Auke Theuninck wint Vlaamse Cyclocross Cup

Auke Theuninck won de Vlaamse Cyclocross Cup, vóór Nico Van Assche en Klaas Vankersschaever. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Auke Theuninck wist enkele weken geleden in het Oost-Vlaamse Assenede het eindklassement van de Vlaamse Cyclocross Cup op zijn naam te schrijven. Dit regelmatigheidsklassement omvat een groot deel van de West- en Oost-Vlaamse B-crossen. Auke haalde het met 54 punten voorsprong op de tweede, Nico Van Assche.

“Ik mag heel tevreden zijn over mijn seizoen, mijn prestaties waren heel constant. Op een twintigtal crossen viel ik slechts een paar keer uit de top vijf”, aldus master A Auke Theuninck, die in Tielt ook de West-Vlaamse titel in zijn categorie wist te behalen. In de Vlaamse Cyclocross Cup werd zijn leiderspositie nooit noemenswaardig bedreigd. Voor eigen volk in Zarren werd hij trouwens tweede.

Ik miste soms dat tikkeltje frisheid om voor de overwinning te gaan

“Zowat mijn minste cross dit seizoen was, jammer genoeg, het Belgisch kampioenschap in Lille. Dit veldritseizoen ben ik voor de tweede keer papa geworden. Dat heeft me veel nachtrust gekost en wellicht heb ik in Lille daar wat tol moeten voor betalen. Ik voelde al van bij het begin van de cross dat ik allesbehalve fris zat. Jammer, want volgens mij was een podiumplaats eigenlijk wel mogelijk geweest als ik achteraf de uitslag bekijk. Algemeen gezien miste ik dit seizoen frisheid. Soms nét dat tikkeltje om echt voor de overwinning te gaan. Vorig jaar reed ik ook een constant seizoen, maar vaak lag de wedstrijd al vroeg in een beslissende plooi. Nu kon ik echter tot diep in de finale mijn stempel drukken op de wedstrijd en meestrijden voor het podium, al bleef de overwinning helaas uit.”

Derde seizoen

Voor Auke Theuninck was het nog maar zijn derde volledige seizoen. “Ik cross dus nog niet zo lang. Vroeger reed ik met de quad, maar via een klant kwam ik in het veldrijden terecht”, zegt Auke, die personal trainer van beroep is. “Er kwam een crosser bij me voor training en van het ene kwam het andere. Als ik zie wat ik na enkele jaren al bereikt heb, vind ik het een beetje jammer dat ik niet eerder de stap naar de cyclocross gezet heb. Anderzijds kan het ook een voordeel zijn dat ik pas later begonnen ben. Vroeger had ik nog niet zo veel karakter om te trainen dan nu. Waarschijnlijk zou ik het dan sneller opgegeven hebben.”

Trainingen

“Met mijn job als personal trainer zien mijn trainingen er vaak wat atypisch uit. Soms geraak ik in de week niet verder dan een zevental uur spinning en wat fitness. Dat is natuurlijk wel fysieke training, maar allesbehalve specifiek op veldrijden gericht. Het is dus vaak wat van weekend naar weekend rijden. Misschien is er op dat vlak nog wel wat ruimte voor verbetering”, meent hij.

Ten slotte wil de Zarrenaar nog even de tijd nemen om zijn ploeg, Cycling Team Houtland-Westkust, uitvoerig te bedanken. “Wat de ploeg betreft, ben ik met mijn gat in de boter gevallen, om het op zijn West-Vlaams te zeggen. Sinds kort neem ik ook de trainingen van de nieuwelingen en juniores voor mijn rekening, waarvoor ik carte blanche krijg van het bestuur. Er wordt geluisterd naar mijn voorstellen om de werking nog te verbeteren en dat verdient zeker een pluim”, besluit Auke Theuninck.