Italiaans Civitanova té sterk voor moedig Knack Roeselare dat in set twee en drie fel weerwerk bood

Pieter Coolman veert hoog boven het blok van Candellaro en Christenson uit. © VDB

In de vijfde wedstrijd van de poulefase van de Champions League waren de Italiaanse grootmeesters uit Civitanova met de Bulgaar Sokolov en de genaturaliseerde Braziliaan Juantorena drie sets te sterk voor Knack dat de eerste set duidelijk met 16-25 verloor, maar dan twee sets sterk verweer bood om uiteindelijk met twee keer 23-25 net niet tot deelwinst te komen.

Coach Rousseaux gaf zijn vertrouwen in de centrumspelers Van de Velde en Coolman, de receptie/hoekspelers Verhanneman en Van Hirtum, kapitein Tuerlinckx als hoofdaanvaller en Trinidad als spelverdeler. Dejonckheere stak in de libero- trui.

De Italianen die in eigen competitie in een dipje zitten en al drie keer verloren van Perugia, die andere Italiaanse grootmeester in de A-poule, opende foutloos en voor Knack goed en wel in de wedstrijd kwam stond het al 2-10. Van Hirtum mocht de eerste service leveren maar de Amerikaanse spelverdeler Christenson stuurde meteen Sokolov in de vuurlinie die van achter de drie meter scoorde, een aanval van Tuerlinckx werd blokkend gecounterd en zowel Verhanneman als Tuerlinckx konden niet scoren waar Juantorena en Candellaro dat wel deden.

Knack kwam op de eerste zes sollicitaties niet tot scoren en het stond dan ook 2-10. De zevende aanval kon Knack via een gretige Verhanneman wel scoren. De Roeselaarse supporters kregen dan wel de handen op elkaar als eerst Van de Velde met een ace en daarop Van Hirtum aanvallend de 6-11 op het bord kregen. Maar dichter dan 8-13 kwam Knack die eerste set niet. Bij 13-24 mocht Knack dan wel enkele punten sprokkelen naar 16-24 via ondermeer een acende Van Hirtum. Maar dan vond Sokolov het welletjes en hij boorde de vierde setbal de Roeselaarse taraflex in.

De video challenge werd geregeld boven gehaald bij een weifelend scheidsrechtersduo

Van de tweede set af kon Roeselare wél stand houden tegen dat Italiaanse geweld en kwam zelfs 5-2 voor via een twee keer blokkend counterende Van de Velde en scorende Tuerlinckx. Maar als Juantorena aan de servicelijn kwam ging het alarmsignaal af bij de Roeselaarse receptiemannen. De bezoekers nmen bij 10-11 over maar konden niet doorgaan omdat Verhanneman met een ace de 12-11 bijeen spijkerde. En zo bleven beiden in elkaars buurt. Civitanova met een zo goed als foutloos afwerkende Juantorena en een geregeld verrassend aanvallende Sander kwam 14-16 voor. Van die tweede set af werd geregeld de videochallenge aangevraagd, maar een weifelend scheidsrechtersduo Georgiev-Kellenberger leek wel besluiteloos. Dat was ook het geval na de door Juantorena bijeen geslagen setbal naar 22-24. Sokolov blokte de passende Trinidad af en het duurde eigenlijk te lang eer de eerste scheidsrechter terecht de bal aan Roeselare gaf en 23-24. Maar dan verzilverde Juantorena gefrustreerd serverend de setbal.

Hendrik Tuerlinckx geraakt hier voorbij Juantorena.
Hendrik Tuerlinckx geraakt hier voorbij Juantorena.© VDB

De derde set leverde hetzelfde verhaal op. Knack dat verdienstelijk naar 5-1 ging via de voor Van Hirtum in de tweede set al ingekomen Kindt die opende met een ace. Tuerlinckx counterde blokkend en scoorde dan aanvallend en 3-1. Verhanneman sloeg de 5-1 op het bord en meteen een Italiaanse dode tijd. Knack ging verdienstelijk naar 10-7 eer de Italianen bij 13-13 bij beenden, via Sander 14-17 voor kwamen en die bonus niet meer uit handen gaven. Knack kwam via de video challenge en een Italiaanse netfout weer in de buurt (19-20) als een volgende video challenge-raadpleging de Italianen gelijk gaf en de smash van Verhanneman niet geraakt werd. Twee zeldzame Italiaanse missers van eerst de ingekomen Zhukouski die fout serveerde en Sander die buiten mokerde deden Knack 23-23 gelijk komen. Sokolov sloeg de wedstrijdbal op het bord en Tuerlinckx mokerde buiten, weer 23-25, over en out. Met een terecht applaus voor twee sets knap weerwerk van Roeselare.