Hermes Oostende versterkt leiderspositie na winst bij Asterix

© (Foto VDB)
Redactie KW

Op de dertiende speeldag behaalde Hermes Oostende een stevige 2-3-overwinning bij titelverdediger Asterix Beveren. Hermes telt zes punten meer dan Asterix dat wel één match minder speelde.

Onder het toeziend oog van de ex-Hermes-middenspelsters Tania Schatow, de beste blokkeerder in de Belgische competitie van het seizoen 2015-2016, verliep de initiële set gelijkopgaand tot 5-5. Daarna verloor herfstkampioen Hermes Oostende de receptionele pedalen. Ook was het midden van Asterix was onhoudbaar op de fly. Een lusteloos Hermes slikte zware 12-25-cijfers.

In set twee noteerden we aanvankelijk hetzelfde verhaal en dat resulteerde in een 16-8 tussenstand. Coaches De Veylder en De Henau probeerden het tij te doen keren met de inbreng van een beresterke Lafeber die receptioneel rust bracht en ook aanvallend meer dan haar portie van het werk op zich nam. Hermes werkte aan een late remonte maar strandde nipt: 25-23 en een 2-0-tussenstand.

De Hermes-coaches toverden nog een positionele wissel uit hun hoed. De Valkeneer schoof naar de opposite-positie en het duo Lafeber-Coolman nam de receptie-hoek voor hun rekening. Door deze tactische oplossingen kreeg Asterix het plots een pak moeilijker. Ook de wissels bij Asterix rendeerden niet terwijl de wissels bij Hermes van goudwaarde waren.

In de opstelling van de derde deelbeurt sprintte Hermes in set vier via 12-12 naar 17-21, dit onder impuls van een sterk spelende Coolman en Lafeber. Ook ex-Asterix-libero De Tant kwam beter en beter in het spel en hielp het spelbeeld keren. Biebauw, eveneens een ex-Asterix-speelster, verdeelde het spel goed en ze dreigde met de opslag en met tweedehandse ballen. Uiteindelijk kwam Asterix nog langszij maar bij 23-25 was Hermes zeker van minstens een puntje!

In set vijf kwam Hermes het best uit de startblokken. Twee kill blocks van De Valkeneer zorgden voor een mooie vroege voorsprong. Via 3-7 werd het 9-9 door de fly-aanvallen bij Asterix.

Hermes bleek een kat met negen levens te zijn en gaf niet op. Door onder meer enkele heel goede verdedigende acties bouwden de groengelen opnieuw een kleine voorsprong uit: 12-15.

Hermes won dus met 2-3 in het hol van de leeuw, de nieuwe zaal van Asterix. De Hermes-bank maakte het verschil: de tactische coaching gecombineerd met de speelsters.

(PR – Foto VDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier