Bevo Roeselare met vijf, Knack Roeselare met vier teams in finale van de jeugdbeker

Greet Cardoen supportert zaterdag voor Knack en Bevo. (Foto SM) © Greet Cardoen supportert zaterdag voor Knack en Bevo. (Foto SM)
Redactie KW

Op paaszaterdag worden in Schiervelde in Roeselare de finales van de Beker van West-Vlaanderen voor jeugdteams afgewerkt. Die zijn heel Roeselaars getint, want bij de meisjes staat Bevo in alle vijf de finales, terwijl Knack bij de jongens in vier reeksen strijdt voor bekerwinst. Tot grote tevredenheid van Greet Cardoen, jeugdcoördinator bij beide teams.

Het is de eerste keer dat we met Bevo Beobank Roeselare in alle vijf de finales zitten“, steekt Greet Cardoen (48) van wal. “Het is moeilijk om te voorspellen hoe de teams het zullen doen. In de beker zijn de ploegen altijd anders dan in competitie en stress speelt in zo’n finale een grote rol. En hoe wordt er bij de speelsters thuis naar die finale toegeleefd? Dat kan allemaal een rol spelen. Alles is mogelijk. Het belangrijkste is dat ze proberen te genieten van dit unieke moment in hun carrière.”

“Met de U19 nemen we het op tegen Lendelede. Hier is het koffiedik kijken, want die reeks bestaat niet in competitieverband. Die meisjes zijn allemaal op seniorniveau actief en wie speelt er uiteindelijk de finale? Bij ons zijn er bij de U19 dan ook nog meisjes die al in actie komen in jongere categorieën. Daar moeten we mee opletten, want we willen ervoor zorgen dat er niemand overbelast wordt. Ook de U17 krijgt met Tielt geen gemakkelijke opponent. Onder leiding van Nancy Verstyn heeft die club een goede jeugdwerking opgebouwd. Super wat ze daar heeft neergezet. Toch moeten we geen schrik hebben.”

“Uiteraard zou het jammer zijn om te verliezen, maar onze meisjes moeten vooral genieten”

De U15 en U11 nemen het in de finale allebei op tegen Vlamvo Vlamertinge. Eli Peeters heeft daar een stevige basis neergezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze ieder jaar met enkele teams in de finale staan. Bovendien heb je daar ook de familie Debouck. Kris, die in het bestuur van Knack zit, heeft vier getalenteerde dochters en een paar van hen zullen in die finales in actie komen. (lacht) Ik ben blij dat hij gestopt is bij vier, anders waren we kansloos.”

“Tot slot is er nog de U13 van Bevo, die het opneemt tegen Oostkamp. Dat is een ploeg die ik niet zo goed ken. En op het klassement kun je je niet vastpinnen, want veel van de meisjes van die bekerploeg komen ook al in hogere reeksen uit. Sowieso wordt het in geen enkele finale makkelijk. Uiteraard zou het jammer zijn om te verliezen als je zo ver geraakt bent, maar zoals ik al zei: onze meisjes moeten vooral genieten.”

KNACK academy

Bij Knack staan we zoals de voorbije jaren met vier teams in de finale. Ook hier kan het alle kanten uit. In de oudere reeksen heb je bij ons wel het gegeven van de Knack Academy. Jongens die dagelijks trainen en in competitie in seniorreeksen uitkomen. Daar hebben ze het soms nog moeilijk, maar als ze dan voor de beker tegen leeftijdsgenoten spelen, plukken ze daar wel de vruchten van. Maar de U19 en U17 zullen het zeker niet cadeau krijgen tegen Tielt en Menen, want die teams hebben ook een goede jeugdopleiding.”

“De coaches spelen een belangrijke rol. Zij werken elke week met de speelsters”

“De U15 staat tegenover Marke-Webis, waar ze altijd over heel sterke jeugd beschikken. Bovendien zijn al onze tegenstanders altijd dubbel gemotiveerd tegen ons. Tot slot is er nog onze U13, die het in de finale opneemt tegen Zwevezele, dat met onder meer Els Van de Vyvere ook een sterke jeugdwerking heeft opgebouwd. Het wordt lastig, maar we gaan ervoor.”

Rode draad

De rol van Greet Cardoen in deze sterke prestaties is zeker niet te onderschatten, maar de Roeselaarse met roots in Beveren wil de pluimen niet alleen op haar hoed steken. “Ik sta er niet alleen voor en krijg zowel bij Bevo als Knack veel steun van andere mensen. Bij Bevo ben ik technisch coördinator en is Stefaan Taverne de verantwoordelijke voor de jeugd. En ook de coaches spelen een grote rol, want zij werken iedere week met die speelsters. Niet vergeten dat ze dat allemaal op vrijwillige basis doen.”

Het is wel zo dat we zowel bij Knack als bij Bevo een rode draad hebben waaraan iedereen zich moet houden. Dat gaat van het technische aspect zoals hoe ze hun handen moeten houden bij receptie als tactische afspraken over hoe er gespeeld en geschoven wordt… Allemaal met het oog op de toekomst om de overstap tussen de reeksen zo klein mogelijk te maken”, besluit Greet, die na dit seizoen stopt bij de jeugd van Knack. “De combinatie begint te zwaar te worden. Er komt steeds meer bij kijken en ik wil alles altijd tot in de puntjes perfect kunnen uitvoeren. Dat was niet meer mogelijk en daarom heb ik besloten om mij alleen nog te focussen op Bevo. Die club ligt me na aan het hart, want ik heb daar alles geërfd van mijn vader Jan.”

Greet Cardoen heeft zelf een rijkgevulde volleybalcarrière achter de rug. Nadat ze op 13-jarige leeftijd bij Bevo begon, trok ze twee jaar later naar Vlamvo Vlamertinge waarmee ze later naar eredivisie promoveerde. Daarna volgde één seizoen bij Oostende, toen de absolute top in België. Later speelde ze nog voor Wervik en Bevo.

(SM)

Speelschema finaledag

De finales vinden plaats op zaterdag 31 maart vanaf 10.30 uur in Schiervelde in Roeselare.

Meisjes: Om 10.30 uur: U11 Bevo Beobank Roeselare – Vlamvo Vlamertinge. Om 14 uur: U13 Bevo Beobank Roeselare – Volley Venus Oostkamp. Om 16 uur: U15 Vlamvo Vlamertinge – Bevo Beobank Roeselare. Om 18 uur: U17 Bevo Beobank Roeselare – Alfa Solutions Tievolley Tielt. Om 20 uur: U19 Bevo Beobank Roeselare – Black and White Company Lendelede.

Jongens: Om 10.30 uur: U11 Marke-Webis Wevelgem – Rembert Torhout. Om 14 uur: U13 Knack Roeselare – Elckerlyc Zwevezele. Om 16 uur: U15 Marke-Webis Wevelgem – Knack Roeselare. Om 18 uur: U17 Knack Roeselare – Par-Ky Menen. Om 20 uur: U19 Alfa solutions Tievolley Tielt – Knack Roeselare. (SM)