Bellewinst voor Knack Roeselare tegen Maaseik

Knack Roeselare (archiefbeeld) © VDB
Redactie KW

In een aardig volgelopen Schiervelde disten de beide finalekandidaten Knack en Maaseik een heel boeiende wedstrijd op. Knack moest de eerste set met 23-25 aan Maaseik laten, stelde overtuigend 25-18 gelijk om in een enerverend setslot de derde beurt met 28-26 te verdubbelen. Het moest dan wel de bellle moeten toestaan met 23-25. Daarin werden de bezoekers met 15-4 weggeveegd.

Roeselare-coach Vanmedegael kon weer beschikken over Van Hirtum, die samen met Verhanneman de receptie/hoek positie innam. Coolman en Van de Velde waren de middenspelers met Walsh als spelverdeler en Tuerlinckx als opposite. Dejonckheere kreeg alle veegwerk op te lossen als libero.

Maaseik-coach Banks kon geen beroep doen op zijn eerste spelverdeler Blankenau die sukkelt met een blessure. Hij stond zelfs niet op het blad. Dé gelegenheid voor Van Heyste, een Belgische lefgozer aan de spelverdeling, om zich te manifesteren. Maan en Baetens waren de receptie/hoekspelers, Tammemaa en Grozdanov de centrumspelers met Cox als opposite en Dronkers in de liberotrui.

Knack liep het best van stapel en kwam 7-4 voor, maar echt overtuigend liep het niet allemaal. De druk om te winnen verlamde de automatismen en dat zag je ook aan een eerder weifelende Dejonckheere die wel vanaf set twee zijn modale receptiepercentage haalde. Verhanneman speelde van meetaf aan zijn eerder bleke wedstijd van verleden week op Aalst in de vergeethoek. Maaseik kon die eerste set bij 8-8 gelijkstellen, want Cox scoorde slag op keer en zijn team naar een 14-18 bonus. Toen bij Maaseik de foutenlast – uitgedrukt in een manke afwerking – groeide, kon Knack 22-22 gelijkstellen. Een servicemisser van Walsh, Knack liet zes opslagmidders optekenen die eerste set, en een foute receptie van Van Hirtum bracht de setbal bij Maaseik. Verhanneman snoepte die eerste wel nog af, maar Cox verzilverde de tweede setbal meedogenloos: 23-25.

De eerste herneming verliep gelijk op naar 10-9. Roeselare kwam voor op missers van Maaseik en aanvallen van zowel Tuerlinckx als Van Hirtum op 14-10. Je zag Knack groeien in de wedstrijd, Verhanneman en Tuerlinckx werkten autoritair af en bij Maaseik werd de foutenlast groter. Ondermeer Baetens scoorde omzeggens niets meer, want twee outsmashes van hem brachten Knack 23-17 voor, toen van de Velde met een blok op Tammemaa de setbal op het bord counterde. Cox neutraliseerde de eerste, maar Van de Velde zette die tweede setbal om in de gelijkmakende 25-18.

Sterk blok bij Knack met Tuerlinck, Coolman en Verhanneman om Maan af te blokken.
Sterk blok bij Knack met Tuerlinck, Coolman en Verhanneman om Maan af te blokken.© VDB

De derde beurt schoof Banks zijn pionnen drie plaatsen door, maar het belette niet dat Knack bij 11-10 een bonus op het bord kreeg: 16-11. Vooral omdat bij Maaseik de afwerkers niet meer rendeerden. Maan werd afgblokt door Coolman, Tammemaa en Baetens mokerden out en Tuerlinckx leidde zijn team naar 18-13 met een listige plaatsbal. Maaseik kreeg evenwel weer een voet in de wedstrijd, want de ingebrachte Peeters scoorde wel. Net als Cox, die Maaseik naar 22-21 sloeg. In een heel enerverend setslot sloeg Cox voor Maaseik bij 23-24 de setbal voor de verdubbeling op het bord, maar Verhanneman snoepte die af. Knack kreeg drie setballen op het bord via Tuerlinckx en Verhanneman, maar het was uiteindelijk Maan die buiten mokerde naar de 28-26 verdubbeling voor Knack.

De partij werd in de vierde set bitisiger. Cox was niet af te stoppen. Knack stond snel 1-4 in het nadeel en moest harken tot 12-12 om weer naast Maaseik te komen. Omdat Tuerlinckx een paar keer buiten sloeg en Cox maar bleef scoren, kwam Maaseik weer vier punten voor. Scheidsrechter Cambré moest beide captains tot de orde roepen, want er werd door het net nogal gebakkeleid. Al verloor Cambré bij 21-23 ook de pedalen, toen een out geslagen bal van Cox eerst geraakt werd door Van Hirtum en daarna Dejonckheere. Heel wat verbaal geweld en geel voor Dejonckheere, al ging de bal toch naar Roeselare op aangeven van de lijnrechter. Het volstond niet om Maaseik van de belle te houden met 23-25.

Daarin nam een geprikkeld Knack snel een 3-0 en 7-1 voorsprong, want Tuerlinckx serveerde bijzonder efficiënt en Van Heyste verloor even de pedalen in het verdeelwerk bij Maaseik. Je voelde de adrenalinestoten van Knack door Schiervelde gieren en Knack loste zijn greep niet meer op Maaseik om met 15-4 de dagzege te halen.

Het zal evenwel nog een bijzonder moeilijke en harde strijd worden om die titelfinale binnen te halen. De twee volgende wedstrijden zijn tegen Menen dat Aalst in de belle klopte. Het kan dus nog alle kanten uit voor die finale.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier