Armand Desmet won in Giro 1962 bergrit aan klooster van Montevergine

04/05/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 02/05/18 om 19:53

Volgende week zaterdag eindigt de negende rit van de 101ste Giro d'Italia aan het Santuario Montevergine di Mercogliano. Bart De Clercq won er in 2011, maar ook in 1962 was een Belg er aan het feest: Armand Desmet, de Waregemnaar die in zijn carrière met een beetje geluk zowel in de Giro, Tour als Vuelta op het podium was geëindigd.

Armand Desmet had 56 jaar geleden de 45ste Giro kunnen en/of moeten winnen, twee jaar nadat hem hetzelfde te beurt viel in de Vuelta. De Waregemnaar begon als drager van de amarillo-leiderstrui aan de voorlaatste dag, maar het kwam ploegleider Berten De Kimpe beter uit dat zijn chouchou Frans De Mulder won. Diens Machelen grenst aan Deinze, de vestigingsplaats van Fietsen Groene Leeuw, de ploegsponsor waarvan Berten de zaakvoerder was. Er werd een vuil complot gesmeed tegen de bovendien aan het zitvlak gekwetste Desmet, die zijn leiderstrui alsnog moest doorgeven aan zijn frère-ennemi Frans De Mulder. Een broedermoord die Kain en Abel had doen blozen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!