Avelgems wielerkoppel: Marc Bracke en Shana Van Glabeke

Marc Bracke en Shana Van Glabeke, die niet meer voor het team van haar vriend uitkomt. "Ik heb met klierkoorts gekampt en daardoor heel wat ups en downs gekend. Ik kan nu weer kalm opbouwen." (Foto GBA)
Redactie KW

Marc Bracke, ploegmanager van het damesteam Doltcini-Van Eyck Sport, en wielrenster Shana Van Glabeke zijn ondanks een leeftijdsverschil van 25 jaar al enkele jaren een koppel. Beiden komen uit Oost-Vlaanderen – hij uit Berlare, zij uit Horebeke – maar wonen al een kleine vier jaar samen in Avelgem.

“Voor het team was vorig seizoen eigenlijk een rampjaar – zowel op sportief als administratief vlak – vooral omdat de verwachtingen zeer hoog lagen”, aldus Marc. “We hadden, deels onder druk van sponsor Waowdeals, toprenster Thalita de Jong in huis gehaald. Zij kwam echter zwaar ten val in de Wereldbekercross in Hoogerheide en had daarna te kampen met blessures en ziekte. Door die tegenslagen viel haar hele voorjaar in duigen.”

“Dat woog echter ook op diezelfde sponsor, die verkaste naar Waowdeals Pro Cycling Team, wat uiteindelijk tot een juridische strijd heeft geleid. In zo’n situatie zouden veel mensen de handdoek in de ring gooien maar ik ben blijven vechten voor de ploeg. Enkele weken geleden hebben we uiteindelijk goed nieuws gekregen omtrent die rechtszaak en ook op sportief vlak gaat het nu eigenlijk fantastisch. In elke grote koers die we willen rijden, krijgen we startrecht, zowel in WorldTour-wedstrijden als 1.1 UCI-koersen. Enkel de Giro Rosa – de Ronde van Italië voor dames – is voorlopig nog een vraagteken, maar gezien de grote interesse voor deze wedstrijd is dat normaal.”

Enthousiaste dames

“In beide categorieën kunnen we echt niet klagen. Zowel bij de dames juniores, waar we Doltcini-Van Assche Development Team heten, als bij de dames elite, waar we de naam Doltcini-Van Eyck Sport dragen, heerst er een goede sfeer en zetten we mooie prestaties neer. Er mag gerust gezegd worden dat de rensters het team rechthouden met hun inzet, uiteraard samen met de hele staf van ploegleiders, mecaniciens, verzorgers… en het bestuur.”

“Eerst was het niet evident, we kregen veel bekijks vanwege het relatief grote leeftijdsverschil”

“Volgens mij moet een podiumplaats in een UCI-koers wel tot de mogelijkheden behoren. In de breedte hebben we een heel sterk team en dat kan alleen maar beter worden in de toekomst. We hebben niet meteen de rensters met een naam om u tegen te zeggen, maar hebben wel veel kwaliteit in onze rangen. Sofie De Vuyst, Saartje Vandenbroucke, Sarah Inghelbrecht, Kelly Druyts, de Portugese Daniela Reis, de Franse Pascale Jeuland, de Oekraïense Tetiana Riabchenko… Stuk voor stuk rensters die ons heel wat mooie uitslagen kunnen bezorgen. Dan mogen we ook zeker de juniorescategorie niet vergeten, waar we met bijvoorbeeld Shari Bossuyt (zondag nog 4de in Gent-Wevelgem bij de dames juniores, red.) echt een topper in huis hebben. Met dat junioresteam hopen we ook de jeugd een kans te geven, het vrouwenwielrennen krijgt almaar meer aandacht en we hopen dat onze (potentiële) sponsors onze inzet hiervoor appreciëren.”

Marc en Shana leerden elkaar enkele jaren geleden kennen via de koers en wonen inmiddels al een kleine vier jaar samen. “In het begin was dat niet evident, want we kregen veel bekijks omwille van het relatief grote leeftijdsverschil tussen ons, maar intussen worden we wel geapprecieerd door de mensen die ons echt kennen.”

Opvallend of niet: Shana rijdt sinds dit seizoen niet meer voor het team van haar vriend Marc. “Dat is eenvoudig uit te leggen”, verklaart ze. “Ik heb gekampt met klierkoorts en daardoor heel wat ups en downs gekend. Op die manier willen we duidelijk maken dat het team niet rond mij draait en dat er gewoon op een professionele manier gewerkt wordt. Ik kan nu bij WC De Sprinters Malderen weer kalm in de schaduw opbouwen en weer beter worden. Als ik daar klaar voor ben, dan weet ik dat de deur bij Doltcini-Van Eyck Sport openstaat, maar dan gewoon omdat ik het verdien op basis van mijn prestaties”, aldus Shana.

Goed gevoel vinden

“Het was aanvankelijk de bedoeling om op 1 mei weer in competitie te komen, maar mijn club had mij nodig in onder meer de Omloop Het Nieuwsblad en ik wilde hen niet in de steek laten. Ik voelde wel dat ik zeker nog niet goed genoeg was en we hebben nu afgesproken om op 8 april weer te starten in de GP De President in Oudenaarde. Mijn ambitie voor dit seizoen is gewoon weer een goed gevoel op de fiets vinden. Eens kunnen aanvallen, een goede sprint rijden… Kortom: mij gewoon weer goed voelen in het peloton.” De 24-jarige dame elite koerst al sinds ze 14 jaar jong was. Haar mooiste moment tot nu toe was een tweede plaats in de Trophée d’Or, waar ze dit knappe resultaat in de sprint behaalde.

(Robin Rosseeuw)