Zulte Waregem blijft maar verliezen, nu tegen Antwerp

Tom Van Houtte

De laatste competitiezege van Essevee dateert van eind oktober, want het thuisduel tegen The Great Old leverde een nederlaag op: 1-2. Geknoei in de afweer deed Zulte Waregem eens te meer de das om, maar Antwerp mocht ook niet mopperen over de wedstrijdleiding.

Bij de thuisploeg raakte Sander Coopman, geblesseerd aan de enkel, niet fit. Zijn plaats werd ingenomen door Peter Olayinka, die zijn rentree vierde na een knieblessure.

Essevee probeerde de bezoekers van meet af aan bij de keel te grijpen, maar bij de eerste beste tegenprik van Antwerp greep Michaël Heylen al naar de noodrem: strafschop voor The Great Old. Een kolfje naar de hand van Geoffry Hairemans, die Sammy Bossut met een trap in het dak van het doel kansloos liet. We waren pas 6 minuten ver en Zulte Waregem was alwéér op achtervolgen aangewezen.

Hamalainen aan het kanon

De thuisploeg reageerde met twee vrijschoppen. De eerste van Onur Kaya was te zwak om Sinan Bolat te bedreigen terwijl de tweede, getrapt door Brian Hamalainen, een half metertje naast doel zoefde. Kort voor het halfuur trapte Hamalainen in de rebound maar net over de lat, of likte die bal zelfs nog net de dwarsligger?

Maar bij elk Antwerps bezoek aan de zestien ging het alarm af in de Esseveedefensie. Na knullig balverlies even voorbij de middenlijn werd Joaquin Ardaiz in stelling gebracht. De Uruguayaan twijfelde niet en gaf Bossut het nakijken: 0-2. Na geknoei van aanvoerder Davy De fauw zag Bossut plots William Owusu voor zich opdoemen, maar de Dentergemnaar bracht redding met de voet.

Bolat redt

Het Esseveegevaar bleef uit stilstaande fases komen. Opnieuw stond Hamalainen aan het kanon. De Deen viseerde de korte hoek, maar Bolat redde de Antwerpse meubelen.

Rond de 40ste minuut eiste een weifelend leidende Luc Wouters de hoofdrol op. Eerst keurde hij om de 0-3 van Owusu op hoekschop af omdat de corner de doellijn zou overschreden hebben en even later trakteerde hij Antwerp op een penalty na een ingebeelde fout van Bossut. De Esseveedoelman deed recht geschieden, want hij koos de goede hoek op de trap van Hairemans en de rebound ging naast. Rust: 0-2.

Na de pauze moest Francky Dury íéts doen: hij haalde Sandy Walsh naar de kant ten voordele van Alessando Cordaro, die de voorbije weken al een aantal keer sterk inviel.

Olayinka in de sandwich

In de 50ste minuut werd Olayinka in het strafschopgebied in de sandwich genomen door twee Antwerpverdedigers. De Nigeriaan zag er een penalty in, maar ref Wouters gaf geen krimp. Enkele minuten later kreeg Olayinka een propere assist van Nill De Pauw om de aansluitingstreffer te scoren. De spits had echter te veel tijd nodig.

Het moet gezegd: Zulte Waregem had de scheidsrechterlijke beslissingen niet mee, want in minuut 57 negeerde Wouters een uitgestoken arm van Aurélio Buta, die een voorzet van Hamalainen intercepteerde. Na 66 minuten kreeg Zulte Waregem dan toch waar het recht op had: De fauw trapte een afvallende bal laag binnen en 1-2.

De thuisploeg had in de tweede helft het complete overwicht, want Antwerp kwam amper nog over de middenlijn. Toch vloeiden er daar o zo weinig kansen uit voort. 1-2 was dan ook de eindstand.