Zulte Waregem goes Viking met drie jonge Scandinaviërs

Redactie KW

Zulte Waregem start zondag de trainingen en trok al zes nieuwkomers aan. Veel Scandinavisch bloed vooral, met twee jonge Finnen, een Zweed en een Noor.

We stellen ze aan u voor, met begeleidend commentaar van Toon Mertens, hoofd van de scoutingafdeling.

1. Urho Nissilä

Nissilä, ‘Upi’ voor de vrienden, is een 22-jarige Finse jeugdinternational die Essevee in zijn thuisland wegplukte bij KuPS, spelend in de hoogste afdeling. Hij tekende een contract voor drie jaar, met optie voor nog een bijkomend jaar.

“Op verzoek van het management gingen wij om budgettaire redenen vooral op zoek naar spelers die einde contract waren”, aldus Toon Mertens van de scoutingafdeling. “Nissilä beantwoordt ook wel aan dat profiel, zijn contract liep eind dit jaar af. Nadat we hem op verschillende scoutingwebsites aan het werk hadden gezien, hadden we heel positieve rapporten over deze speler. Dat gevoel werd nog versterkt toen we hem bezig zagen in de match tegen Inter Turku.”

“Hij is een centrale middenvelder die heel goed de vrije ruimte zoekt, goed tussen de linies speelt en over een fantastisch loopvermogen beschikt. Bovendien keert hij ook pijlsnel terug op zijn positie om mee te verdedigen, dat typeert zijn voortreffelijke mentaliteit. Ook in de zestien beweegt hij zich vlot, dat bewijzen zijn vier goals en drie assists van dit seizoen. Hij heeft het potentieel om meteen in de basiself mee te draaien. De jongen is razend ambitieus, wil het niveau van de Finse competitie ontgroeien en was dan ook geflatteerd door onze interesse. De enige uitdaging wordt de aanpassing naast het veld, omdat hij nog niet vlekkeloos Engels spreekt. Het is ook de eerste keer dat hij in een buitenlandse competitie terecht komt, maar we geloven rotsvast in hem.”

Zulte Waregem goes Viking met drie jonge Scandinaviërs

2. Mikael Soisalo

Deze 20-jarige buitenspeler werd aangetrokken voor de rechterflank. In het seizoen 2016-’17 was hij bij Ilves, in de Finse hoogste klasse, goed voor zeven goals en zes assists. Het leverde hem een transfer naar Middlesbrough op, maar in de Premier League zelf kwam hij niet aan de bak. Bij het tweede elftal scoorde hij in elf matchen een keer en gaf hij twee keer de beslissende pass.

“Hij kent Nissilä, ze hebben beide nog bij de U21 van Finland gespeeld. Het is een speler die op snelheid en kracht zijn man voorbij gaat en vanuit een goed spelinzicht afgemeten centers verstuurt. Net als zijn landgenoot is hij heel gedisciplineerd bij balverlies en heeft hij nog veel progressiemarge. Met het oog op een potentiële doorverkoop is dat heel belangrijk, daar moeten we niet flauw over doen. Bovendien zijn die jongens ook nog betaalbaar. Mikael is een heel taakgerichte speler die in het teambelang denkt. Gebeten om het te maken, zou het best kunnen dat Nissilä en Soisalo hun uiterste best doen om, met het oog op een vlotte integratie, een mondje Nederlands proberen te spreken.”

Zulte Waregem goes Viking met drie jonge Scandinaviërs
© BELGA

3. Erdin Demir

Een nieuwe telg voor de Scandinavische connectie: Erdin Demir is een 28-jarige linksback, die dus de vervanger van Brian Hamalainen moet worden. Ook hij tekende een contract voor de komende drie seizoenen.

“Hij kwam voor het eerst op onze radar toen hij nog bij Brann Bergen speelde, nadat hij zijn opleiding bij Malmö had genoten. Toen vonden we het nog iets te vroeg om hem te halen. De jongste twee jaar heeft hij zich bij Waasland-Beveren voluit verder ontwikkeld en werd hij completer. Hij beschikt over offensieve kwaliteiten en heeft een prima voorzet in de voeten. Misschien kan Hamalainen via vrije trappen en afstandsschoten offensief iets meer gewicht in de schaal leggen, wat niet wegneemt dat Erdin echt een meerwaarde voor onze club kan worden. Het is onmiskenbaar een voordeel dat hij onze competitie nu kent en meer ervaring heeft.”

4.Hicham Faik

Een heel goede linkervoet, iemand die duels durft aan te gaan, over een prima traptechniek én scorend vermogen beschikt: met Hicham Faik (26) trok Essevee een speler aan die als stofzuiger en als aanvallende middenvelder potten moet kunnen breken.

“Hicham is een moderne voetballer: aanwezig bij balbezit, werkend bij balverlies. We hebben hem vijf keer aan het werk gezien, wat ruim voldoende was om er alle vertrouwen in te hebben dat hij bij ons tot een sterkhouder kan uitgroeien. Ook hem volgen we al een paar jaar, waarin we hem stelselmatig progressie zagen boeken. Hij komt van Excelsior Rotterdam, waar hij vorig jaar drie assists gaf en zelf vijf keer de netten bol zette. Net als bij de andere aanwinsten, is het belangrijk dat hij helemaal in onze voetbalfilosofie past. Dat betekent: aanvallend, beweeglijk voetbal.”

De Nederlandse Marokkaan, die vroeger bij de jeugd van ADO Den Haag, Almere City en Roda JC speelde, hoeft alvast geen taalbarrière te slopen om zich vlot te kunnen integreren.

5. Marco Bürki

Marco is de broer van Roman Bürki, die momenteel als reservedoelman met Zwitserland aan de slag is op het WK in Rusland. Ongetwijfeld is Marco ambitieus genoeg om de titel van ‘broer van’ van zich af te werpen en voldoende progressie te boeken om ooit zelf weer international te worden. In de jeugdreeksen was hij dat al, wat toch een sterke indicatie van voldoende talent is.

“Marco is een linksvoetige centrale verdediger, een profiel dat we nog niet hadden. Hij is gezegend met een goede traptechniek, beschikt over een sterke lange bal en voelt zich niet te beroerd om de bal op te eisen op stilstaande fases. De voorbije zeven seizoenen stond hij onder contract bij Young Boys Bern, al werd hij twee keer uitgeleend aan FC Thun. Met zijn 24 lentes is hij jong genoeg om nog veel vooruitgang te boeken.”

Zondag 24 uur om 15 uur: eerste open training van Essevee op het oefencomplex.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier