Operatie Redding Zulte Waregem: elftal wijzigt op vier plaatsen

Tom Van Houtte

Le nouveau Zulte Waregem est arrivé. Ga er maar van uit dat coach Francky Dury minstens vier ingrepen zal doorvoeren in het team dat in de weken voor de winterstop in vrije val verkeerde. Nieuwkomers Hamdi Harbaoui en Damien Marcq verschijnen gegarandeerd aan de aftrap in Mechelen, net als de uit blessure teruggekeerde Timothy Derijck en Frederik Oldrup Jensen. Zo kom je bijna automatisch bij de basiself die zo fraai presteerde in de eerste helft van het oefenduel tegen Borussia Dortmund.

‘t Is niet van Dury zijn gewoonte, maar in het oefenduel tegen de Duitse topclub vorige week maandag in Marbella liet hij serieus in zijn kaarten kijken. In de as van het veld waar het al maanden serieus brandt grijpt hij terug naar een vertrouwde waarde (Derijck), een zomertransfer die wel iets mocht kosten maar door blessurelast zijn waarde nog niet kon tonen (Oldrup Jensen) en twee recente aanwinsten die óók iets mochten kosten: Marcq en Harbaoui. In de opstelling van tegen Dortmund is geen plaats voor Théo Bongonda. De flankaanvaller speelde alles samen iets meer dan 200 minuten voor Trabzonspor en zijn laatste optreden dateert van 12 december, een kwartier in een bekerwedstrijd. Tot enkele dagen geleden mocht hij officieel zelfs niet trainen. Niet wat je noemt de gedroomde voorbereiding voor de hel die zaterdag wacht in Mechelen. Een ploeganalyse in pro’s en contra’s.

Sammy Bossut

Plus: Dury rekent op de ‘mannen met baarden’ uit zijn kern om het voortouw te nemen in de degradatiestrijd. Dan kan hij alvast een huis bouwen op de Dentergemnaar, die er niet voor terugdeinst zijn teamgenoten tot de orde te roepen.

Min: Verkeert na lang blessureleed nog niet in zijn allerbeste vorm.

Davy De Fauw

Plus: Nog een van die ‘mannen met baarden’. Op zijn 36ste nog even gedreven als tien jaar geleden. De aanvoerder moet in staat zijn om, mocht het in Mechelen verkeerd aflopen, de rust in de tent te bewaren.

Min: Niet aan zijn beste seizoen bezig wie wel? maar vertoonde de laatste wedstrijden vóór de verplichte competitierust tekenen van beterschap, onder meer met een doelpunt in Moeskroen.

Timothy Derijck

Plus: Dat zijn aanwezigheid alleen al voor een mentale boost kan zorgen, werden we in de bekerfinale tegen Oostende gewaar.

Min: Tot een aanslepende knieblessure hem eind oktober dwong rust te nemen, haalde Derijck niet het niveau van vorig seizoen. Contractbeslommeringen? Bij Essevee beweert men van niet, aan de ervaren verdediger om dat op het veld te bewijzen. Als zijn knie het houdt…

Marvin Baudry

Plus: Was in dit snertseizoen al meermaals de enige die (min of meer) overeind bleef in de defensie, de enige ook die een doorgebroken opponent op snelheid kan terughalen.

Min: Vaak gaat één keer per wedstrijd even het licht uit bij de Congolees. Er is sprake van interesse uit Frankrijk, als die maar niet door zijn hoofd gaat spoken.

Brian Hamalainen

Plus: Nog zo iemand van wie je zeker bent dat hij er zijn kop voor zal leggen. Het buskruit in zijn linker kan een wapen zijn in de close games die er zitten aan te komen en waarin het verschil niet zelden op stilstaande fases wordt gemaakt.

Min: De Deen verzoop in het najaar op zijn flank mee met de rest van de ploeg. Voelt ook amper nog concurrentie, aangezien Kingsley Madu mag beschikken.

Fredrik Oldrup Jensen

Plus: Het ontbrak Essevee al in veel wedstrijden aan loopvermogen op het middenveld, maar ziehier de oplossing uit het Hoge Noorden.

Min: In hoeverre is hij intussen vertrouwd met het systeem-Dury? Sinds zijn transfer uit Noorwegen stond Oldrup Jensen geremd door aanpassings- en knieproblemen nog maar twee keer aan de aftrap.

Damien Marcq

Plus: Bezitter van de duelkracht en het recuperatievermogen waar Essevee al zolang naar snakt.

Min: De Fransman mist wedstrijdritme en heeft, na een mislukt avontuur bij AA Gent, zijn waarde nog te bewijzen in een ploeg die ervan houdt zelf het spel te maken.

Nill De Pauw

Plus: Harde werker die nú de kans krijgt te bewijzen dat Dury rekening met hem moet blijven houden, ook als Peter Olayinka en Théo Bongonda (weer) paraat zijn.

Min: Haalt niet meer het niveau van het begin van het seizoen en van zijn beste jaren bij Lokeren. (Te) weinig uitgesproken wapens voor een flankspeler.

Sander Coopman

Plus: Zijn trainer die suggereert dat de club hem volgend seizoen definitief moet binnenhalen: dat moet Coopman vleugels geven.

Min: Twee doelpunten en twee assists in zeventien wedstrijden: de huurling van Club Brugge moet beslissender worden.

Onur Kaya

Plus: Door de komst en de verwachte goals van Hamdi Harbaoui zullen de voorzetten van Kaya allicht weer vaker tot assists uitgroeien.

Min: Degradatievoetbal op modderige velden vloekt met de lichtvoetigheid van de Belgische Turk.

Hamdi Harbaoui

Plus: De Tunesiër bruist van het zelfvertrouwen en heeft er alle belang bij te schitteren bij Esseee als hij nog kans wil maken op een WK-selectie.

Min: Weet Harbaoui zijn temperament in bedwang te houden als hij bij zijn nieuwe club niet weer de doelpuntenfontein wordt die hij bij Lokeren was?

Nog geen verdediger in zicht

Zulte Waregem is niet langer geneigd om nog te wachten op de Zweedse centrale verdediger Sotirios Papagiannopoulos, die maar blijft talmen met zijn beslissing.

Papagiannopoulos speelde vorige week donderdag een volledige wedstrijd met de nationale ploeg van Zweden, dat met 1-0 won tegen Denemarken. De verdediger komt nog maar piepen bij de hoofdmacht van zijn land en allicht is die nieuwe status Essevee fataal geworden, want Papagiannopoulos, de voorbije maanden samen met zijn club Östersunds FK een revelatie in de Europa League, lijkt hoger te mikken dan een verblijf aan de Gaverbeek.

Bij Essevee luidt het dat men een aantal andere interessante opties op tafel heeft liggen, al verlopen de onderhandelingen bijzonder moeizaam. De 18-jarige Malinees-Franse verdediger Sikou Niakaté is, in tegenstelling tot wat in Frankrijk wordt beweerd, alvast geen kandidaat om het getormenteerde defensieve compartiment te komen versterken. Intussen geniet Marvin Baudry ook Franse interesse, maar voor Essevee valt er over een vertrek niet te onderhandelen zolang er geen extra centrale verdediger wordt aangetrokken.

Mag wel beschikken: de Cypriotische international Grigoris Kastanos, die een onvoldoende heeft gekregen op zijn kerstrapport en allicht terugkeert naar zijn moederclub Juventus. Voor Yoan Severin en Aliko Bala bestaat er interesse uit Nederland. Zowel een uitleenbeurt als een defenitineve transfer zijn voor Zulte Waregem bespreekbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier