Red Dragons met vingers in de neus voorbij Dominicanen

Redactie KW

België heeft in de vijfde poulewedstrijd geen kind gehad aan de Dominicaanse Republiek. De 3-0 (25-18, 25-13, 25-17 ) was even logisch als verwacht. Daarmee zijn de Red Dragons zeker van minimum de derde plaats en een verplaatsing naar Bologna. Mits wat meeval kan het team van Anastasi zelfs als nummer twee nog naar Milaan. Met 10 punten -die meetellen in de volgende fase- heeft België zelfs nog verdere toekomstperspectieven op het WK.

Heel wat druk van de schouders na de moeizame zege tegen Japan daags voordien. De wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek moest er eentje worden waarin het vertrouwen een boost kon krijgen. Dat kon alleen maar met kwalitatief sterk volleybal en een afgetekende zege. Rousseaux bleef op de bank ten voordele van Igor Grobelny, Tuerlinckx en Valkiers kregen net als gisteren de voorkeur op Van den Dries en D’Hulst. Grobelny bedankte voor het vertrouwen met een zeer nadrukkelijke rol in de openingsfase. Bij 9-5 had de aanvaller al drie keer gescoord, Van de Voorde nam nadien blokkerend het voortouw: 13-7. Neen, tegen een team van dat niveau zou België nooit in de miserie mogen geraken. Anastasi permitteerde zich het zelfs om Deroo aan de kant te halen voor Lecat. Stuer mocht zich twee keer op rij onderscheiden in verdediging, Grobelny stond weer op de juiste plek om het af te maken (17-11) en nadien lieten de Dominicanen niets meer zien. België op een drafje naar setwinst, al slopen er wel hier en daar slordigheden in het spel.

Een mokerslag van Tuerlinckx en het eerste aanvallend succes van Lecat zetten de toon in set twee. Daarna nam Tuerlinckx teammakkers en supporters op sleeptouw, Coolman viel in voor Verhees en blokte meteen, Tuerlinckx scoorde nog met een lucky ace. 22-11 en niemand die nog geloofde in een terugkeer van de tegenstander. En het zou uiteraard ook niet gebeuren, daarvoor had Lecat zich veel te stevig herpakt met een offensieve 5 op 7 na een aarzelend begin.

Red Dragons met vingers in de neus voorbij Dominicanen

Het pleit voor de Belgen dat ze de concentratie niet lieten zakken tegen een wel erg zwakke tegenstander. Blokkerend klopte het plaatje als een bus en Stuer bleef de ballen goed brengen waardoor de aanvallers vanuit een zetel smashten. Via een 16-11 tussenspurtje ging het naar een doodsimpele matchzege. Opdracht volbracht en met een lekker gevoel naar de tweede WK-week.

Om exact te weten wie de tegenstanders zijn in de volgende ronde in Bologna (of in Milaan) moeten we nog de andere resultaten afwachten later op de avond en dinsdag. Morgen hebben de Dragons geen wedstrijd, woensdag reizen ze verder naar hun volgende bestemming om pas vrijdag aan de tweede ronde te starten.

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier