Zulte Waregem boekt broodnodige 3-1-zege tegen Charleroi

© BELGA
Redactie KW

Zulte Waregem deed wat het moest doen: Charleroi over de knie leggen en iets meer ademruimte creëren onderaan het klassement. Het won oververdiend van de Waalse bezoekers, die te weinig op de mat toverden om op puntengewin aanspraak te mogen maken. Woensdag wacht een nieuwe streekderby op het veld van KV Kortrijk.

Francky Dury zorgde voor vier wijzigingen. Faik, De Pauw, Demir en Henrik Björdal namen de plaatsen in van Baudry (geschorst), De fauw (ziek), Buffel (geblesseerd) en Sylla (bank). Winnen was eigenlijk een must, gezien Moeskroen en Waasland-Beveren drie punten mee graaiden. Vandaar de keuze voor een iets aanvallender team, tegen een ploeg die Essevee de laatste jaren niet echt ligt.

De thuisploeg besefte dat het moest en greep Charleroi meteen naar de keel, vooral via acties van Bongonda en een overgewaaide pegel van Tardieu. Vlak voor het kwartier kreeg De Pauw een reuzenkans, maar knalde die net naast. Het antwoord van de Carolo’s was er meteen, Benavente knalde op de dwarsligger. Toch was het Essevee dat op voorsprong kwam: een knappe driehoeksactie tussen De Pauw, Bongonda en Harbaoui werd door de Tunesische spits mooi afgerond: 1-0 op het kwartier.

Twee rozen voor Harbaoui

De bezoekers beseften dat ze een vuist moesten maken. Henen slalomde door de thuisdefensie, maar werd net voor de zestienmeter toch tegen gehouden. Marinos teisterde met een raket de vuisten van Bossut, die rond het halfuur gepast tussenbeide kwam toen Osimhen alleen op hem af mocht. De thuisaanvallers konden dat wel waarderen: twee minuten later devieerde Harbaoui een vrijschop van Faik voorbij een verbouwereerde Penneteau: 2-0 na 36 minuten.

Essevee op rozen, denk je dan, maar Charleroi knokte terug. Randje buitenspel mocht Osimhen doorgaan en Benavente bedienen, die de 2-1 binnen tikte (42ste minuut), meteen ook de ruststand.

Thuisploeg toont weerbaarheid

Ondanks die mentale tik vlak voor de koffie, ging Essevee er na de pauze weer met veel enthousiasme tegenaan. Dat betaalde zich meteen uit: Bongonda knalde op de paal, Demir nam de rebound voor zijn rekening. Via een bezoekend been was Penneteau voor de derde keer verslagen: 3-1 na 49 minuten. In grinta troefde de thuisploeg de Carolo’s af, toch kwam de ingevallen Niane dicht bij de 3-2. Bossut stond pal.

Met die min of meer comfortabele voorsprong kon Essevee zijn geliefde omschakelingsvoetbal spelen. Charleroi mankeerde de creativiteit om daar veel tegenover te stellen en mocht zich gelukkig prijzen dat De Pauw zijn vizier niet goed had afgesteld. Misschien rekenden de bezoekers nog op ‘Mazzu Time’, al is dat een riskant spelletje, want het meeste gevaar bleef zich aan de overkant afspelen. Faik en Harbaoui probeerden tevergeefs hun kunststukje van bij de tweede goal over te doen, vlak daarna vergat Bongonda tijdig Harbaoui te bedienen. De zwart-witten dreigden nog even via Angella, maar Bossut liet zich niet meer passeren.

Zo boekte Essevee een broodnodige zege met het oog op de degradatiestrijd en is het mentaal gesterkt om Kortrijk partij te geven in de streekderby op 26 december.

(BV)

Zulte Waregem: Bossut, Demir, Bürki, Heylen, Walsh, Faik, Tardieu, Bongonda, De Pauw (83′ Soisalo), Henrik Björdal en Harbaoui (90+2′ Bédia).

Doelpunten: 15′ en 36′ Harbaoui 1-0 en 2-0, 42′ Benavente 2-1, 49′ Demir 3-1

Geel: 34′ Ilaimaharitra, 90+1′ Harbaoui.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier