Red Dragons houden kwalificatiedroom levend met winst tegen Australië

Redactie KW

De Belgische nationale mannenvolleyploeg (FIVB 15) heeft zaterdag op het WK in het Italiaanse Bologna met 3-0 gewonnen tegen Australië (FIVB 16). De setstanden waren 28-26, 28-26 en 25-20.

Voor de Red Dragons was het de tweede partij uit de tweede ronde. Vrijdagavond verloren ze met 0-3 van Slovenië (FIVB 23).

Zondag tegen Brazilië

Zondag spelen de troepen van coach Andrea Anastasi nog tegen olympisch kampioen Brazilië (FIVB 1), dat ook met 3-0 van Australië won. De Belgen mogen nog dromen van kwalificatie voor de Final 6.

De vier groepswinnaars en de twee beste tweedes stoten door naar de derde ronde. Daarin spelen zes landen in twee poules van drie (26-28/09) om een plaats in de halve finales (29/09). Op het WK van 2014 in Polen strandden de Red Dragons in de eerste groepsfase.

Haalbare kaart

Hoe zou België zich herstellen van de mokerslag die het vrijdag incasseerde tegen Slovenië? Dat was de vraag van de dag. Australië werd vooraf als haalbare kaart bestempeld, ook al omdat er twee weken geleden makkelijk gewonnen werd in een onderling oefenduel in aanloop naar dit WK.

Maar de Volleyroos -zo noemen ze zichzelf- hadden al puike prestaties laten optekenen tijdens dit toernooi. Opletten geblazen dus tegen de jongens Down Under. Valkiers, Van den Dries en Rousseaux betaalden het gelag voor de 3-0 van de dag voordien, D’Hulst, Tuerlinckx en Grobelny profiteerden.

Grobelny keerde het spel

De ace van Carroll beloofde aanvankelijk niet veel goeds (3-1) en in het setbegin zou België ook lang moeten achtervolgen. Tuerlinckx vond amper een gaatje in de Australische muur, bij 11-9 greep Anastasi al in met de inbreng van Van den Dries. Hij stootte direct op een blok maar maakte nadien wel een stevige indruk.

Bij Australië moest alles van Carroll komen en hij maakte zijn heldenstatus ook waar bij 17-14, het punt nadien was weer voor de Aussies. De Red Dragons zaten andermaal in zware problemen. Deroo nam dan het voortouw en scoorde met veel grinta de 18-15, maar het was vooral dankzij de impulsen van Grobelny dat het spel helemaal keerde.

Zeldzaam foutje van de aanvaller

De aanvaller scoorde uit alle hoeken, dreef serverend de druk op en blokte op de koop toe op een kapitaal moment de 26-27. De youngster had nog genoeg energie over om de setbal op het parket de mokeren. Straffe remonte met hoopgevend volleybal.

Dat gaf ook een boost na de kampwissel met opnieuw Grobelny die met puike ingevingen het niveau van zijn team opkrikte (4-5). België ging wel met een minimale achterstand naar de eerste technische onderbreking. En er zou pas een afscheiding volgen bij 19-17 na een zeldzaam foutje van Grobelny die voor de rest complexloos bleef acteren.

Scoren aan lopende band

Middenman Mote van Australië ontpopte zich ook meer en meer tot kwelduivel van dienst, ook bij 22-20. In moneytime stonden de draken weer op: Grobelny met een blok bij 23-23 en Deroo kreeg een eerste setbal technisch knap voorbij de groene muur.

Toch nog even spanning maar Deroo scoorde aan de lopende band, Grobelny – alweer- blokte de beslissende 26-28 op de bordjes.

Netfout van Coolman

De Belgische kapitein had geen zin in een nieuwe achtervolgingsrace. In het derde bedrijf maakte hij twee aanvallende punten en twee directe scores met zijn opslag: 2-6. Eindelijk kon er eens vanuit een comfortabele positie gevolleybald worden, toch werkte dat niet bevrijdend. Met Carroll voorop stak Australië de neus weer aan het venster (9-10), een netfout van Coolman dichtte de kloof zelfs helemaal.

Diezelfde Coolman antwoordde met overtuigende middenaanvallen (12-14 en 12-15) en nadien scoorde Verhees op opslag van zijn collega-middenman. Met een verschil van vijf punten mochten de Red Dragons het overwinningsfeestje al inzetten.

Zaterdagavond speelt zwart beest Slovenië nog tegen Brazilië. Morgen/zondag om 20u30 kijken de Belgen de olympisch kampioen in de ogen.

België: D’Hulst, Deroo 22, Van de Voorde 2 (Rousseaux) (Coolman), Tuerlinckx 1(Van den Dries 8), Grobelny 18, Verhees 8. Libero: Stuer (Ribbens)

Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier