Knack Roeselare dwingt belle af na zinderende match

De vreugde na het laatste punt was immens bij Knack. © VDB
Redactie KW

Roeselare heeft na 2u45 volleyballen de vierde titelmatch gewonnen (2-3 met 33-35, 25-27, 25-17, 25-23 en 12-15 als setstanden). Daarmee sleept het nog een belle uit de brand in Schiervelde. De match stond bol van emoties, straffe comebacks en een onverhoopte winnaar.

Een nooit geziene storm in aanloop van de vierde titelfinale. Roeselare wou medical joker Tomas Rousseaux nog voor de leeuwen gooien in plaats van de zwaar geblesseerde Van Hirtum, maar de volleybalbond zette het licht niet op groen. Frustratie alom bij zowel trainers als spelers van Knack. Van een ideale voorbereiding op het belangrijke duel kon al helemaal niet meer gesproken worden. Coach Vanmedegael spuwde vandaag nog zijn gal op Facebook, ongezien in volle titelstrijd.

Rousseaux stond dus niet tussen de lijnen. Dat zette Roeselare aan om de wedstrijd onder voorbehoud te spelen en zo nadien nog te kunnen procederen tegen de beslissing van de volleybalbond. Chaos alom dus.

Lou Kindt – afgelopen zaterdag nog gepasseerd – nam de plaats in van de onfortuinlijke Van Hirtum en Van de Velde moest zijn plek afstaan aan Rune Fasteland, die zaterdag nog een stevige invalbeurt liet optekenen. Bij Maaseik wél de gebruikelijke basisspelers en die duwden meteen het gaspedaal in. In die mate zelfs dat Vanmedegael bij 4-1 al voor een onderbreking opteerde, bij 8-4 moest hij dat na een dubbel blok tegen zijn ploeg opnieuw doen. Even kon Knack dromen van een comeback na een outsmash van Cox (11-8), maar eigen foutjes zetten de Limburgers weer op rozen. Kindt – receptioneel onderuit bij 16-9 – betaalde het gelag en werd vervangen door Mathijs Desmet.

Toeval of niet, Knack wiste de achterstand beetje per beetje uit met Tuerlinckx aan de opslag. Verhanneman scoorde drie punten op rij en zette de 18-16 op het scorebord, Tammemaa botste nadien op een blauwe muur van Verhanneman. Knack weer helemaal in het spel, zeker wanneer de ingevallen Holt twee keer op rij succes kende met zijn opslag: 20-20. De zeven punten achterstand waren zo helemaal weggewerkt. Puik! Maaseik dwong de eerste setpunten af, de bezoekers staken bij 25-26 de eerste keer het neus aan het venster via Tuerlinckx. De thuisploeg vergat dan een handvol setpunten af te maken, Roeselare nam het commando in een nerveus slot weer over bij 31-32. Het vijfde setpunt bleek het goede: Maan smashte de 33-35 buiten. Van een straffe comeback gesproken.

Hendrik Tuerlinckx speelde een ijzersterke wedstrijd.
Hendrik Tuerlinckx speelde een ijzersterke wedstrijd.© MPM

Een dubbel blok van Cox zette Maaseik op 9-6 in set twee, de blokwerking van Knack reageerde via Coolman: 11-11. Het sein voor de Limburgers om een versnelling hoger te schakelen. Dat gebeurde ook: 15-12 dankzij een perfecte poweraanval van Cox. Telkens wanneer Maan en zijn maats op weg leken naar een beslissende kloof, sloeg Knack terug. Ook nu weer. Sterker nog: Tuerlinckx acete naar 15-16. De voorsprong bleef op de bordjes, ook al omdat Maaseik faalde van aan de opslaglijn: 23-24. Op naar een thrillerscore. Dit keer werd er niet lang overgespeeld. Maan ging – net als in het openingsspel – in de fout in moneytime: 25-27.

Net als in de vorige twee spelletjes kende Knack een moeizaam begin. Vanmedegael greep al in bij 4-1 met een time-out. De 11-5 stond al snel op de bordjes gevolgd door de 16-9. In de eerste set haalden de Knackboys die achterstand nog miraculeus op. Dat lukte dit keer niet, de verdienstelijke poging van Holt ten spijt.

Met een gelukje acete Cox naar 10-8, Verhanneman gaf geen krimp en hield zijn ploeg in het spoor, net als zijn maatje Tuerlinckx: 15-15. En dan ging het weer lekker op en af, Tuerlinckx bleef wel in uitstekende doen: 20-20. Cruciaal moment zo leek het, wanneer Fasteland een winnende opslag lukte (21-22). Bij 23-23 was er even drama bij Knack, wanneer scheids Boulanger een dubieuze gedragen bal tegen Coolman floot en het protest bestrafte met rood en geel voor Verhanneman: de uitsluiting dus én het punt voor Maaseik. Tiebreak!

Daarin namen de Limburgers een vliegende start, omdat de Roeselaarse receptie steken liet vallen: 3-0 en uiteraard een time-out. Ook bij de bom van Cox zagen de West-Vlamingen sterretjes (5-1). Vanmedegael vroeg een laatste time-out. En zelfs dan ben je met Knack niet klaar, zo onderstreepte Tuerlinckx nog maar eens: 7-6 en 7-7. Gekker kan je het bijna niet bedenken. Een Maaseiks misverstand leidde Knack naar een eerste voorsprong in de belle, Desmet pakte nadien uit met een onvoorstelbaar punt bij 10-12. Het was nog even schrikken wanneer Tuerlinckx in botsing kwam onder het net met Baetens (12-13), Verhanneman sprokkelde de eerste setpunten bijeen: Fasteland blokte Roeselare naar het delirium.

Knack Roeselare dwingt een vijfde en allesbeslissende match af.
Knack Roeselare dwingt een vijfde en allesbeslissende match af.© VDB

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier