Red Dragons laten 2-0-voorsprong schieten tegen Slovenië

Menenspeler Lowie Stuer (zwart shirt) startte weer in de basis. © foto MP
Redactie KW

Twee spelletjes lang leek er geen vuiltje aan de lucht, maar een tot dan heel secuur spelend België toonde vanaf de derde set een ander gelaat. Slovenië knokte zich terug in de match en trok ook de tiebreak naar zich toe (25-22, 25-21, 19-25, 23-25 en 13-15).

De Red Dragons genoten gisteren van een rustdag terwijl Slovenië zich ondertussen de betere toonde van Japan (1-3) en Argentinië brandhout maakte van de Dominicaanse Republiek (3-0).

Geen verrassingen in de basis van Anastasi tegen Slovenië dat heel goed meespeelde in de beginfase en na de 6-6 zelfs drie punten uitliep na een blok op Van den Dries. Tot dan toe hadden de Belgen serverend weinig succes gekend en de Slovenen roken hun kans: 8-11 na een nieuwe opslagmisser. Van den Dries kwam op toerental, nadien showde Rousseaux dat hij ook aardig kan passen. Deroo maakte de perfect aangespeelde bal maar al te graag af: 15-15. Erna slaagden Van den Dries en Van de Voorde in hetgeen tegen de Italianen maar niet lukte: blokken. De 18-16 die daarop volgde leek een mooie voorbode. Rousseaux pikte nog zijn puntje mee en de ingevallen Tuerlinckx toonde zijn goudwaarde. De scheids zag de eerste setbal via Tuerlinckx tegen de antenne vliegen, de videochallenge bracht gerechtigheid. De eerste set zo na heel wat zwoegen naar de Red Dragons.

Veel Belgische fans in Italië waaronder ook de vrouw van Knackspeler Pieter Coolman.
Veel Belgische fans in Italië waaronder ook de vrouw van Knackspeler Pieter Coolman.© foto MP

De Sloveense setter verloor het noorden en ving een bal op (4-2) in plaats van die te setten, de roodhemden zagen het graag gebeuren. Urnaut botste weer op het blok van Van de Voorde, Tomas kopieerde zijn teammaat met een al even efficiënt muurtje: 9-5. België greep de tegenstander helemaal bij de keel met drie opeenvolgende scores: Stern joeg de bal buiten, Van de Voorde torende weer twee keer op rij boven alles en iedereen uit (16-8). Receptioneel klopte het plaatje ook dit keer en daardoor zaten Stuer en co. helemaal op rozen. Zelfs drie punten te reke van Sket zorgden amper voor onrust (20-17). Met een mooi uitgevoerde pipe, maakte Deroo een eind aan set twee.

Slovaakse wisselspelers doen het goed

De Sloveens coach probeerde het met verschillende wisselspelers in het derde spelletje en die deden het verre van onaardig. De ace van Kozamernik stond synoniem aan 7-9, Anastasi dook in een time-out toen de achterstand 4 punten bedroeg. Gasparini –opnieuw ingevallen door een blessure bij een ploegmaat– pompte er nog een ace bij: 11-16. Met een technisch hoogstandje van Deroo (16-19) laaide de Belgische hoop nog even op. Urnaut manifesteerde zich steeds meer bij de tegenstander en Van den Dries mokerde het setpunt buiten.

Zo vlot het receptioneel aanvankelijk liep, zo wankel verging het de Belgen in het vierde spel in dat onderdeel. De 3-6 na een ace van Pajenk baarde zorgen en Anastasi zette daaropvolgend Valkiers op zijn schaakbord. Het technisch verzorgd volleybal bleef uit, de vechtlust daarentegen maakte veel goed. Rousseaux demonstreerde: in moeilijke omstandigheden toch de aansluiting gevonden (11-12). De Red Dragons slaagden er niet in een reeksje neer te zetten, integendeel.

Tomas Rousseaux probeert hier het driemansblok te verschalken.
Tomas Rousseaux probeert hier het driemansblok te verschalken.© MP

Een outsmash deed de Belgische ploeg met twee punten achterstand in de tweede technische time-out duiken. Maar opnieuw al bikkelend sloegen de mannen van Anastasi terug. Dit keer met Rousseaux die twee keer knap verdedigde, Deroo stond op de juiste plaats om het blokkerend af te maken. Een totale misslag van Gasparini zette België op 19-18 maar de nervositeit geraakte maar niet uit de ploeg. Van den Dries miste zijn opslag, Rousseaux kwam tot twee keer toe niet tot scoren in tegenstelling tot zijn rivaal Urnaut aan de overkant van het net: 21-22. De opslagbom van Gaspirini leverde Slovenië twee setballen op, Lecat serveerde de tweede in het net.

Opslagslordigheden

Een tiebreak dus waarin Valkiers tussen de lijnen bleef en waarin het weer zij aan zij ging: 5-5, 6-6, 7-7, 8-8, 9-9, 10-10, 11-11. Tussen alle opslagslordigheden door sloeg Sket dan toch de eerste kloof: 11-13. Ook de 12-14 kwam op zijn naam. Wanneer Lecat zijn opslag in het net zag stranden, was het over en uit.

Later op de avond neemt Italië het op tegen Argentinië. België mag morgen weer aan de bak: dit keer tegen Japan dat al zo goed als uitgeschakeld is. De Red Dragons behouden alle kansen op kwalificatie, ondanks de nederlaag.

België: D’Hulst (Tuerlinckx), Deroo, Van de Voorde, Van den Dries (Valkiers), Rousseaux (Klinkenberg), Verhees. Libero: Stuer (Ribbens).

(MP – foto MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier