Arjan Desante
Opinie

26/04/17 om 08:04 - Bijgewerkt om 12:41

Waarom de nationale volleybalcompetitie dringend aan herziening toe is

VT Lendelede eindigt zowel bij de dames als de heren op de tweede plaats in Liga B. Hoewel de club dolgraag naar Liga A wil - in tegenstelling tot de kampioenen in hun reeks - dreigt de samenstelling van de hoogste reeksen opnieuw ongewijzigd te blijven. Woensdagmiddag kregen de dames echter goed nieuws.

Waarom de nationale volleybalcompetitie dringend aan herziening toe is

VT Lendelede en Marke-Webis betwisten jaarlijks meerdere derby's, krijgen zij ook eens hun kans tegen de ploegen uit Liga A? © Foto Bart

De dames van VT Lendelede eindigden achter Forza Oudenaarde, dat nooit de intentie had om te promoveren en straks wellicht ophoud te bestaan. De herenploeg moest zich dan weer tevreden stellen met de tweede plaats na Avoc Achel, dat ook vorig jaar al kampioen werd en de promotie weigerde. Bij de heren was het overigens al de derde keer in zes jaar tijd dat de kampioen niet wou promoveren, toch een duidelijk signaal richting de volleybalbobo's in ons land. Met Robin Bontje haalt Achel bovendien nog een speler van Noliko Maaseik erbij, straks kan het scenario van de voorbije twee jaar zich dus zomaar herhalen. Toch kan het niet de bedoeling zijn dat er nooit ploegen doorstoten tot in de hoogste reeks. Als kampioen hoor je te stijgen, althans volgens de sportieve wetten. De financiële wetten denken er helaas anders over.

Delen

"Als kampioen hoor je te stijgen volgens de sportieve wetten"

De ploegen in Liga A mogen dus op beide oren slapen, slechte resultaten blijven namelijk (alweer) zonder gevolg. Er gaan dan ook stemmen op om het voorbeeld van het voetbal te volgen: laat de betere ploegen uit Liga B play-downs spelen tegen de lager gerangschikte teams uit Liga A. Een suggestie die aangemoedigd mag worden, in het voetbal zorgt het uiteindelijk ook voor opmerkelijke resultaten. Zo kunnen VT Lendelede en Marke-Webis zich ook eens meten met ploegen zoals Waremme, Gent of Zoersel. Uiteraard moet ook de financiële kloof eens van dichterbij bekeken worden. Het kan nooit de bedoeling zijn om de promotie te weigeren enkel en alleen omwille van de centen. Maar als de kampioen dan toch de promotie weigert, waarom dan niet gewoon die gunst doorschuiven naar de tweede in de stand?

De een zijn dood is de ander zijn brood

Zo werkt het helaas niet. Voor ambitieuze ploegen die naast de titel grijpen, zit er dus maar één ding op: hopen dat een ploeg uit Liga A verdwijnt. De een zijn dood is de ander zijn brood, niet? Bij de heren blijken meerdere teams in vieze (financiële) papieren te zitten, terwijl er al maandenlang geruchten zijn dat Yvoir er straks de brui aan geeft bij de dames. Indien dat klopt, kan Lendelede plots wél promoveren naar Liga A. Het stamnummer van Yvoir zou een tijdje te koop geweest zijn, waardoor een verrassende wending tot de mogelijkheden bleef behoren.

Update: woensdagmiddag, een viertal uur na de publicatie van dit opiniestukje, kreeg VT Lendelede uitstekend nieuws. De club kreeg (eindelijk) de officiële bevestiging dat Yvoir niet inschrijft voor de competitie in het seizoen 2017-2018, waardoor VTL de verhoopte promotie mag vieren.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!