Aspiranten Cyclocross Cup strijkt neer in Varsenare

Guy Moerman. (Foto GD)
Redactie KW

Dit weekend verandert de dorpskern van Varsenare in een kampeerterrein. Op en rond de sporthal worden er meer dan 150 renners verwacht voor de jaarlijkse veldrit van Sport en Welzijn Varsenare. De wielerclub vierde dit jaar zijn 75ste verjaardag en pakte uit met enkele mooie initiatieven. De laatste van dit jaar, de cross, gaat echter enigszins anders van start.

Guy Moerman (66) is de secretaris van de jarige wielerclub en licht de nieuwe formule toe. “De cross bestaat al sinds mensenheugenis en was altijd een feest in Varsenare”, vertelt Guy. “Maar de laatste jaren werd het voor onze wielerclub steeds lastiger om het financiële plaatje rond te krijgen. Veel had te maken met de komst van de mobilhomes en campers die al op vrijdagavond hun plaats innamen. Het is echter voor ons onmogelijk om de parking af te zetten, omdat de sporthal ook nog voor andere evenementen gebruikt wordt. We kunnen pas op zaterdag aan de slag en begin dan maar eens rond te lopen om het toegangsgeld op te halen, een onmogelijk opdracht. Ook slinken de inkomsten van de drank en broodjes jaarlijks, want iedereen heeft zijn eigen voorraad mee. Daarom heeft het bestuur vorig jaar beslist dat de cross voor B-renners, junioren, masters en nieuwelingen niet meer georganiseerd wordt. De kosten zijn te hoog geworden. Jaarlijks moest voor de veldrit alleen al 3.000 euro opgehoest worden en kregen we het budget niet meer rond.”

De laatste jaren werd het voor onze wielerclub steeds lastiger om het financiële plaatje rond te krijgen

Een nieuw initiatief drong zich op en nu wordt de kaart van de jeugd getrokken. “Daarom kozen we dit jaar voor een veldrit voor miniemen en aspiranten. De wedstrijd begint nog altijd op zaterdagmorgen voor de allerkleinsten en in de namiddag is het de beurt aan de aspiranten. Ook niet-aangeslotenen kunnen eens een poging wagen. Het voordeel van zo’n wedstrijd is dat het kostenplaatje veel beperkter is. Er worden geen geldprijzen uitgedeeld, maar iedere deelnemer krijgt een medaille.”

Geen onbekende in Varsenare

Guy Moerman is zeker geen onbekende in Varsenare, want vooraleer hij secretaris werd van de wielerclub, was hij 21 jaar bestuurslid van voetbalclub FC Varsenare. “Het organiseren heeft altijd in mijn bloed gezeten. De laatste zes jaar was ik zelfs jeugdvoorzitter bij FC Varsenare, maar plots was het op. Ik had er geen zin meer in. Totdat iemand van Sport en Welzijn aan mijn mouw kwam trekken om de functie van secretaris-penningmeester op mij te nemen. Ik liet mij overhalen en ben nu al tien jaar bezig met de koers te organiseren. In het begin was het natuurlijk zoeken, maar ik kreeg veel steun van de oud-leden.”

“Het verschil met voetbal is dat de wekelijkse druk is weggevallen. Nu organiseren we drie wedstrijden per jaar: in april de juniorenkoers, in september komen de elite zonder contract aan bod en nu voor het eerst de miniemen en aspiranten, dat kadert in de Aspiranten Cyclocross Cup. Hopelijk mogen we rekenen op een massale opkomst bij de jeugd.” (GD)