23ste GP Hostekint als afwachtingskoers

Het bestuur van de GP Hostekint met ...(Foto Jos)
Redactie KW

Op zaterdag 7 juli vindt de GP Jean-Pierre Monseré voor profs plaats. Omdat men start in Ieper en het Heuvelland aandoet, zocht wielerclub De Mandelzonen naar een afwachtingskoers voor nieuwelingen. Met de GP Hostekint is er nu al enkele edities een perfecte match gevonden.

“Met onze GP zijn we ondertussen al aan de 23ste editie toe”, opent gewezen SP.A-politicus Patrick Hostekint. “Vroeger werd deze koers altijd verreden in het stadscentrum van Roeselare als voorloper op onze 1 mei-viering. Gezien de groei van onze stad was het echter alsmaar moeilijker aan het worden om in de centrumstraten nog een koers te organiseren. We hadden immers meer dan 50 signaalgevers nodig om onze nieuwelingenkoers in alle veiligheid te laten verlopen.”

Meer deelnemers

“Uiteindelijk stak wielerclub De Mandelzonen, onder leiding van voorzitter Rino Vandromme, ons een reikende hand om in het programma toe te treden van de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré. Voor ons bestuur van SP.A en Curieus zorgde dit alvast voor een pak minder werk qua organisatie. Ons huwelijk duurt nu al enkele jaren en nog nooit was er een probleem. We hebben trouwens ook nooit getwijfeld om met hen vorig jaar te verhuizen naar het centrum van bijgemeente Beveren. Van pakweg 30 nieuwelingen hadden we er plots al weer rond de 50 en als de voorspellingen goed zitten, zullen we er deze editie losjes boven gaan.”

“De verhuis naar het centrum van Beveren was een goeie zet”

Wedstrijdcommissaris is opnieuw Wim Vanoverbeke. Hij belicht nog eens het volledige programma van de 23ste Grote Prijs Hostekint/Trofee Subaru De Prêtre. “Net als in de voorbije edities kozen we ervoor om de nieuwelingen te laten starten. Zij kunnen al inschrijven vanaf 11.45 uur in de sporthal van Beveren langs de Izegemseaardeweg 38. Losrijden zal echter niet op het volledige parcours kunnen want voor hun start is er eerst nog een eerste doortocht van de eliterenners voor de GP Monseré. Wij starten dus ergens rond 13.30 uur.”

“Net als vorig jaar krijgen ze zo’n 60 kilometer onder de wielen geschoven, verdeeld over 14 ronden. Het parcours loopt grotendeels weer op het grondgebied van de wijk Krottegem en het centrum van Beveren. Dat betekent dus dat de echte wielerliefhebbers weer goed aan hun trekken zullen komen.”

Mooie erelijst

“Rond 15.15 uur weten we uiteindelijk wie in de voetsporen zal treden van Lennert Van Eetveld. Vorig jaar zorgde hij voor een prachtprestatie door zo’n tien kilometer solo op kop te rijden met achter hem – op zo’n 40 seconden – het bijna volledige peloton. Je ziet dus dat je bij ons duidelijk uit het goede wielerhout moet gesneden zijn om te winnen. Dat bewijst trouwens ook onze mooie erelijst waarop al de ronkende namen staan van Stijn Devolder, Maxim en Jens Debusschere, wijlen Frederiek Nolf, Edward Planckaert en in de laatste drie edities dus Thomas Vansteelandt, Laurens Vandaele en Lennert Van Eetvelt.” (Stefaan Bogaerts)