Volleybalclub Ruvo Ruddervoorde viert 50-jarig bestaan

Eerwaarde Heer Daniël Hemercyk richtte vijftig jaar geleden Ruvo Ruddervoorde op. © foto GST
Redactie KW

Zaterdag 1 september werd het 50-jarig bestaan van volleybalclub Ruvo Ruddervoorde gevierd met een aantal competitiewedstrijden, een academische zitting, receptie, walking diner en om alles af te sluiten een party.

Het begon voor Ruvo 50 jaar geleden met een droom van één man: Eerwaarde Heer Daniël Hemercyk. In zijn functie van onderpastoor in de parochie Sint-Eligius was hij verantwoordelijk voor de jeugd. Toen hij tijdens de speelpleinwerking de vraag kreeg van enkele jongeren naar een iets meer actieve en sportieve bezigheid, richtte hij, helemaal alleen, in 1968 Ruvo op.

“Ik heb er op dat moment nooit bij stilgestaan wat voor werk en problemen het met zich zou meebrengen. Ik wilde de jongeren begeleiden en hen een nuttige en aangename bezigheid bieden. Want tot dan kon men enkel voetballen in het dorp”, weet de 91-jarige stichter te vertellen. “Ik ben hier achttien jaar onderpastoor geweest en had daardoor de vrijheid om zulke initiatieven op poten te zetten. Reeds vanaf de eerste wedstrijden zag ik dat er talent aanwezig was in Ruddervoorde en op het einde van het tweede seizoen promoveerden we naar 2de provinciale”, aldus de oprichter.

Succesverhaal

“Het werd steeds moeilijker om alles alleen te organiseren en ik ging op zoek naar medewerkers, een bestuur en vooral naar inkomsten. Die ging ik zoeken bij zowat iedereen: ouders van spelers, mensen die een wedstrijdbal wilden schenken en nog veel meer. Veertien jaar lang, tot mijn aanstelling als pastoor in Bredene, is Ruvo Ruddervoorde dan ook mijn ploeg gebleven, maar eens ik in Bredene was, heb ik het niet meer verder opgevolgd. Ik liet de ploeg in goede handen achter en als ik nu zie, 50 jaar later, ben ik trots dat ik dit ooit in gang heb gezet, hopelijk voor minimum nog 50 jaar.”

Ruvo is gestart met een herenploeg en later kwam daar een damesploeg bij. Maar het succesverhaal bleef maar groeien en stilaan werd er aan jeugdploegen gedacht. Dat Ruvo een succesverhaal is, blijkt uit de resultaten van de laatste jaren. Met de herenploeg was er de promotie naar eerste provinciale en twee jaar geleden naar 2de divisie heren.

50 Tinten Ruvo

Aan de feestelijkheden rond de 50ste verjaardag van Ruvo Ruddervoorde gingen meer dan twee jaar opzoekingswerk en voorbereiding vooraf . “We hebben via alle kanalen adressen opgezocht van oudleden, mensen die in het verleden iets met Ruvo te maken hadden, via oude adressen geprobeerd om de huidige adressen te bemachtigen”, weet Danny Verhoye, voorzitter van de raad van bestuur, te vertellen. “Meer dan 600 brieven hebben we verstuurd om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen deze koninklijke verjaardag mee te vieren en we mogen trots zijn op het grote aantal dat hier vandaag aanwezig is. 370 Personen zijn ingeschreven om te genieten van de walking diner.”

Danny, zelf actief binnen Ruvo sinds 1988, heeft in zijn zoektocht naar oudleden heel wat fotomateriaal weten te verzamelen. “Ik had zoveel informatie dat ik met foto’s de baan op ben gegaan om zoveel mogelijk namen van de personen onder de foto te plaatsen en wonderwel, met de hulp van zeer veel personen, ben ik daar in geslaagd”, aldus de voorzitter. “Ik had zo veel info dat we met het bestuur al snel besloten om alles in een boekvorm te gieten en te publiceren. We hebben 100 exemplaren gedrukt en momenteel zijn er al meer dan de helft verkocht. Het boek kreeg de titel ’50 Tinten Ruvo’ en bevat naast zeer veel foto’s en krantenknipsels, ook de geschiedenis van 50 jaar Ruvo.”

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier