Bavikhovenaar Eli Iserbyt verovert Europese titel bij beloften

05/11/17 om 12:53 - Bijgewerkt om 14:42

Eli Iserbyt (Marlux-Napoleon Games) heeft zondag op het EK veldrijden in het Tsjechische Tabor de gouden medaille veroverd bij de beloften (U23). Hij haalde het in de sprint voor de Britse favoriet Tom Pidcock. De Nederlander Sieben Wouters vervolledigde het podium.

Bavikhovenaar Eli Iserbyt verovert Europese titel bij beloften

Iserbyt was sneller dan favoriet Pidcock. © BELGA

Op de erelijst volgt de 20-jarige Iserbyt Quinten Hermans op. In de laatste vijf edities van het EK waren de Belgen telkens bij de beloften aan het feest. België verzekerde zich zo van een tweede medaille in Tabor. Eerder op de dag pakte Laura Verdonschot zilver bij de beloftes.

Eli Iserbyt nam van bij de start het hele pak op sleeptouw. Door zijn hoge tempo konden enkel de Nederlander Sieben Wouters, de Fransman Joshua Dubau en de Tsjech Adam Toupalik volgen. Een groepje met Thijs Aerts volgde wat verderop, terwijl de Brit Thomas Pidcock even opgehouden werd na een val.

Achter het viertal Iserbyt, Wouters, Toupalik en Joshua Dubau sloegen Thijs Aerts, Pidcock, Thomas Joseph, Lucas Dubau en Kelvin Bakx de handen in elkaar. Het tempo stokte wat en zo sloten ook nog onder anderen Yannick Peeters voorin aan.

Een groep van tien leiders trok de derde ronde in. De kopgroep bleef aanzwellen want ook Johan Jacobs, Jelle Schuermans en Toon Vandebosch hadden de kloof gedicht. Tot de Nederlanders Wouters en Dekker de snelheid optrokken. Joshua Dubau, Pidcock, Toupalik, Antoine Benoist en een zeer attent rijdende Iserbyt schoven mee. Aerts probeerde in zijn eentje de kloof met de zeven leiders te overbruggen en slaagde daar op twee ronden van het einde in.

Pidcock maakte op de balkjes opnieuw een fout en werd even opgehouden. Dat was het sein voor Joshua Dubau, Iserbyt en Wouters om zich af te zonderen van de rest. Dit trio trok de slotronde in met een voorsprong van vijf seconden op Pidcock en Dekker. De twee overbrugden de kloof en zo kregen we vijf leiders.

Iserbyt demarreerde, Pidcock reageerde gepast. Meteen mochten deze twee uitmaken wie de winnaar zou worden na een spannend slot. Joshua Dubau verspeelde zijn bronzen medaille nog na een val in de laatste bocht en zag hoe Wouters hem voorbijreed.

Het podium: Pidcock, Iserbyt en Wouters.

Het podium: Pidcock, Iserbyt en Wouters. © BELGA

(BELGA/ foto BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!