3 op 3 voor Groenewegen en alweer knappe ereplaats voor Timothy Dupont in Vierdaagse van Duinkerke

© belga
Redactie KW

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft donderdag – na de eerste en de tweede – nu ook de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC), met start in Laon en aankomst na 156,5 kilometer in Compiègne, gewonnen. De 25-jarige Nederlander was in de derde opeenvolgende massasprint opnieuw de snelste van het pak. West-Vlaming Timothy Dupont (Wanty-Gobert) sprintte alweer naar een knappe ereplaats en werd vijfde. Logischerwijze verstevigt Groenewegen zijn leidersplaats met de behaalde bonificatiepunten.

Het waren de renners van Wanty-Gobert die van bij de start het tempo bepaalden in het peloton. Reden hiervoor was dat Tom Devriendt, leider in het bergklassement, op zoek ging naar bijkomende punten tijdens de beklimming van de eerste helling van de dag na 5 kilometer koers.

Daar slaagde Devriendt ook in, en onmiddellijk na deze eerste helling trokken Jens Keukeleire, Elmar Reinders, Anthony Turgis, Nicolas Baldo en Dries De Bondt in de aanval. Zij kregen een maximale voorgift van 2:55 op het peloton waarin de renners van Team Jumbo-Visma het tempo bepaalden. Net voor de laatste beklimming van de dag, op 63 kilometer van de eindmeet, zorgden die van Cofidis ervoor dat alles opnieuw samensmolt. Het sein dan voor Tom Devriendt om opnieuw drie punten te pakken op die laatste bult.

Derde opeenvolgende massasprint, derde opeenvolgende keer zelfde winnaar

Stan Dewulf, Sjoerd van Ginneken, Yoann Paillot en Kenny Dehaes trokken daarop in de aanval. Ook zij zongen het niet tot het einde uit. Daar zorgden de renners van Jumbo-Visma voor. Het werd meteen duidelijk dat de derde opeenvolgende massasprint een feit zou zijn. In de laatste rechte lijn werd Dylan Groenewegen perfect afgezet. En hij maakte het opnieuw af.

Jens Keukeleire op schema voor eindzege: “Elke seconde telt”

3 op 3 voor Groenewegen en alweer knappe ereplaats voor Timothy Dupont in Vierdaagse van Duinkerke
© BELGA

Jens Keukeleire is aan zijn eerste Vierdaagse van Duinkerke bezig. Voor de start van de Franse rittenkoers werd de West-Vlaming naar voren geschoven als kopman binnen Lotto Soudal. Het team van sportdirecteur Frederik Frison is ondertussen al twee renners kwijt. Jelle Wallays moest opgeven na val in de openingsetappe en de Nederlander Brian van Goethem kwam niet meer aan de start van de derde etappe. Reden: een dubbele oogontsteking. Toch zit het team op schema voor het eindklassement met Jens Keukeleire, die donderdag het podium op mocht als winnaar van de dagrushes.

“Het is leuk nog eens op het podium te mogen staan, al is dat maar voor een nevenklassement”, gaf Jens Keukeleire mee. “Ik vind het hier wel een heel gevaarlijke bedoening. Er staan veel hindernissen op de weg die niet voldoende gesignaleerd zijn. En er wordt heel hectisch gekoerst. Van start tot het einde van de etappe is het heel veel opletten geblazen.”

Jens Keukeleire pakte vandaag vier seconden bonificatie en staat na drie etappes als vijfde geklasseerd. “Wat volgt de komende twee dagen is een parcours dat me zeker ligt. Maar er zitten hier nog een pak renners die goed uit de voeten kunnen op wat ons nog te wachten staat. Ik sprong vandaag mee in de lange vlucht, juist om mijn klassement wat scherper te stellen en wat bonificatieseconden te sprokkelen. Dat lukte dus, al had ik liever gehad dat we tot het einde konden doorgaan. Alles gaat volgens plan. En Herman Frison heeft deze koers (in 1987, red.) nog gewonnen met één seconde verschil. Dus elke seconde telt.”

Tom Devriendt verstevigt leidersplaats in bergklassement: “Dank aan onze ploeg én Cofidis”

Wanty-Gobert had donderdag duidelijk een plan voor aanvang van de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. De hele ploeg reed zich uit de naad om Tom Devriendt de drie punten te laten pakken op de top van de eerste helling van de dag. Meteen daarna vormde zich een lange vlucht waarin enkel Elmar Reinders een bedreiging vormde voor dit nevenklassement.

“Met de steun van ploegmakkers kon ik de eerste drie punten pakken”, stak Devriendt tevreden van wal na afloop. “Bedoeling was mee te gaan wanneer een vlucht ontstond, maar plots legden de renners van Jumbo-Visma het blok erop. Ik zat net achter hen en Keukeleire, Reinders, Turgis, Baldo en De Bondt glipten weg. Enkel Reinders kon zijn klassement wat beter stellen, maar ik wist gaandeweg dat ik voldoende punten zou over houden om mijn bollentrui ook morgen nog te kunnen dragen. Reinders had immers maar zes punten weten te sprokkelen.”

En dan kwam er op het einde nog onverwachte steun uit het kamp van Cofidis. “Waarom die mannen de vlucht tenietdeden nog voor de laatste helling van de dag is me ook een raadsel“, lachte Devriendt. “Het kwam me echter heel goed uit want ik kon zo opnieuw drie belangrijke punten sprokkelen. Ik maak nog steeds geen doel van deze bolletjestrui, maar hem zomaar weg geven ga ik natuurlijk niet doen. Ik heb momenteel 15 punten, Reinders volgt met 9 punten.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier