Knack leider na 3-0 tegen Aalst

foto VDB / BART VANDENBROUCKE © VDB

Knack Roeselare staat weer op kop van het klassement. Zelf won Knack dominerend van Aalst in drie sets waar Maaseik in eigen huis een 2-3 nederlaag leed tegen Waremme.

Vanaf de eerste set domineerde Knack en hield de Aalstenaars in een wurgende greep die drie sets lang aanhield. Knack won de eerste set met 25-20, verdubbelde met 25-19 en maakte Aalst in set drie af met 25-16.

Coach Vanmedegael opende in zijn basisopstelling met Verhanneman en Van Hirtum op de receptie/hoek,Van de Velde en Coolman bevolkten het midden met Tuerlinckx als opposite en Walsh aan de spelverdeling. Libero was Dejonckheere. Vanmedegael zorgde wel voor een noviteit door twee sets zijn basisopstelling twee plaatsen te laten doorschuiven waar Coolman op positie 1 begon. “Ik wou niet meer indezelfde moeilijke opstelling terechtkomen als die eerste set in de bekerfinale en daarom gokte ik door die kleine ingreep. Met succes dus”, motiveerde Vanmedegael die kleine wijziging.

Aalst-coach Devoghel gaf het vertrouwen aan Gustavsson als opposite met Firley aan de spelverdeling, Colson en Smit waren de middenspelers met Gorski en Stasjewski op de receptie/hoek. Devroey stak in de liberotrui.

Opslagmissers

Speltechnisch was Knack de meerdere van Aalst begin eerste set met een blokkende en acende Van Hirtum, een acende en aanvallend succsvolle Tuerlinckx. Maar dat puntengewin smolt weg door een overlast aan opslagmissers bij Knack, drie bij de 5-3 tussenstand. Beide opponenten namen overigens servicerisico’s die eerste set waarbij Knack maar liefst zeven opslagmissers liet noteren tegenover vijf voor Aalst. Twee keer maar kon Aalst de leiding nemen op het scorebord. Bij 9-10 en 10-11 de eerste beurt.

Daarna hield Knack Aalst in een wurggreep die het maar loste als de 3-0 op het bord stond. Vijf counterende bloks ook van Knack die eerste beurt en die hielpen de thuisploeg van 13-12 naar 19-14. Plus de aanvallend kracht van een Verhanneman enTuerlinckx. Al moet gezegd dat Walsh wel subliem verdeelde. Knack kon die vijfpuntenkloof de eerste set op het bord houden want alleen Gustavsson en Stasjewski scoorden aanvallend bij de bezoekers. Eerst een scorende Stasjewski en daarna op Tuerlinckx blokkende Colson beletten dat Knack die setbal direct verzilverde. Maar Verhanneman zette de derde setbal in 25-20 om.

In een aardig volgelopen Schiervelde ging de thuisploeg direct door de eerste herneming. Twee bloks op Stasjewski en één op Colson naast een aanvallend punt van Van Hirtum leidden Knack naar 4-0. Gorski kon nog even milderen naar 5-4 maar meer zat er niet in voor de bezoekers die door een losgeslagen Tuerlinckx en Verhanneman met tussendoor ook Van Hirtum op14-6 geslagen werden.

Onmacht

In schril contrast daarmee stond de aanvallende onmacht van nochtans hardkloppers als Gorski en Stasjewski die naderhand gewisseld werd voor oud-Knackspeler Claes. Maar die achterstand even maar ook inperken was er niet bij voor Aalst dat lijdzaam en machteloos die dominantie moest ondergaan. Dichter dan vier punten kwam Aalst niet meer die tweede beurt eer weer Verhanneman dat setpunt verzilverde naar 25-19.

In set drie trok Knack via Tuerlinckx drie keer, Coolman en een slim plaatsende Van Hirtum naar 5-1. En daarmee was de set eigenlijk gespeeld want alle aanvallende intenties van Aalst strandden op een sluitende Knack-verdediging om op de counter afgestraft te worden. Het werd zelfs pijnlijk voor Aalst als de ingekomen Strzezek tot twee keer toe op een opstellingsfout betrapt werd. De enige die nog weerwerk kon bieden was Claes zowel serverend als in de afwerking. Knack stoomde wel door naar 16-9 en voor de derde keer was de eer om het setpunt te verzilveren weggelegd voor Verhanneman bij de derde wedstrijdbal.

Door het 2-3 verlies van Maaseik tegen Waremme is Knack weer leider met 1 punt voorsprong op Maaseik en drie op Aalst. Als Knack woensdag op Schiervelde de drie wedstrijdpunten meepakt tegen datzelfde Waremme is het verzekerd van minstens de tweede stek en competitieloze ‘rustweek’ als de barrages voor de playoffs afgewerkt worden. Zaterdag reist Knack dan naar Maaseik met de titel van regulier kampioen als inzet.