IJzersterk Italië laat Red Dragons kansloos achter

Redactie KW

Geen herhaling van de stunt op het EK van vorig jaar voor België tegen Italië. In het hol van de leeuw moesten de jongens van Anastasi telkens de rol lossen wanneer de thuisploeg serverend zwaar uithaalde.

De 3-0 (25-20, 25-17 en 25-16) in de tweede poulewedstrijd op het WK is niet meer dan logisch al hebben de Red Dragons hun kwalificatiekansen nog steeds in eigen handen.

De driepunter tegen Argentinië zorgde voor de nodige rust in het team, in die zin dat er tegen Italië niets moest maar alles mocht. Coach Anastasi wilde maar al te graag stunten met zijn ‘kleine’ Belgen tegen het ‘grote’ Italië. Daarvoor rekende hij op dezelfde basisspelers die daags voordien uitpakten met een zege. Ook D’Hulst die weer de voorkeur kreeg op Valkiers en in de beginfase in Rousseaux, Van den Dries en Verhees de juiste afwerkers vond. Wanneer Verhees Juantorena viseerde in opslag, stond België zowaar twee punten voor (5-7). Niet dat dat de sfeer drukte in de bomvolle Mandela Nelson Arena met 7500 uitzinnige Italianen. België kende even een moeilijker moment maar een frisse Rousseaux hield zijn ploeg toch nog in het Italiaanse spoor (13-13). Zaytsev vond het dan welletjes en scoorde met veel machtsvertoon verschillende punten. Een cruciaal moment was de onterecht verloren videachallenge voor een vermeende Belgische netfout: 20-15 in plaats van 19-16, onbegonnen werk om tegen dergelijk team in het verweer te gaan. Na de 22-15 van Zaytsev werd er wel nog gemilderd.

IJzersterk Italië laat Red Dragons kansloos achter

En het was opnieuw een dubieuze videochallenge in het nadeel van de Red Dragons -nochtans zeer hoopgevend gestart aan het spel- die Italië vleugels gaven. Anastasi mocht bij 8-6 gaan bijsturen in de technische time-out en hij zou het op eigen aanvraag nog eens overdoen bij 12-9 nadat Lanza de zaal in lichterlaaie zette met een spectaculair punt. Valkiers probeerde de bakens dan te verzetten maar met een onstopbare Zaytsev aan de overkant van het net bleek het tevergeefse moeite. Ook serverend ontbond hij zijn duivels: Stuer en Deroo zagen ze vliegen: 18-11 en 19-11. Het setpunt voor de Italianen was illustratief: een bom van aan de opslaglijn, dit keer door Juantorena.

Anastasi bracht in set drie Tuerlinckx en Coolman tussen de lijnen, de ingevallen Klinkenberg bleef staan. Maar de Belgen bleven in hetzelfde receptionele bedje ziek als in de voorgaande sets. Anastasi zag de bui al hangen bij 6-3. Ook blokkerend kende zijn ploeg geen lekker dagje: de teller stond nog steeds op nul.

IJzersterk Italië laat Red Dragons kansloos achter

Tuerlinckx en zijn maats probeerden de schade te beperken (12-8), het Italiaanse middencompartiment diende echter van antwoord. Grobelny kreeg in ondankbare omstandigheden -ondertussen 15-8- nog zijn eerste speelminuten op het WK ten nadele van Deroo, het zou de blauwhemden niet meer van de verdiende zege houden. Serverend bleven de thuisjongens imponeren.

In de andere wedstrijd klopte Japan de Dominicaanse Republiek met 0-3 (20-25, 16-25 en 16-25). De Red Dragons genieten vrijdag van een dagje rust alvorens Slovenië te bekampen.

(MPM)

België: D’Hulst (Valkiers), Deroo (Grobelny), Van de Voorde (Lecat) (Coolman), Van den Dries (Tuerlinckx), Rousseaux (Klinkenberg), Verhees. Libero: Ribbens (Stuer).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier