Red Dragons verzekeren zich van tweede ronde

Vreugde bij Tuerlinckx en co na een punt. © MPM
Redactie KW

De Red Dragons zijn zeker van de tweede ronde na een fel bevochten zege tegen Japan. Na een set waarin ze volledig van het parket werden geveegd, stelden Van den Dries en zijn ploeggenoten orde op zaken. De 1-3 (25-14, 23-25, 14-25 en 19-25) betekent een ferme opsteker. België is zeker van de tweede ronde en dat resultaat op zich is al beter dan dat op het voorgaande WK.

De stilte op de bus zaterdag bij de terugrit na de verloren match tegen Slovenië verraadde de ontgoocheling binnen het team. De beste remedie om de ambiance er weer in te krijgen was uiteraard een klinkende zege tegen Japan. Om dat te bewerkstelligen haalde Anastasi de bezem door de kern: Tuerlinckx, Valkiers en Coolman startten in de basis ten nadele van respectievelijk Van den Dries, D’Hulst en Verhees.

Eerste set

Strakke zenuwen met drie videochallenges nog voor de eerste technische time-out. Het leverde een ace op voor Van de Voorde (2-2), maar ook een overbodige netfout van Rousseaux kwam zo aan het licht (5-4). België geraakte maar niet op dreef, in tegenstelling tot de 18-jarige Japanner Nishida die zowel aanvallend als serverend averij aanrichtte. Het noopte Anastasi tot twee time-outs op korte tijd. Ondertussen wel met 7 punten in het krijt (15-8). En het zou alleen maar erger worden. Nishida speelde de tegenstand op zijn eentje op een hoopje, op geen enkel moment konden en Deroo en maats daar een antwoord op bieden. De 25-14 aan het eind van de rit was niet eens overdreven. Amper 33% in aanval en 40% in receptie. Japan deed het met een offensieve 68% en een receptionele 62% pakken beter.

Tweede set

Gelukkig veranderde het beeld na de kampwissel. Van den Dries, die was blijven staan, scoorde de 3-5 en van de Voorde blokte naar 4-8. Een lucky ace en een gedreven bal van Rousseaux bracht Japan weer dichter. De 3 op 4 van Van den Dries gaf de nodige zuurstof (13-16) maar Japan dacht niet aan opgeven en vond na een opnieuw knappe verdediging op Verhees de aansluiting. Nagelbijtend maakte Van den Dries het verschil.

Derde set

Ook in set drie onderstreepte de dubbele meter dat hij aan een prima invalbeurt toe was. De 1-4 en 5-10 kwamen achter zijn naam. De steun vond hij bij een stevig blokkerende Valkiers en Deroo die eindelijk helemaal in zijn sas was. Van den Dries tankte nog wat vertrouwen met een ace en bij 9-16 kon de set niet meer uit handen glippen. Deroo acete alle Japanse hoop van het parket: via 13-20 naar setwinst na een blok van Rousseaux. Sterspeler Nishida verdween ondertussen helemaal van het toneel: 2 opslagfouten op 2 pogingen en amper 33% aanvallend rendement.

Vierde set

De Red Dragons ontwikkelden weer te weinig opslagdruk om ook in de vierde beurt voor de snelle afscheiding te zorgen. Nishida herademde wel aan de opslaglijn met twee winnende bommen op rij: 10-9 en 11-9. Van zodra de Belgische serveermachine rendeerde, kreunden de Japanners. Deroo en van de Voorde straften met plezier de slechte recepties bij de tegenstanders af (15-17). Rousseaux achtte dan zijn ‘moment de gloire’ gekomen. Een lucide aanval en twee monsterbloks op rij legden de basis voor de broodnodige driepunter.

Italië gaat later op de avond nog een gezondheidswandeling tegemoet tegen de Dominicaanse Republiek. Gisteren moest het wel diep in het rood gaan tegen Argentinië dat ei zo na een tiebreak uit de brand sleepte. De Italianen kwamen met de schrik vrij en wonnen nog met 3-1.

België: Valkiers (Van den Dries), Deroo, Coolman (Verhees), Tuerlinckx (D’Hulst), Rousseaux (Klinkenberg). Libero: Stuer (Ribbens).

(MPM – foto MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier