Knack laat zich verrassen door Par-ky in thrillerderby

Menen - Knack. Tuerlinckx probeert het hier met een toets. © MPM
Redactie KW

Menen heeft de rug kunnen rechten na een mindere periode. En hoe. Het kreeg Roeselare in een uiterst aangenaam streekduel na vijf sets op de knieën. Het werd 3-2 met 19-25, 25-21, 25-20, 22-25 en 16-14 als setstanden.

Menen wist vooraf dat het voor een helse klus stond. Sinds Nieuwjaar draait het sportief en extrasportief vierkant voor de jongens van Ratko Peris. Zo getuigen de historische thuisnederlaag tegen Borgworm en de uppercut in Maaseik vorige zaterdag. Bij Roeselare loopt alles gesmeerd, al viel het niveau tegen Leuven bij momenten wel tegen.

Meteen spektakel

De supporters blonken – allicht door de gladde wegen en omwille van de live verslaggeving op televisie – uit in afwezigheid. Ratko Peris startte met Vandecaveye in de basis, Steven Vanmedegael opteerde voor Holt en Fasteland ten nadele van Van Hirtum en Coolman. Meteen spektakel bij de eerste balwisselingen. Demirovic dacht te scoren, maar Dejonckheere pakte nog uit met een fenomenale redding. Nadien joeg Demirovic de bal buiten. Toch rechtte de thuisploeg snel de rug met diezelfde Demirovic, die serverend averij aanrichtte (6-4).

Nadien viseerde Walsh bij Knack de receptie van Vandecaveye: 8-11 en een time-out voor Peris die maar weinig zou uithalen. Het geklungel in de receptie duurde maar voort: 9-15 en een nieuwe poging van de coach om het tij te doen keren met een onderbreking. Niet meteen succesvol, want Demirovic ging receptioneel weer onderuit. Maar dan trok Par-ky zich toch op aan een helder moment met Andriessen aan de opslag. Van 10-16 naar 13-16, al zou Knack zich niet meer in de nesten volleyballen. Daarvoor kwam de snoeiharde ace van Tuerlinckx op het ideale moment: 14-20.

Menen - Knack. Aanval van Jente De Vries.
Menen – Knack. Aanval van Jente De Vries.© MPM

Menen komt terug

Menen herpakte zich onder de vorm van Jente De Vries in het tweede spel waarin de receptie ook stukken beter kwam: De Vries blokte naar 7-5, Sinnesael smashte naar 12-8. Par-ky hield de positieve trend nu wel langere tijd vol. Verhanneman sputterde nog tegen tot 16-14, maar het was wel Ver Eecke die de 22-18 forceerde. Voldoende voor de gelijkmaker in sets. En die deed zichtbaar deugd: Demirovic scoorde de 5-1 met heel veel emotie en wanneer Fasteland miste, greep Vanmedegael naar de time-out bij 8-3. En weer ontpopte Verhanneman zich tot gevaarlijkste Knack-speler. Hij zou zijn ploeg weer de aansluiting bezorgen: 11-10 en later ook langszij brengen (17-17). Het signaal voor Menen om weer een versnelling hoger te schakelen en op 22-19 te komen. De TGV van Par-ky raasde gewoon verder tot 25-20. De kleine stunt was toen al een feit.

Sterke Verhanneman en Tuerlinckx brengen Knack langszij

Knack startte in het vierde bedrijf met Coolman, Van de Velde en Van Hirtum in de basis. Neen, het wilde geen punten verliezen bij de kleine West-Vlaamse broer die ook nu weer bij momenten aanknoopte met het beste volleybal van dit seizoen. Ook de opslag draaide lekker: Folguera demonstreerde bij 7-6. Roeselare had echter geen zin in een 3-1 en vocht terug dankzij – alweer – Verhanneman. Knack op korte tijd naar 10-14.

Knack laat zich verrassen door Par-ky in thrillerderby
© MPM

En dan een gecontesteerde fase in het nadeel van de bezoekers, die hen een rode kaart opleverde. Demirovic acete nadien naar 13-14 en alles weer open tot Tuerlinckx aan de onemanshow startte: 14-18. En nog was het niet over voor Menen, dat nu volop de steun kreeg van de aanhang. Andriessen scoorde twee punten op rij en Vanmedegael moest toch nog eens rust brengen met een time-out bij 17-18. Aan spanning geen gebrek, Knack toonde zich wel sterker wanneer het écht moest.

Zinderende tiebreak brengt beslissing

Een tiebreak zou deze beklijvende derby dus beslissen. En weer schotelden beide ploegen spanning en sensatie voor. De 9-9 was volledig onterecht voor Menen, wanneer de referee een overduidelijke touché niet wilde zien. De eerste setbal miste De Vries nog. De tweede voor Demirovic was wel prijs. Na meer dan 2u30 volleyballen won Menen.

Menen staat zondag voor een verplaatsing naar Gent, terwijl Roeselare het zaterdag in Schiervelde opneemt tegen Achel.

(MPM – foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier