Ewoud Pletinckx, de nieuwe chouchou van Zulte Waregem

Slim positiespel, coachbaarheid en een leider: ex-trainers zijn unaniem lovend over Ewoud Pletinckx. (foto HDV)
Redactie KW

Nog geen drie weken geleden gedebuteerd tegen Antwerp, in januari al meteen tot speler van de maand verkozen en mee Zulte Waregem uit de problemen gehesen: de carrière van de amper 18-jarige Ewoud Pletinckx schiet in een rotvaart vooruit.

Het zou best kunnen dat twee jonkies zondag een opvallend ‘duel in het duel’ tussen Anderlecht en SV Zulte Waregem uitvechten. Ze luisteren naar de namen Yari Verschaeren en Ewoud Pletinckx. De Oost-Vlaming van Essevee mag dan al een jaar ouder zijn dan de RSCA-middenvelder, hij is ook nog altijd maar de middelbare school ontgroeid. Jens Naessens, het laatste echte Esseveeproduct dat Pletinckx voorging met speelminuten in de A-kern, was in het voorjaar van 2011 bijna 20 toen Hugo Broos hem voor het eerst het veld opstuurde.

Acht jaar wachten om nog eens een talent op de rand van de doorbraak bij de eerste ploeg te zien, het doet iets met een jeugdacademie. De trots bij de diverse opleiders die het talent van Pletinckx hebben gekneed, is dan ook groot. “Ewoud is zeker niet het grootste talent dat ik hier de revue heb zien passeren, maar zijn mentaliteit en coachbaarheid zijn voortreffelijk”, weet beloftentrainer Thomas Schepens, die Pletinckx eind augustus vorig jaar de overstap naar de A-kern zag maken. “Onlangs haalde ik Ewoud aan in mijn wedstrijdvoorbereiding: hij is voor al mijn jongens het levende bewijs dat je er met keihard te werken kunt geraken.”

Hij speelde lange tijd als controlerende middenvelder, tot hij bij de nationale jeugdteams meer en meer naar achteren werd getrokken

Kurt Cannoot werkte in het talentenproject van Zulte Waregem, waarbij de betere spelers per lichting nog apart worden bijgeschaafd, met Pletinckx en gaf hem ook trainingen in techniek en handelingssnelheid. “Hij speelde lange tijd als controlerende middenvelder, tot hij bij de nationale jeugdteams meer en meer naar achteren werd getrokken. Een prima evolutie voor hem, omdat hij – mede door zijn gestalte – misschien wat wendbaarheid en techniek mist voor het middenveld. Achteraan weet hij zijn mindere punten te camoufleren door zijn slim positiespel.

Thomas Schepens merkt nog redelijk wat ruimte voor verbetering. “Dat heeft deels met ervaring te maken. Ewoud moet nog twee, drie stappen vooruit leren denken. Zie maar het doelpunt van Dieumerci Mbokani in het thuisduel tegen Antwerp. De volgende keer zal Ewoud hem al korter op de huid zitten.”

Leiderschap

Tegen Antwerp, Lokeren en Cercle Brugge toonde de gestalterijke verdediger zich best stevig in de duels en etaleerde hij een aantal keer zijn voortreffelijke lange bal, zowel met links als rechts. Maar dat krijg je zowat overal te horen – zijn luisterbereidheid en mentaliteit zijn allicht nog Pletinckx’ grootste wapens. “Een crème van een jongen om mee te werken”, zegt carrièrebegeleider Jean-Pierre Imbo. “Ewoud bezit de gave om naar de juiste mensen te luisteren. Hij straalt leiderschap uit, zonder zich op te dringen maar door een voorbeeld te zijn voor de rest. In de kleedkamer zie je hem altijd op de fiets opwarmen en je zult hem niet snel zien zonder een fles water bij zich. We wisten het al weken en maanden: als iemand uit de jeugdacademie voorbestemd was om de poort naar de A-kern open te breken, dan wel Ewoud.”

Imbo grijpt nog naar een ander voorbeeld om de persoon Pletinckx te illustreren. “Vorige week organiseerden we een infoavond over ons scholenproject voor de ouders van spelers die volgend schooljaar de stap zetten naar het middelbaar onderwijs. We hadden Ewoud gevraagd om eens zijn ervaringen te komen delen. Zonder veel aandringen, omdat we wisten dat hij drie dagen later een examen moest afleggen. Maar hij stemde meteen in en nam na de uiteenzetting nog de tijd voor foto’s.”

Eind vorig schooljaar behaalde de jonge verdediger met de lange haren zijn diploma Latijn-wiskunde aan Secundair Onderwijs Groenhove, campus Atheneum. “Mijn man voerde hem een viertal jaar lang dagelijks van het internaat naar school en terug. We kennen hem als een fantastische kerel”, zegt leerlingenbegeleidster Nancy Vanderbauwhede. “Ewoud moest geregeld de school verlaten voor zijn voetbalactiviteiten, maar nadien zocht hij telkens zelf de leerkrachten op om leerstof of testen in te halen.”

Bevestigen

Pletinckx zit momenteel in zijn eerste jaar rechten aan de Kulak. De lessen volgt hij via thuisstudie. Mocht hij het toch niet maken als profvoetballer droomt hij ervan om naar het voorbeeld van zijn moeder notaris te worden. Maar als je het aan zijn leermeesters bij Essevee vraagt, zullen we eerder met de voetballer dan met de notaris Ewoud Pletinckx vertrouwd raken. “Het moeilijkste wordt nu natuurlijk bevestigen”, stelt Thomas Schepens. “Momenteel voetbalt hij vooral op adrenaline, maar hoe zal hij reageren als het eens wat minder gaat en er misschien kritiek komt van de supporters?

Ik wens niet beter dan dat Ewoud ook een vaste waarde wordt in onze A-kern, maar eigenlijk ben ik daar 100 procent van overtuigd

Al weet de jongeman blijkbaar al prima druk te kanaliseren. Liep Francky Dury niet het risico om zijn jonge verdediger te verbranden door hem op te stellen in het levensbelangrijke degradatieduel op Lokeren? “Neen”, vindt Thomas Schepens. “Als je het op dit niveau wilt maken, moet je dat soort omstandigheden aankunnen. Ik hoop dat Ewoud straks ook vaak mag aantreden in play-off 2. Met iets minder druk op de ketel zal die competitie zijn ontwikkeling alleen maar ten goede komen.

“Allicht op vraag van de trainer beperkte Ewoud tot dusver de risico’s, maar vorige zaterdag zag ik hem in één actie al eens twee man uitschakelen”, aldus nog Kurt Cannoot. Is de nieuwe Karel D’Haene dan in aantocht? “Ik wens niet beter dan dat Ewoud ook een vaste waarde wordt in onze A-kern, maar eigenlijk ben ik daar 100 procent van overtuigd.”