Zes stellingen voor Essevee-sluitstuk Sammy Bossut

© BELGA
Redactie KW

Dertien seizoenen lang al is hij het betrouwbare sluitstuk van Zulte Waregem. Enkel Killian Overmeire en Olivier Deschacht bleven hun club langer trouw dan Sammy Bossut. De Dentergemnaar is opgelucht dat het behoud een feit is, maar denkt er niet aan om het seizoen rustig uit te spelen.

“Zoveel mogelijk winnen en intussen een zo goed mogelijke basis voor de volgende campagne leggen, dat moet het doel zijn. Als het bestuur erin zou slagen het geraamte van de ploeg bijeen te houden, kan ik dat alleen maar toejuichen.” Met zes stellingen testten we de vuisten van de nummer één tussen de palen.

1. Mits een zes op zes in de eerste twee matchen tegen Waasland-Beveren en AA Gent, had het seizoen van Essevee er compleet anders kunnen uitzien.

“Niet akkoord. We hebben de drie punten in die matchen inderdaad in blessuretijd uit handen gegeven, maar volgens mij zou dat geen fundamenteel verschil hebben gemaakt voor de rest van het seizoen. Zelfs met vier punten extra hadden we tijdens de wintermercato versterking moeten halen, wat gelukkig ook is gebeurd. Misschien hadden we met de kern waar we sinds Nieuwjaar over beschikken, wel langer aanspraak kunnen maken op PO1.”

2. Met de drie B’s (Bossut, Bostyn en Bansen) zit Essevee tussen de palen in principe nog voor jaren goed.

“In principe wel, ja. Zelf wil ik alleszins zo lang mogelijk blijven doorgaan en zoveel mogelijk spelen. Ik word dit jaar 34, maar miste dit seizoen geen enkele minuut en wil dat liefst zo houden. Op mijn veertigste zou ik me wel kunnen verzoenen met een rol als bankzitter en mentor, maar nu wil ik op dit elan blijven doorgaan. Intussen moeten Louis (Bostyn, red.) en Eike (Bansen, red.) zichzelf doelstellingen blijven opleggen. Louis heeft vorig seizoen al even kunnen tonen wat hij in zijn mars heeft, terwijl Bansen een typisch voorbeeld is van de Duitse stijl groot en krachtig en ook al veel progressie heeft geboekt. Uiteraard kunnen ze nog verbeteren. Dat geldt ook nog voor mij, al gaat het dan vaak over details. Positiespel, techniek, durven uitvoetballen… Als keeper moet je ervoor zorgen dat het totaalplaatje zo goed mogelijk klopt.”

3. De jeugd kansen geven in play-off 2 impliceert dat je de ambities moet temperen.

“Play-off 2 is een nieuwe competitie, iedereen begint vanaf nul. Dan moét je als prof gewoon de ambitie hebben om die te willen winnen. Dat betekent niet dat je de jeugd geen kansen moet geven. Kijk naar Ewoud Pletinckx: die jongen doet het gewoon goed sinds hij in de ploeg is gedropt. Hij beschikt over een goede dosis voetbalverstand en als keeper kan ik goed lezen wat hij gaat doen. Dat gevoel had ik ook bij mannen als Karel D’Haene, Steve Colpaert en Timothy Derijck, al staat Ewoud natuurlijk nog niet op datzelfde niveau. Ook de andere jongens liggen goed in de groep, zijn bereid te luisteren en verdienen een kans om eens te starten. Of dat te rijmen valt met de ambitie om ver te geraken in play-off 2? Ik geloof het wel, maar veel hangt natuurlijk af van het aantal wissels dat de technische staf wil doorvoeren. Als zij één van de jongere keepers een kans willen geven, zou ik het daar behoorlijk lastig mee hebben, omdat ik alles wil spelen. Wat niet betekent dat ik die gasten niet zou steunen.”

4. De optie op de gehuurde versterkingen (Seck, Peeters) moet worden gelicht.

“Als dat haalbaar en betaalbaar is, zou ik zeggen: doén. Lukt dat niet, moet je sowieso wel op zoek naar evenwaardige alternatieven. Seck en Peeters zijn zeker een meerwaarde, maar eigenlijk hebben we in de kern nog altijd geen echte ’10’ rondlopen. Het is een kwestie van waar je je prioriteiten legt, natuurlijk.

Op mijn 40ste zou ik me wel kunnen verzoenen met een rol als bankzitter en mentor

Uiteraard zou het een goede zaak zijn als zoveel mogelijk jongens blijven, zodat we volgend seizoen kunnen voortbouwen op bepaalde automatismen. Dan hoef je niet helemaal vanaf nul te beginnen. Veel hangt ook af van de plannen van Theo (Bongonda, red.) en Hamdi (Harbaoui, red.). Als zij zouden vertrekken, moet er natuurlijk véél kwaliteit bijkomen. In defensief opzicht zou het een meerwaarde zijn als Davy De fauw (einde contract, red.) zou blijven. Hij mag er dan 38 worden, hij is nog altijd heel waardevol voor. Ervaring, fysiek nog altijd tiptop en een prima kapitein. Niet aarzelen dus…”

5. PO1 halen zal voor Essevee steeds moeilijker worden.

“Oké, met Antwerp is er vorig seizoen een ploeg bijgekomen die over een breed budget beschikt en veel ambitie koestert, maar dat betekent niet dat wij bij voorbaat al de duimen moeten leggen. De concurrentie is altijd al groot geweest. We zijn er toch ook al vijf keer in geslaagd om ons tussen die topteams te mengen? Als je je sowieso al neerlegt bij een rol in de schaduw, welke ambitie heb je dan nog? Ik heb er alle vertrouwen in dat het bestuur zijn evaluatie zal maken en ervoor zal zorgen dat we relevant blijven en de lat hoog mogen blijven leggen.”

6. De verplaatsing naar Eupen is mentaal één van de moeilijkste van het seizoen.

“Niet akkoord. We vallen misschien wat tussen wal en schip, nu het behoud 99,9 procent zeker is en we niet meer in PO1 zullen geraken, maar als voetballer speel je nog altijd voor je boterham. We moeten als groep mentaliteit tonen en nog zo hoog mogelijk eindigen, zodat we met een goed gevoel aan de nacompetitie kunnen beginnen. Of het nu tegen Eupen, Anderlecht of Dentergem is… Eigenlijk mag dat geen grote rol spelen.”