Geen EK-finale voor Young Red Dragons

Redactie KW

België heeft zich in Den Haag niet kunnen verzekeren van een finaleplaats op het EK U20. In de halve finale verloor het met 3-1 van titelverdediger Tsjechië. Setstanden waren 25-17, 15-25, 25-22 en 25-21.

De jonge draken kenden nochtans een droomstart met in de hoofdrol de West-Vlamingen Mathijs Desmet en Mathieu Vanneste die in het openingsspel elk zes punten achter hun naam schreven en zo bijna exclusief scoorden hun ploeg. Ook de 7-10 kwam op naam van Desmet. Maar Tsjechië is een sterke tegenstander en won al zijn poulewedstrijden. Ze veegden de achterstand dan ook snel weg omdat hun setter in alle hoeken wel een scorende speler vond. Het blok van de Dragons stond nergens en ook de opslagdruk bleef nihil. Tsjechië dwong Desmet en zijn maats steevast in de fout en liep via 18-15 naar de verdiende setwinst: 25-17.

Tweede set

Een heel ander Belgisch team tussen de lijnen na de kampwissel. De receptie kwam telkens zo goed als perfect, Seppe Van Hoyweghen kon daardoor ook meer variatie in het spel leggen. Na een prachtige rally rondde Desmet beheerst af: 5-8. En het zou alleen maar crescendo gaan voor de jongens van Eyckmans: de blokwerking draaide nu wel op volle toeren en Tsjechië was de pedalen kwijt: 10-19 en 15-25.

Derde set

Helaas voor de Belgen herpakte de tegenstander zich meteen in set drie. De vroege time-out bij 9-6 was tekenend. Van Hoyweghen stelde wel nog gelijk tot 13-13 maar daarna had Tsjechië weer een beter moment: 21-17. Het pleit voor de Belgen dat ze op geen enkel moment opgaven. De 21-21 van D’Heer gaf hoop, maar die werd snel in de kiem gesmoord: 25-22.

Vierde set

De Red Dragons kwamen ook in set vier in de problemen en moesten ze constant in de achtervolging (12-8 en 20-16). Diep in de wedstrijd leek er dan toch nog een stuntje in de maak maar na de 21-20 liet de Europees kampioen zich niet meer verrassen: 25-21.

België strijdt zondag nog tegen Rusland of tegen Nederland voor een bronzen plak. Voor het team van Kris Eyckmans kan het toernooi sowieso al niet meer stuk. In de poule des doods knokten ze zich met vier overwinningen naar de halve finale en daarin kregen ze Tsjechië ook nog eens aan het wankelen. De toekomst van het nationaal volleybal ziet er verre van onaardig uit.

(MPM – foto MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier