Zulte Waregem grijpt naast lichtere strafmaat voor Olayinka en Walsh

29/12/17 om 17:35 - Bijgewerkt om 19:11

Zulte Waregem keert met lege handen terug van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), die vrijdag besliste de schikkingsvoorstellen voor aanvaller Peter Olayinka (vier speeldagen) en verdediger Sandy Walsh (één speeldag) te bevestigen.

Zulte Waregem grijpt naast lichtere strafmaat voor Olayinka en Walsh

Peter Olayinka blijft voor vier speeldagen geschorst. (Foto Belga) © (Foto Belga)

Tenzij Zulte Waregem beroep aantekent, mist Olayinka de degradatietopper tegen KV Mechelen (20/01) en de duels tegen Standard (23/01), Waasland-Beveren (27/01) en KV Oostende (04/02). De belangrijke verplaatsing naar Mechelen gaat ook aan Walsh voorbij. Behalve een schorsing kregen Olayinka (1.600 euro) en Walsh (400 euro) ook een boete.

Olayinka werkte tijdens de thuiswedstrijd tegen Charleroi (0-4) zijn frustraties uit met een drieste tackle op de kuit van Charleroi-middenvelder Marco Ilaimaharitra, nadat hij in de fase daarvoor geen strafschop had gekregen. Voor de charge op Ilaimaharitra stuurde scheidsrechter Alexandre Boucaut Olayinka met rood van het veld. Essevee moest de partij van dinsdagavond met negen veldspelers volmaken. Eerder werd ook Sandy Walsh rechtstreeks uitgesloten, nadat hij aan de noodrem had getrokken.

Net zoals het Bondsparket dat eerder deed met de vordering, wordt de schorsing voor Olayinka opgesplitst in twee onderdelen. Voor de overtreding zelf geeft de Geschillencommissie "rekening houdend met het blanco disciplinaire verleden" drie speeldagen schorsing. "Olayinka voerde op een onstuimige en roekeloze manier een tackle langs achteren uit, met excessieve intensiteit en zonder intentie de bal te spelen. Hij raakte met zijn studs zwaar de rechterkuit van zijn tegenstrever, die kort nadien gewisseld moest worden met een kwetsuur. Een allicht gefrustreerde Olayinka revancheerde zich op een werkelijk onbeschofte manier. Een dergelijke gemene en brutale actie hoort niet thuis op een voetbalveld", aldus commissievoorzitter Stefaan Desmet, die voor de houding van de 22-jarige Nigeriaan na de uitsluiting nog een speeldag schorsing toevoegde. "Olayinka werd agressief en dreigend bij het zien van de rode kaart. Hij beledigde Boucout met de woorden 'shit referee'."

"De Geschillencommissie stelt vast dat Walsh een opzettelijke fout maakte, waardoor Rezaei een duidelijke doelkans werd ontnomen. Walsh deed geen enkele poging om de bal te spelen. Hij hield zijn tegenstrever met de armen tegen en had maar een zaak voor ogen: verhinderen dat een doelpunt werd gescoord. Daarbij werd de fysieke integriteit van Rezaei niet in gevaar gebracht. Zulte Waregem betwist de inbreuk ter zitting ook niet", verklaarde Desmet de schorsing voor Walsh, die door zijn ongunstige disciplinaire dossier niet op vrijspraak of een voorwaardelijke straf kon rekenen.

(Belga - Foto Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!