Twee titels voor jeugdteams van Elckerlyc Zwevezele

De provinciale U11 van Elckerlyc Zwevezele kan feesten. V.l.n.r.: Liesl Wittewrongel, Joise Stien, Jietse Hollevoet, Marie Eeckhout, Luna Vanheede en coach Carine Vanneste. (Foto Kurt) © Foto Kurt
Redactie KW

De jeugdwerking van volleybalclub Elckerlyc Zwevezele beleeft de laatste weken sportieve hoogdagen. Nadat de spelertjes van coach Carine Vanneste eerder al kampioen speelden in de provinciale U11-reeks wonnen vorige week zaterdag ook de U13 meisjes hun wedstrijd. Hierdoor werden ook zij de beste ploeg van hun reeks. Voor trainers Wendy Vandekerckhove en Els Van de Vijvere een mooie beloning voor hun toewijding en inzet.

Voorzitter Eddy Vancauwenberghe is terecht trots op zijn jonge spelers en hun begeleiders. “Elckerlyc is een ploeg met een heel sterke traditie op het vlak van jeugdwerking. We wonnen in het verleden zowel op provinciaal, regionaal als nationaal niveau al verschillende titels. Toch is het een stuk moeilijker geworden dan vroeger om ieder jaar opnieuw te bevestigen, want ook heel wat andere teams uit de regio doen het heel goed met hun jeugdploegen.”

Zowel de coaches als de voorzitter zijn ervan overtuigd dat talent belangrijk is om succes te boeken met jonge spelertjes. Toch blijven ze geloven dat een degelijke opleiding de enige garantie is op goede resultaten. “Het is enorm moeilijk om bekwame trainers te vinden en aan de club te binden, maar we blijven ervan overtuigd dat de beste trainers bij de jeugd moeten staan”, aldus Eddy Vancauwenberghe.

In deze optiek ontwikkelde Elckerlyc het voorbije seizoen een nieuw systeem. “Per leeftijdscategorie is één coach verantwoordelijk voor de groep. Deze wordt op zijn beurt ondersteund door één of meerdere assistenten die ook een deel van de begeleiding op zich nemen. Doordat de federatie de lat heel hoog legt voor het behalen van een trainersdiploma is er immers een nijpend tekort aan coaches. Met dit model kunnen we het probleem enigszins opvangen”, geeft de voorzitter eerlijk toe.

Eddy Vancauwenberghe is wel heel blij voor de goede samenwerking met Sport West-Vlaanderen. “Hierdoor waren er dit jaar ruim 25 kleuters en kinderen van het eerste leerjaar die onder het toeziend oog van goede begeleiders op een leuke en speelse manier kennis konden maken met onze balsport.”

Ook voor de voorzitter van Elckerlyc Zwevezele blijft het opmerkelijk dat volleybal vooral succes kent bij de meisjes. “De goede prestaties van onze Yellow Tigers zullen hier uiteraard niet vreemd aan zijn, maar wellicht hebben meisjes meer geduld dan jongens om de technische aspecten van volleybal aan te leren. Toch ben ik heel trots dat we volgend seizoen voor het eerst met een jongensploeg aantreden in de U15-reeks. We mogen niet vergeten dat Elckerlyc in het verleden een club was met uitsluitend damesploegen”, besluit een terecht trotse voorzitter. (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier