Bauke Mollema werd in een tijdrit zowaar op een minuut (!) gereden door ... Kristof Vercouillie

06/07/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 05/07/18 om 16:16

Wie wint de 105de Ronde van Frankrijk? pakt Chris Froome zijn vijfde? kunnen Nibali, Quintana, Porte en Bardet hem de baas? Of verrast een outsider? Wie het ook wordt, de eindwinnaar zal sowieso een link met onze provincie hebben. Wij zochten en vonden er 71 bij 19 kanshebbers. Nummer 11: Bauke Mollema.

Bauke Mollema werd in een tijdrit zowaar op een minuut (!) gereden door ... Kristof Vercouillie

© BELGA

Wist u dat ...

... Mollema ooit door een West-Vlaming naar huis werd gereden in de Arden Challenge? Klaas De Gruyter uit Eernegem deed het in juli 2005. De 18-jarige Mollema werd achtste.

... Mollema in een tijdrit ooit op een minuut werd gereden door Kristof Vercouillie? Het gebeurde tijdens diezelfde Arden Challenge in 2005. Op de openingsdag won de 31-jarige Vijvenaar de individuele chronoproef over 13,8 km in Soy-Erezée. De 18-jarige Mollema, die elf jaar later in de Tour een betere tijdrit dan Tony Martin zou rijden, werd twaalfde.

Bauke Mollema werd in een tijdrit zowaar op een minuut (!) gereden door ... Kristof Vercouillie

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

... Mollema samen met een West-Vlaming de basis legde voor zijn eindzege in de Ronde van de Toekomst in 2007? In de derde rit naar Chôlet raakte hij voorop met Kristof Vandewalle, die zich in een sprint de sterkste toonde. Mollema werd tweede, veroverde de leiderstrui en stond die niet meer af. Ruim zeven jaar later werden Mollema en Vandewalle ploegmaats bij Trek Factory Racing.

... Mollema al meerdere West-Vlamingen als ploegmaat had? Sep Vanmarcke reed in 2013 en 2014 met hem bij Belkin en Blanco Pro Cycling. Kristof Vandewalle (2015) en Stijn Devolder (2015 & 2016) waren zijn ploegmaats bij Trek-Segafredo, waar Dirk Demol intussen al voor het vierde seizoen zijn ploegleider is.

... Mollema in 2016 in Canada koerste met een 21-jarige Slypskapellenaar als ploegmaat? Piet Allegaert mocht als derdejaarsbelofte proeven van een stageperiode bij Trek-Segafredo en reed samen met Mollema de Tour of Alberta. Exclusief voor deze krant hield Allegaert toen een dagboek bij. "Toen Mollema de tijdrit won, mochten we dat vieren. Van de ploeg mochten we zelf kiezen wat we dronken. Iedereen bestelde een biertje. Behalve Mollema. Die dronk groene thee."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!