepast dieet onder controle. Ik voel me week na week sterker worden.”

Stunten op het BK

“Ik heb het Belgisch kampioenschap aangestipt. Het parcours in Kruibeke ligt me bijzonder goed. Het gaat nu en dan wat bergop en er zitten veel rechte stukken in. Als het regent, zal het daar bijzonder lastig worden. Het is echt een wedstrijd op mijn maat. Of er al een WK-ticket inzit voor mij? Dat zal niet simpel worden. Een goede prestatie op het nationaal kampioenschap zal niet voldoende zijn voor een selectie. Ik zal over een langere periode goed voor de dag moeten komen.” (MVH)