Vierde EK op rij voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers gaan voor de vierde keer op rij naar het EK (archiefbeeld) © BELGA

De Yellow Tigers hebben zich zaterdag voor de vierde keer op rij geplaatst voor het Europees Kampioenschap. De Belgen deden dit met bravoure, door in de kwalificaties een foutloos parcours neer te zetten.

Achtereenvolgens werden IJsland, Israël en twee keer Slovenië zonder setverlies opzijgezet. Met nog twee wedstrijden te gaan, tegen Israël en Ijsland begin januari 2019, kunnen de Tigers de kwalificatie niet meer laten ontsnappen.

Vorige woensdag konden de Belgen Slovenië, zij het met de nodige moeite, al met 3-0 verslaan. Met de wetenschap dat winst de EK-kwalificatie betekende, begonnen de Yellow Tigers met een strakke organisatie aan de terugwedstrijd in Maribor. Tot 9-9 kon de thuisploeg bij blijven, maar via een eerste tussenspurt met Van Gestel aan service ging het naar 9-14. Slovenië vocht via Mlakar terug tot 12-14, maar een nieuwe servicereeks van Janssens zorgde voor de geruststellende voorsprong bij 13-20. Via sterk aanvallend werk ging de set vlot naar België met 17-25.

Ook in de tweede set toonden de Tigers hun aanvallend geweld. Heyrman, Grobelna en Herbots speelden via 7-11 en 14-21 Slovenië bij momenten weg. Een mooie rally en knappe aanval van Grobelna beslechtten de set bij 16-25.

Nog gaf Slovenië niet op. Dankzij de services en aanvallen van hoofdaanvaller Mlakar bleef het 11-11. Heyrman en Herbots namen het team op sleeptouw naar 11-14. Bij 12-18 leek de wedstrijd gespeeld. Maar een stevige servicereeks van de ingevallen Pintar bracht de Belgen nog even in de problemen. Coach Vande Broek moest tweemaal afremmen met een time-out om bij 22-21 de kentering te stoppen. Via Van Gestel, een ace van Van de Vyver en twee aanvallende fouten van Mlakar was de zege binnen bij 23-25.

Slovenië-België 0-3 (17-25, 16-25, 23-25)

België speelde met: Van de Vyver I (3), Van Gestel (9), Janssens (5), Grobelna (16), Herbots (10), Heyrman (7). Libero: Guilliams

Kwamen in: Van de Vyver J, Goliat (1), Lemmens (1)