Zulte Waregem sluit Europees avontuur in schoonheid af

07/12/17 om 23:01 - Bijgewerkt om 23:00

De Italiaanse topclub Lazio Roma, die weliswaar zijn kroonjuwelen thuis had gelaten, ging met 3-2 kopje onder aan de Gaverbeek. Zo besluit Zulte Waregem zijn Europa Leaguecampagne met een 7 op 18, cijfers die veel fraaier ogen dan wat Essevee de laatste tijd in de eigen competitie kan voorleggen.

Zulte Waregem sluit Europees avontuur in schoonheid af

© BELGA

Francky Dury wijzigde zijn ploeg op vier plaatsen: Louis Bostyn verving Sammy Bossut, niet op de Europese lijst, onder de lat. Kingsley Madu, Idrissa Doumbia en Nill De Pauw waren de andere 'nieuwe' namen in vergelijking met de verloren competitiewedstrijd tegen AA Gent. Bij Lazio kreeg gewezen Oostendenaar Jordan Lukaku een basisplek in een veredeld B-elftal.

Het eerste gevaar leverde meteen de 1-0 op. Onur Kaya verstuurde een gemeten voorzet vanop rechts en De Pauw kopte het leer met het achterhoofd net buiten het bereik van Ivan Vargic.

Lazio laat gelijkmaker liggen

Even voorbij halfweg de eerste helft had Lazio altijd de gelijkmaker moeten scoren, maar Luca Crecco trapte van dichtbij een gat in de lucht. Na 34 minuten leek de 1-1 dan toch op het bord te komen. Het duurde even vooraleer de lijnrechter door had dat de biancocelesti vanuit buitenspel hadden gescoord op een kopbal van Dusan Basta en uiteindelijk vlagde hij de gelijkmaker toch af. Alweer enige meeval voor Essevee.

Lazio versierde wel kansen, maar - al deed de Waregemse dj voor de match en tijdens de rust nog zo zijn best om wat Italiaanse deuntjes door het stadion te jagen -, met veel trek leken de Italianen toch niet naar België afgezakt. De anders zo secure Laziodefensie liet net voor rust zomaar Sandy Walsh en Aaron Leya Iseka combineren. Walsh besloot echter binnen het bereik van Vargic.

Zulte Waregem sluit Europees avontuur in schoonheid af

© BELGA

Thuiscoach Francky Dury had in de eerste helft naar zijn zin te weinig gezien van Madu, die tot twee keer toe een schietkans huizenhoog over jaste, en Doumbia, dus liet hij hen na de pauze in de kleedkamer.

In de 57ste minuut achtte Lukaku zijn moment gekomen: de broer van Romelu zette op snelheid Michaël Heylen te kijk, maar slaagde er niet in om Bostyn te verschalken. Heylen, de laatste weken erg ongelukkig in zijn prestaties, schudde rond het uur alle frustratie uit de benen. Op hoekschop tikte hij met rechts de 2-0 binnen.

Caicedo geeft Romeinen hoop

Maar de Romeinen gaven zich nog niet gewonnen. Lukako zette voor, de ingevallen Lucas Leiva kopte voor doel, waar Felipe Caicedo raak trof met het hoofd: 2-1. Zou Zulte Waregem opnieuw puntengewin uit handen laten glippen?

De Pauw stormde in minuut 71 op de 3-1 af, tot hij werd afgestopt door Wallace. Foutief, zo leek het, maar de Griekse scheidsrechter hield tot ontsteltenis van Dury de kaarten op zak.

Zulte Waregem sluit Europees avontuur in schoonheid af

© BELGA

De wedstrijd kon op dat moment nog alle kanten uit en spijtig genoeg voor de thuisploeg rolde het leer in het voordeel van de bezoekers. Nadat de bal bij een vrijschop niet weg raakte, gaf Lucas Bostyn met een hakje het nakijken: 2-2 en alles te herdoen.

Zulte Waregem gaf niet af. In de slotminuten trapte Leya Iseka de bal enig mooi in de linkerbovenhoek. Die derde Esseveetreffer bleek voldoende voor een 3-2-zege, de tweede in deze Europa Leaguecampagne. Zo haalde Essevee het maximum uit zijn pouile: een derde plaats met 7 op 18. En belangrijker nog: het heeft vertrouwen getankt in aanloop naar de match van zondag op Sint-Truiden, waar het komaf wil maken met de bijzonder bleke reeks van 3 op 27.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!