Video challenge wel in titelfinale?

13/04/18 om 13:53 - Bijgewerkt om 12:56

Knack Roeselare is sinds woensdag zeker van een zesde opeenvolgende titelfinale, maar eerder kostten foute interpretaties van de scheidsrechters de landskampioen mogelijk punten in de strijd om het tweede ticket voor de play-off-finale. "Jammer," zegt Gerdy Geleyn "want we beschikken over een challenge system dat de refs zou kunnen bijstaan.

Video challenge wel in titelfinale?

Gerdy Geleyn (links) in actie met het video challenge systeem. (Foto Knack Volley) © Gerdy Geleyn (links) in actie met het video challenge systeem. (Foto Knack Volley)

Vorige week woensdag werd in Aalst bij 23-24 in set twee een duidelijk binnengeblokte bal van Pieter Coolman uit gegeven door scheidsrechter Bleyaert. Het werd 24-24 en Aalst won alsnog de set met 28-26. Roeselare won wel in de tiebreak, maar een 0-2-voorsprong kon een intro naar volle puntenwinst zijn. Zaterdag tegen Maaseik floot scheidsrechter Cambré dan weer de eerste set met 24-26 af op een netfout van Knack. Weer consternatie bij de Knackspelers, die zich tekortgedaan voelden. Een scenario dat zich in de tweede set nog een paar keer zou herhalen. De roep naar de video challenge klinkt steeds luider.

Delen

"Het ergste is dat wij erover beschikken, want we pasten het toe in de Champions League"

"Die video challenge kan de scheidsrechters wel degelijk bijstaan. En het ergste is dat wij erover beschikken, want we pasten het toe in de Champions League", zegt webmaster Gerdy Geleyn, die het 'video check systeem' zoals de Italianen het noemen Europees bediende en zich intussen video challenge technician mag noemen.

Steun van de Liga

"De Liga kocht in het tussenseizoen drie systemen aan om de clubs die Europees spelen financieel tegemoet te komen. Het was de bedoeling het ook in de play-offs van de competitie te gebruiken. Door de competitieleiding werd dat aanbod echter als niet conform het bestaande competitiereglement beschouwd. Meteen een van de redenen waarom de zachte toenadering die er was tussen Liga en Volleybalverbond werd tenietgedaan."

Delen

"Er worden door de Liga pogingen ondernomen om de video challenge in de finalewedstrijden toch te gebruiken"

Gerdy Geleyn volgde samen met Rudi Klaps van Maaseik en Thomas Boone van de Liga een opleiding tot video challenge technician. "Dat houdt in dat wij het systeem op de dag van de wedstrijd installeren. De wedstrijd wordt gevolgd door 19 camera's en de installatie ervan neemt toch een vijftal uur in beslag. Tijdens de wedstrijd zelf volgen wij de beelden en op vraag van de coaches of scheidsrechters vragen wij bepaalde fases weer op. Ik deed dat voor onze Europese wedstrijden en trad ook aan in een kwartfinale in Aalst voor de CEV Cup."

Toch in titelfinale ?

Onbegrijpelijk dat deze technische middelen en kennis niet gebruikt worden in de betwiste cruciale fases van een wedstrijd. "Blijkbaar worden er door de Liga nu toch pogingen ondernomen om de video challenge in de finalewedstrijden toch te gebruiken", weet Gerdy Geleyn. "Maar dan moet ik toch iemand neutraal naast mij krijgen. Want als je de video check bedient, kan je niet supporteren."

(RBD)

Noliko Maaseik was al langer zeker van het thuisvoordeel in de play-off-finale. De eerste wedstrijd wordt in Limburg gespeeld, op zaterdag 21 april. De andere datums van de titelfinale zijn woensdag 25 en zaterdag 28 april. De eventuele bijkomende vierde en vijfde wedstrijd worden gespeeld op woensdag 2 en zaterdag 5 mei. De matchen beginnen telkens om 20.30 uur.

Zaterdag (20.30 uur) speelt Knack eerst nog de overbodige derby in Menen.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!