Gent neemt na de rust afstand van Essevee met 1-3-winst

Bongonda heeft net de gelijkmaker gescoord voor Essevee. © (Foto Belga)

In een vooral voor de rust aantrekkelijke wedstrijd, graaide AA Gent de drie punten mee aan de Gaverbeek. Zulte Waregem krabbelde snel recht na een vroege achterstand, maar moest in de tweede helft zijn meerdere erkennen in het mature team van de Buffalo’s, die dankzij de 1-3-zege kans blijven maken op Play-off 1.

Francky Dury had door de schorsing van Bürki zijn verdediging weer herschikt: Tardieu stond rechtsback, De fauw verhuisde naar de linkerkant. Dat leek geen ideaal scenario voor de confrontatie met een razend ambitieus Gent, dat absoluut de volle buit moest halen om in de running voor Play-off 1 te blijven. De confrontatie tussen de broertjes Mathieu (Zulte Waregem) en Thibault De Smet (AA Gent) kwam er niet, omdat de Buffalo-speler onvoldoende hersteld was van een trap op de kuit.

De bezoekers hadden hun missie uitstekend begrepen en knalden al in de tweede minuut de 0-1 op het bord via Odjidja. Essevee reageerde meteen en stelde al in de vijfde minuut gelijk: Peeters zonderde Bongonda af voor Kaminski en de kwieke winger aarzelde niet, 1-1. Van een blitzstart gesproken!

Ongelukkige Harbaoui

Nog geen tien minuten later claimde de thuisploeg een voorsprong na een hoekschop, maar de treffer van Harbaoui werd terecht afgevlagd wegens buitenspel. De match bleef leuk over en weer gaan: Seck kopte een hoekschop te zwak in, aan de overkant knalden Dompé, David en Yaremchuk over. Rond het halfuur kwam Essevee weer twee keer piepen, maar telkens kon Harbaoui voorbereidend werk van De Pauw en Bongonda niet afronden. De Tunesische topschutter van Essevee was heel bedrijvig, maar ongelukkig in de afwerking, ook bij een volgende fase.

Vlak voor de pauze counterde Gent messcherp na een hoekschop van Essevee, maar Dompé had te weinig jus in de tank om Bossut helemaal te omspelen. 1-1 was de ruststand na een erg genietbare eerste helft.

David verlost Buffalo’s

Deel twee leek voor de bezoekers even gunstig te beginnen als het eerste luik: Sorloth scoorde, maar de goal werd afgevlagd wegens buitenspel. De match haalde niet hetzelfde niveau als voor de rust, toch kwam Gent goed weg toen Bongonda doorsneed op links en op Bossut knalde. Aan de overzijde was het wel raak: na een scrimmage kwam het leer voor de voet van David, en die aarzelde niet: 1-2.

De thuisploeg was even van slag, Dury reageerde met de inbreng van Soisalo en Björdal (voor Tardieu en Sylla). Toch was de 1-3 dichterbij dan de 2-2, de vrije trap van Dompé zeilde evenwel naast. Het duurde tot voorbij de tachtigste minuut voor Essevee deftig kon tegenprikken, maar Seck knikte de center van Björdal naast. In de slotfase ging de thuisploeg verwoed op zoek naar de gelijkmaker, Bongonda kopte naast. De vierde goal viel evenwel aan de overkant: in blessuretijd reageerde Sorloth een fractie sneller dan Pletinckx, 1-3. Gent blijft kans maken op een ticket voor Play-off 1, Essevee blijft na een verdienstelijke partij puntenloos achter.

Zulte Waregem: Bossut, Baudry, Pletinckx, Tardieu (62′ Soisalo), De fauw, Seck, Peeters, Bongonda, De Pauw, Sylla (62′ Björdal) en Harbaoui.

Doelpunten: 2′ Odjidja 0-1, 5′ Bongonda 1-1, 59′ David 1-2, 93′ Sorloth 1-3

Geel: 62′ Odjidja, 73′ Rosted, 91′ Pletinckx.