Sfeergroep Zulte Waregem hekelt in open brief strenge aanpak van politie

© BELGA
Tom Van Houtte

“De passie, liefde en tijd die we dagelijks in sfeer, beleving en onze club steken worden in deze tijden ‘bedankt’ met een boete en stadionverbod”, zo staat in de open brief van de sfeergroep South Lane Crew (SLC) te lezen.

Een deel van de Esseveesupporters leeft al langer op gespannen voet met de politiediensten van de PZ Mira, vooral sinds een thuiswedstrijd die dateert van mei 2014 tegen Anderlecht. Enkele tientallen fans uit het sfeervak X doken toen kort voor het einde van de wedstrijd op in een neutraal vak waar heel wat paars-witte supporters zaten. De thuissupporters gingen verhaal halen omdat ze naar eigen zeggen zélf geprovoceerd werden. Tegen een 25-tal van hen loopt momenteel een beroepsprocedure.” Zelfs de grote bezieler van de South Lane Crew zit momenteel een stadionverbod uit.

“Onnodig machtsvertoon”

De fanatieke supporters worden geviseerd en banale redenen worden door politiediensten aangehaald om toch maar proces-verbaal te kunnen opmaken“, klinkt het nog in de brief, waarin ook twee voorbeelden worden aangehaald. “Een vader die zijn kind en vrouw verbaal verdedigt tegenover een steward, agent in burger of supporters van de tegenpartij nadat er in onze thuisvakken fans van de tegenstander amok komen maken: 3 maanden stadionverbod en 250 euro boete wegens agressief gedrag. Een supporter die na de wedstrijd een kennis gaat groeten in het vak naast hem: stadionverbod en boete wegens het niet bezitten van een geldig ticket voor dat specifieke vak.” De brief heeft het ook over “onnodig machtsvertoon” van de politie.

Nog volgens SLC lopen momenteel een 55-tal dossiers tegen de leden en andere Zulte Waregem-supporters. “Een getal dat echt ridicuul overkomt bij een familieclub, waar de banden tussen SLC, de supportersfederatie, de stewards, de cel veiligheid en het clubbestuur optimaal zijn en waar er geen hooligans actief zijn.”

Politie: “Passen gewoon voetbalwet toe”

In een eerste reactie zegt Gerrit Seynaeve, commissaris bij de PZ Mira en verantwoordelijk voor deze materie, dat de politie in het Regenboogstadion gewoon de voetbalwet toepast zoals die door Binnenlandse Zaken wordt opgelegd. “Maar ik kan me niet inbeelden dat onze mensen proces-verbaal opmaken tegen een supporter die in een ander vak een bezoekende supporter gaat groeten. Men moet de volledige context van het verhaal schetsen”, aldus de commissaris.

Sfeergroep Zulte Waregem hekelt in open brief strenge aanpak van politie

“Ik kan alleen maar benadrukken dat de strikte toepassing van de voetbalwet een duidelijk afschrikeffect sorteert. Momenteel telt Zulte Waregem amper een tiental stadionverboden. Met dat aantal bengelen we helemaal onderaan als je onder vergelijkt met andere eersteklassers. Ik heb de cijfers momenteel niet bij me, maar 55 dossiers die nog in de procedure zouden zitten lijkt me ietwat overtrokken”, klinkt het nog. “We slagen er ook in om het aantal manschappen bij thuiswedstrijden erg beperkt te houden.

Dat de PZ Mira weigert om aan tafel te gaan zitten met verantwoordelijken van de fans, zoals ook in de brief staat, wordt door de commissaris ontkend.

Bij Zulte Waregem zelf wil algemeen manager Eddy Cordier eerst de inhoud van de open brief checken vooraleer een standpunt in te nemen. “We zullen de kwestie de komende dagen intern bespreken, in eerste instantie door overleg te plegen met de hoofdstewards.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier