Essevee klopt Eupen met 2-3 en is zeker gered

Hamdi Harbaoui nette twee doelpunten tegen Eupen. © BELGA

Zulte Waregem heeft zijn favoriete tegenstander, Eupen, opnieuw een nederlaag aangesmeerd.

Na de rust maakte Essevee het verschil met goals van Sylla en Harbaoui, nadat de Tunesiër voor de rust al de gelijkmaker had genet. De penalty voor Eupen in blessuretijd, waardoor Essevee-linksback Bürki nog met rood naar de kant moest, kwam te laat voor de thuisploeg.

Francky Dury moest onverwachts flink sleutelen aan zijn team. De geschorste Baudry moest hij sowieso vervangen, maar daarnaast gaven ook Walsh, Peeters (beiden ziek) en Seck (knie) verstek. Daardoor kwamen Faik (centraal in de verdediging zowaar), Björdal en Tardieu weer in de ploeg, net als De fauw (terug uit schorsing). Het was vooral uitkijken hoe de onuitgegeven verdediging het zou doen.

Eupen toonde vanaf minuut één dat het wou afrekenen met zijn zwarte beest. Zulte Waregem had de laatste acht confrontaties met de Oostkantonners gewonnen. Marreh zorgde voor het eerste gevaar, maar Essevee reageerde snel. Van Crombrugge moest zich reppen om een knal van De Pauw, na voorbereidend werk van Bongonda, te pareren.

100ste voor Harbaoui

Toch was het de interimverdediging van Essevee die het eerst kraakte: Schouterden kreeg heel veel vrijheid op links en mocht ongehinderd in de kruising binnen knallen: 1-0 na 9 minuten. Bossut moest even later alles uit de kast halen op een kopbal van Luis Garcia om de verdubbeling van die voorsprong te verhinderen. Intussen hadden noch Faik (vrijschop) noch Harbaoui (omhaal) het kader gevonden. De bezoekers herstelden het evenwicht in het spelbeeld en vertaalden dat in de 37ste minuut ook op het scorebord: Sylla presenteerde Harbaoui zijn 100ste goal op een zilveren dienblad, de Tunesische killer miste niet: 1-1.

In de daaropvolgende minuten kwam Eupen tot twee keer toe dicht bij een nieuwe voorsprong: Fall kon Bossut niet verschalken, de Waregemse goalie greep ook gepast in op een knal van Pollet. Vlak voor de koffie solliciteerde Harbaoui vergeefs naar zijn tweede goal van de avond.

Nieuwe assist voor De Pauw

Via Sylla (twee keer) en Bongonda maakte Essevee in het eerste kwartier na de pauze het meest aanspraak op een voorsprong. Zulte Waregem rook bloed: ook De Pauw en Harbaoui solliciteerden naar de 1-2. Vooral de misser van Harbaoui, voor open doel, was om je als Essevee-fan de haren uit het hoofd te rukken. Niet getreurd, want een assist van De Pauw werd door Sylla tegen de touwen geduwd: 1-2.

De bezoekers waren nu helemaal los, Björdal nam Van Crombrugge nog eens op de korrel met een heerlijke inswinger. Bongonda draaide Gnaka tureluurs, die geen andere optie zag dan een strafschop veroorzaken. Bongonda wou die graag nemen, maar Harbaoui eiste het leer op en ramde zijn tweede van de avond tegen het net: 1-3.

Zulte Waregem kwam geen moment meer in de problemen tegen de in de tweede helft onkennelijke ploeg uit Duitstalig België. De strafschop die Luis Garcia in de slotminuut omzette (en die Bürki rood opleverde) was niet meer dan een doekje voor het bloeden. Eindstand: 2-3. Essevee is nu mathematisch zeker gered en ontvangt volgende week AA Gent.

Zulte Waregem: Bossut, Bürki, Faik, Pletinckx, De fauw, Björdal, Tardieu, Bongonda (89′ Buffel), De Pauw (85′ Soisalo), Sylla (88′ Marcq) en Harbaoui.