Aartrijkse Julie Van de Velde eindigt als tweede landgenote op WK

© BELGA
Redactie KW

Aan de suprematie van Anna Van der Breggen viel niks te beginnen in Innsbruck. De Nederlandse kroonde zich tot wereldkampioene na een solo van bijna 40 kilometer. De Belgische dames speelden geen rol van betekenis. Sofie De Vuyst eindigde als eerste landgenote op een 28ste plaats, op ruim acht minuten. Julie Van de Velde uit Aartrijke werd tweede landgenote, op een 42ste stek in dezelfde grote groep als De Vuyst. Valerie Demey haalde het einde niet.

De dames elite kregen in Innsbruck een loodzwaar parcours voorgeschoteld, 156,2 kilometer over een golvend parcours waar de klimmers aan zet waren. Valerie Demey deed haar werk in het begin van de koers, Julie Van de Velde reed een jojo-WK, lossen en terugkomen. “Dat is het verhaal van mijn WK”, vatte ze na afloop samen. “Ik ben helemaal kapot.”

Ik ben helemaal kapot, dit was echt een enorm zwaar parcours

“Dit was echt een enorm zwaar parcours”, zegt de renster uit Aartrijke, “ik kan normaal goed uit de voeten bergop, maar op die eerste klim heb ik me een beetje geforceerd, zo’n steile helling is mijn ding niet en ik ben daar over mijn toeren gegaan en moest daarna even naar adem happen.”

Aartrijkse Julie Van de Velde eindigt als tweede landgenote op WK
© BELGA

Via de volgwagens kon ze wel nog terugkeren naar een achtervolgend groepje. “Ik zat nog niet lang bij dat groepje, toen het tempo daar op de eerste klim weer de hoogte in ging”, gaat ze verder. “Ik moest opnieuw lossen en zo ging dat de hele koers. Dit was een enorm zwaar parcours. De Strade Bianche en La Course waren ook wel van een hoog niveau, maar zo’n WK is toch nog andere koek. Nu goed, ik maak hier mijn debuut op een WK en ik koers nog maar twee jaar. Ik kan alleen maar progressie maken en hoop er nog bij te zijn in de toekomst bij de nationale ploeg.

Aartrijkse Julie Van de Velde eindigt als tweede landgenote op WK
© BELGA

Haar seizoen op de weg zit er nu op. “Of ik nu wat vakantie heb? Neen, helemaal niet”, was het antwoord. “Ik ben kinesiste in een groepspraktijk en nam al heel veel vrije dagen om te kunnen koersen. Maandag ga ik weer aan de slag, mijn eerste patiënt komt al langs in de namiddag. Als ik niet werk, heb ik ook geen inkomen… gelukkig heb ik heel goede collega’s en kon ik in augustus en september heel veel vrij nemen om dit WK voor te bereiden. Ik ben mijn collega’s daar heel dankbaar voor.”

(AB – foto’s Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier