Vier zussen Debouck bij Vlamvo, vier kampioenen

V.l.n.r. Nelle, Lea, Noor en Trude Debouck, alle vier goed voor een titel met Vlamvo. (Foto EF) © V.l.n.r. Nelle, Lea, Noor en Trude Debouck, alle vier goed voor een titel met Vlamvo. (Foto EF)
Redactie KW

Het was een seizoen om in te kaderen voor de vier zussen Debouck bij Vlamvo Vlamertinge. Nelle (17) en Trude (15) werden kampioen bij de A-ploeg in eerste provinciale, youngsters Noor (12) en Lea (10) pakten de titel bij de provinciale U15 en U13.

Aan de ontbijttafel bij het gezin Debouck in Langemark gaat het niet zelden over de prestaties van de vier volleyballende dochters. En dat zal na dit unieke seizoen wellicht nog meer het geval zijn. Het verhaal van Nelle en Trude Debouck bij Vlamvo Vlamertinge A is inmiddels bekend: zij pakten titel en beker en verloren slechts één wedstrijd.

De opvolging is alvast verzekerd, want ook de jongere zussen Noor en Lea mochten in de play-offs de titel vieren. “Dat Trude en ik de titel zouden pakken met Vlamvo A hing al een tijdje in de lucht, maar dat ook mijn jongere zussen in hetzelfde seizoen kampioen werden, maakt me bijzonder trots”, opent oudste zus Nelle.

Vuurdoop in eerste

“Bij de jeugdploegen en ook vorig seizoen werd ik al een aantal keer nipt tweede. Dit seizoen was het eindelijk zover en mocht ik mijn eerste titel vieren. Vorig jaar speelde ik vooral bij de reserven, maar dit seizoen was eigenlijk mijn echte vuurdoop in eerste provinciale. Mede door het uitvallen van middenspeelster Hanne Moermans stond ik meteen in de basis.”

“Volgend seizoen hopen we in divisie nog een stapje vooruit te zetten”

“Het grote voordeel was dat er door onze coach Thierry Hardy van bij het begin een duidelijk systeem werd gecreëerd zodat ik mijn taak perfect kende. We gingen zelfs op stageweekend en waren ook daardoor onmiddellijk goed op mekaar ingespeeld. Zo is het natuurlijk gemakkelijker debuteren. Volgend seizoen in divisie hoop ik samen met de ploeg nog een stapje vooruit te zetten. Het is alleszins een ferme uitdaging.”

Groot talent

De 15-jarige Trude Debouck geldt als een van de grote talenten binnen Vlamvo Vlamertinge en mocht dit seizoen meermaals proeven van het grote werk. “Het is al mijn tweede seizoen bij de A-kern en ik probeer tijdens mijn invalbeurten het verschil te maken. Uiteraard kriebelt het soms en zou ik graag wat meer in de basis staan, maar het belangrijkste is dat we dit seizoen de titel konden pakken en promotie naar divisie hebben afgedwongen.”

“Voor volgend seizoen heb ik de keuze gemaakt om als receptie-hoek te spelen. Ik zie mezelf eerder in die rol doorgroeien dan in mijn huidige positie als passeur en ben blij dat ik van de coach de kans krijg om me verder te ontwikkelen als receptie-hoek. Het zal dus hard werken worden maar laat ons nu eerst maar even nagenieten.”

“Kampioen worden is belangrijker dan de beker winnen, al is het jammer dat we de finale verloren”

Op de nederlaag in de bekerfinale na legde de 10-jarige Lea Debouck een foutloos parcours af bij de provinciale U13. “We hebben inderdaad geen enkele match verloren dit seizoen en waren dan ook de verdiende kampioen in onze reeks. Vorig jaar waren we tweede en nu ben ik ontzettend blij om voor de eerste keer de titel te pakken. Ik vind kampioen worden belangrijker dan de beker te winnen, ook al is het jammer dat we in de finale geklopt werden door Bevo Roeselare.”

Champions League

“Ik speel ook nog Champions League tegen ploegen buiten West-Vlaanderen. Dat zijn wel verre verplaatsingen en we moeten vroeg opstaan, maar we leren daar veel bij. Altijd winnen met 3-0 is wel leuk, maar het is ook belangrijk om tegen wat betere tegenstanders te spelen.”

Zus Noor Debouck is het daar volledig mee eens. “Ik speel Champions League bij de U13, de U15 en de U17 en dat zijn altijd spannende wedstrijden. In de competitie is het soms niet meer zo leuk en uitdagend omdat we meestal eenvoudig winnen en zo niet veel bijleren. In de Champions League komen we soms eens een ploeg als Leuven tegen, die beter en vooral groter is dan wij.” (lacht)

“Alle vier samen met Vlamvo A kampioen spelen, dat zou een mooie droom zijn”

Noor Debouck pakte vorige week de titel bij de U15 en was dus de laatste in de rij. “Het is uniek dat we alle vier kampioen speelden en dat zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren. Of het zou moeten zijn dat we alle vier bij Vlamvo A spelen en dan opnieuw kampioen worden, dat zou een mooie droom zijn.”

Rest de vraag of de zussen ook elkaars prestaties dit seizoen een beetje hebben gevolgd? “Wij gaan altijd naar de matchen van Trude en Nelle kijken”, klinkt het in koor bij de youngsters. Niet zo bij Trude Debouck. “Ik ben dat altijd wel van plan maar die jeugdploegen spelen nu eenmaal veel te vroeg op de dag.” (lacht)

(TV)