Marke-Webis drijft wisselvallig Menen tot het uiterste

Fasteland (13) na een misser. © MPM
Redactie KW

Bijna een verrassing in de achtste finales van de volleybalbeker. De amateurs van Marke-Webis uit Liga B hebben profclub Menen lange tijd doen wankelen na een wervelende pot volleybal. Na de 2-0-voorsprong sloeg de stress echter toe in het thuiskamp.

Een afgeladen volle Markse sporthal met meer dan 500 toeschouwers voor dit West-Vlaams toptreffen. En de supporters van de thuisploeg kregen meteen reden tot feesten wanneer Coussens met 7-2 voor een snelle bonus van vijf punten zorgde. Par-ky meteen gewaarschuwd in de kolkende sporthal. De Spaanse spelverdeler Folguera reageerde met een goede opslagreeks om zijn ploeg weer langszij te brengen (10-10), Louis Vandecaveye zette de zaal nog eens in lichterlaaie met een eenmansblok op Ver Eecke, Winkelmuller kegelde nadien meters buiten: 13-11.

Menen herstelde zich weer dankzij stevige opslagen. Dewyspelaere moest de 14-16 afstaan na een afschamper in receptie maar Fasteland gaf Marke weer hoop met een foute aanval (17-17). Wanneer Louis Vandecaveye op magistrale wijze de 19-18 op de bordjes mokerde en Van Den Driessche nadien voor een ace tekende, moest Ratko Peris zijn troepen naar de kant halen. Dat moest bij 23-22 opnieuw gebeuren na een inschattingsfout van Rikberg. De ingevallen Lander Vandecaveye nekte zijn ex-club met twee opeenvolgende winnende opslagen. Voor Marke-Webis was de match nu al geslaagd na de setwinst.

Peris deed het na de kampwissel met Van de Pontseele als libero in de plaats van de twijfelende Rikberg. Par-ky kwam 2-5 voor en ging met 4-8 naar de eerste technische time-out na een blok van kind aan huis Jelle Sinnesael. Marke werd gestaag weer beter en stelde weer gelijk via Coussens: 11-11, Louis Vandecaveye was goed voor de 12-11. Een bleke Winkelmuller betaalde het gelag, Vercruysse loste hem af. Hij werd meteen geviseerd door de Markesupporters. Het inspireerde de thuisploeg wel om er 16-15 van te maken. Wanneer Gorski de antenne op zijn weg vond bij 18-16 moest hij zijn plaats afstaan aan setter Maddens… Op zijn zachtst gezegd een gewaagde keuze van Peris. Menen voelde nattigheid en pakte geel na protest: 20-17. Het bezoekende geklungel ging maar voort. Een zoveelste onnauwkeurige receptie werd nadien genadeloos afgestraft en MWB op weg naar de 2-0.

Gekste stunt in jaren?

De thuisploeg bleef Menen onder druk zetten in het derde spel en dreef Peris weer in een time-out (10-6) en in de wanhoop. Vercruysse en Maddens bij 12-6 weer tussen de lijnen, Coussens scoorde wel meteen erna opnieuw. Marke-Webis klaar voor zijn gekste stunt in jaren? Het leek er in alle geval op, al spartelde Sinnesael wel tegen met twee punten op rij: 18-16. Maddens vond het dan tijd om zijn show op te voeren van aan de servicelijn en in één ruk naar 18-20. Menen bibberde geregeld nog eens maar hield toch stand.

De sporthal liep helemaal vol voor dit toptreffen.
De sporthal liep helemaal vol voor dit toptreffen.© MPM

Par-Ky had heel wat vertrouwen getankt en demonstreerde dat via Sinnesael en Maddens die blokkerende punten maakten: 2-5 en time-out voor Jan Van Huffel. Vercruysse – gestart in set vier – deed het voortreffelijk en diepte de kloof nog uit: 10-14 en na een stevig opslag zelfs 10-15. Marke had uiteraard al veel energie verspild maar sprong van 17-23 wel naar 20-23 omdat de Meense receptie andermaal faalde. Sinnesael nadien razend op de ref voor een ongeziene touche bij de tegenstander. Maddens blokte zijn frustratie af bij de eerste setbal.

Gemiste kans voor de fusieploeg

Een tiebreak zou dit boeiend duel dus beslechten. Daarin een gelijkopgaande start en met supporters die alsmaar heviger werden in positieve zin. Sinnesael voelde zich als een vis in het water in zijn vroegere thuishaven en blokte twee keer op rij succesvol: 2-4. Het kranig verweer van MWB (van 4-9 naar 7-9 en van 9-14 naar 12-14) zou niet meer volstaan voor een mirakel. Een gemiste kans voor de fusieploeg, die het zich nog vaak zal beklagen dat ze de bonus van zeven punten in de derde set niet konden verzilveren.

In de kwartfinales – met heen-en terugmatchen – neemt Par-Ky Menen het op tegen de winnaar van het duel tussen Booischot B en VH Leuven. De heenwedstrijd wordt op woensdag 15 november afgewerkt.

(MPM)

Setstanden: 25-22, 25-22, 22-25, 21-25 en 12-15.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier