Italiaan Andrea Anastasi is de nieuwe bondscoach van de Red Dragons

14/03/18 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:00

De Italiaan is momenteel aan de slag als hoofdcoach bij het Poolse Trefl Gdansk en won in het verleden onder andere twee keer het EK en twee keer de World League als bondscoach van Italië, Spanje en Polen.

Italiaan Andrea Anastasi is de nieuwe bondscoach van de Red Dragons

© BELGA

Met Andrea Anastasi (57) krijgen de Red Dragons vanaf deze zomer een absolute internationale topper aan het roer. Zijn CV staat vol ervaring en eremetaal. "Ik ben trots om coach van België te worden en ik wil hen helpen grootse resultaten neer te zetten."

Het contract van Anastasi loopt tot en met 2019 met optie tot verlenging als de Dragons zich plaatsen voor de olympische spelen van 2020. De eerste uitdaging komt er veel sneller aan. "Dit seizoen is het WK in Italië en Bulgarije het belangrijkste doel," vindt de Italiaan. "En we gaan het team voorbereiden om het best mogelijke volleybal te spelen." Het WK in september, het EK in eigen land in 2019 en misschien nog de olympische spelen. De uitdaging voor de Belgen is groot, maar Anastasi kent het klappen van de zweep in het absolute topvolleybal.

Indrukwekkend palmares

België is het vierde land waar Anastasi aan de slag gaat. Zijn palmares als bondscoach is ronduit indrukwekkend. In zijn eerste jaar aan het hoofd van Italië wint hij de World League en het EK. Eén jaar later, in 2000, wint hij met datzelfde Italië opnieuw de World League en gaat hij naar huis met de bronzen medaille op de olympische spelen van Sydney. In 2007 coachte hij Spanje onverwacht naar Europees goud. En toen hij Italië voor een tweede keer onder zijn hoede nam, finishten ze vierde op de olympische spelen in 2008 en vierde op het WK in 2010. En onder zijn leiding haalde Polen brons op het EK in 2011 en mocht het proeven van goud in de World League in 2012.

Delen

Sam Deroo is een fantastische speler, ook al is hij in de competitie mijn tegenstander

Anastasi combineert de Red Dragons met zijn Pools clubteam. Met Gdansk versloeg hij onlangs nog het Kedzierzyn van Sam Deroo in de bekerfinale. "Deroo is een fantastische speler, ook al is hij in de competitie mijn tegenstander, maar ik ben er zeker van dat hij bij mij nog beter zal spelen," grapt Anastasi. "De reden waarom ik coach word heeft ook te maken met de goede Belgische spelers in België, Frankrijk, Italië, Iran en over de hele wereld. Ze hebben een heel goede nationale ploeg."

Na het vertrek van Vital Heynen naar Polen begin februari was het kort dag om een opvolger te vinden. De federatie is heel tevreden dat ze dankzij de prestaties van de afgelopen jaren een coach van dit kaliber kan aantrekken. Brecht Van Kerckhove blijft assistent en Styn Vereecken kinesist. Over de rest van de staf wordt later gecommuniceerd.

Begin mei beginnen de Belgische mannen aan hun zomercampagne.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!