Knack dwingt met 3-1 zege tegen Aalst thuisvoordeel af voor titelfinale

Knack Roeselare: Brett Walsh foto VDB / BART VANDENBROUCKE © VDB

Door met 3-1 de laatste wedstrijd in de Champions Final 4 te winnnen van Aalst verzekerde Knack zich van het thuisvoordeel in een eventueel beslissende wedstrijd in de titelfinale die gespeeld wordt naar drie winnende wedstrijden. De basis daarvan werd verleden week gelegd met de 1-3 winst bij Maaseik.

Knack moest tegen Aalst wel nog volle puntenwinst halen om zeker te zijn van die poleposition in het finaleverhaal. Knack haalde de drie wedstrijdpunten want won met 3-1 en setstanden 25-22, 17-25, 25-19 en 25-16. Knack moest evenwel knokken om een taai Aalst van zich te houden. En het duurde tot de vierde set eer Knack overtuigend afstand nam van Aalst en Schiervelde uit zijn voegen leek te barsten.

Knack-coach Vanmedegael opende in zijn basisopstelling en terecht. De thuisploeg leek aanvankelijk in de kortste keren afstand te nemen van Aalst want kwam rap 10-4 voor. Bij Knack was Verhanneman niet af te stoppen in dat wedstrijdbegin en bij Aalst scoorden Vandeweyer noch Gustavsson want zowel Van de Velde als Verhanneman blokten counterend. Die eerste set maar liefst vijf keer. Tot bij 17-11 Staszewski bij Aalst aan de service kwam en de Roeselaarse receptie teisterde. Aalst remonteerde naar 17-15 en zou die tweepuntenachterstand tot 22-20 via de ingekomen Gorski op het bord houden. Maar dan serveerde Vandeweyer out (23-20), Staszewski milderde naar 23-22 met een aanval én een counterend blok waarna Gorski buiten serveerde en Tuerlinckx blokkend op Staszewski de 25-22 rondsloeg.

Die felle remonte gaf de bezoekers evenwel een boost voor de tweede set die een omgekeerd scenario kende. Aalst verhoogde de servicedruk met Claes die naar 0-3 serveerde, Knack werd receptioneel ontregeld en Walsh kreeg geen lijn in het aanvalspatroon. Aan de overkant was Staszewski dan niet af te stoppen die tweede beurt. Het werd 4-11 na een foute aanval van Verhanneman en zelfs 11-19 met een ace van Gustavsson. De thuisploeg vond geen antwoord op dat bezoekend geweld en moest met 17-25 de gelijkmakende set toestaan.

Knack herpakte zich fors in set drie al opende Claes, sterke partij tegen zijn ex-ploeg zowel serverend als in de afwerking, met een servicepunt. Na een evenwichtig setbegin kon Knack dan toch 12-7 voorkomen omdat Lennik diezelfde opslagdruk van de eerste herneming niet kon aanhouden. Walsh kon ook geregeld zijn middenspelers aanspelen en vooral Coolman scoorde overtuigend. Ook blokkend nam Knack met zes bloks die derde beurt het voortouw al konden zowel Claes als weer Staszewski de achterstand naar 17-15 herleiden. Maar Lennik viel weer terug omdat de voor Gustavsson ingekomen Gorski evenmin scoorde en Aalst zich in dat setslot op drie servicemissers liet betrappen. Een foute service van Vandeweyer bracht de setbal voor de verdubbeling op het bord. Die kwam door Gorski die een toetsfout aangesmeerd kreeg naar 25-19 op het bord.

De Knack-supporters hadden wel al bibbergeld betaald en begin vierde beurt nam Aalst via Depaepe een tweepuntenbonus (2-4) die Knack maar niet kon dichten. Het duurde tot 13-13 eer Knack op gelijke hoogte kwam. Dan kwam Walsh aan de service die met een ace Knack voor bracht. De Canadees zou overigens tot 21-13 aan de service blijven. Met gevarieerd serveerwerk ontregelde hij niet alleen de bezoekende receptie maar tussendoor verdeelde hij heel lucied en daarvan profiteerden vooral Verhanneman en Tuerlinckx om de kloof uit te diepen. Ook blokkerend scoorde Knack dat wedstrijdmoment en zou in totaal 16 blokpunten laten noteren tegenover maar 5 voor Aalst.

Schiervelde ging uit zijn dak en het was Tuerlinckx die snoeihard de 24-16 op het bord mokerde om die wedstrijdbal met een ace naar de 25-16 en volle puntenwinst door te trekken. Met die 3-1 zege sluit Knack de Champions Final 4 op de eerste plaats af met 13 punten. Ook Maaseik dat 0-3 won bij Menen totaliseert 13 punten maar heeft één wedstrijd minder gewonnen.

Knack Roeselare start op zaterdag 27 april met een thuiswedstrijd de finale naar ‘Best of five’ voor eigen volk op.