Genkse pletwals blaast slap betonvoetbal van Essevee resoluut weg: 4-0

© BELGA
Redactie KW

Racing Genk had geen kind aan Zulte Waregem, dat zonder vertrouwen naar Limburg afzakte en met nog minder vertrouwen moest terugkeren. Een wervelende thuisploeg scoorde in beide helften telkens twee keer en duwt Essevee verder naar de bodem van het klassement.

Safety first. Met dat doel voor ogen posteerde Francky Dury een vijfmansdefensie voor Bossut. Daardoor kwamen Johan Björdal en Marcq (in de plaats van Tardieu) in de ploeg. Voorin verloor Harbaoui zijn plaats aan Sylla, ook Bongonda zat op de bank. Buffel speelde, ondanks wat hinder aan de heup, voor het eerst in een decennium tegen de club waarvan hij jaren de vaandeldrager was.

Genkse pletwals blaast slap betonvoetbal van Essevee resoluut weg: 4-0
© BELGA

Na de resultaten van de jongste weken was Zulte Waregem op papier zo goed als kansloos tegen de machine die Genk tegenwoordig is, maar de eerste prik kwam toch van de bezoekers. Sylla kopte naast. Genk reageerde snel en dreigde nog voor de 10de minuut twee keer, via Pozuelo en Dewaest. De thuisploeg nam het heft resoluut in handen: Maehle kopte via Marcq over, Malinovskyi schoot over, Pozuelo vlamde op Bossut. Alle hens aan dek bij Essevee.

Twee goals in evenveel minuten

Een goal kon niet uitblijven en viel vlak voor het halfuur, na een knap triootje tussen Trossard, Uronen en Pozuelo: 1-0. Malinovskyi en Samatta waren wat ontgoocheld dat ze daar niet bij betrokken waren en zetten onder hun beidjes via een corner dan maar de 2-0 op het bord, amper een minuut later.

Genkse pletwals blaast slap betonvoetbal van Essevee resoluut weg: 4-0
© BELGA

Het begrip ‘dekking’ moest bij die fase even opnieuw uitgelegd worden aan de bezoekende defensie. Een mokerslag voor Zulte Waregem, dat op slag van rust nog even kwam dreigen via Sylla, maar hij kopte naast.

Tweede helft

Johan Björdal en Damien Marcq werden uit hun lijden verlost en vervangen door Heylen en Bédia, maar veel veranderde dat niet aan het spelbeeld. Genk dreigde voor het uur twee keer via Trossard, kort nadien haalde Bossut knap een plaatsbal van Berge uit de hoek. Het was maar uitstel, want een nieuwe knappe actie tussen Pozuelo, Uronen en Samatta betekende de tweede goal van de Tanzaniaan: 3-0.

Genkse pletwals blaast slap betonvoetbal van Essevee resoluut weg: 4-0
© BELGA

Op vijf minuten voor de rust werd het zelfs een hattrick voor de Genkse spits. In de slotminuut kon Bossut zijn team nog behoeden van forfaitcijfers nadat hij een onterecht toegekende strafschop van Trossard stopte.

Genkse pletwals blaast slap betonvoetbal van Essevee resoluut weg: 4-0
© BELGA

Na een avondje zuchten en kreunen blijft Essevee dus met 0 op 18 achter. Volgende week wacht Anderlecht. Hoog tijd om de kentering in te zetten.

(BV – foto’s Belga)

Zulte Waregem: Bossut, J. Björdal, Demir, De fauw, Walsh, Baudry, Marcq (46′ Heylen), Faik, Buffel (86′ Soisalo), De Pauw (46′ Bédia), Sylla.

Doelpunten: 29′ Pozuelo 1-0, 30′, 67′ en 85′ Samatta 2-0, 3-0 en 4-0.